12 °C Budapest
Portrait of happy parents with children. Family is sitting on retaining wall against sky. They are in casuals.

Falusi CSOK 2023: mik a falusi CSOK 2023 évi feltételei, milyen településeken igényelhető?

2023. június 18. 19:00

2023-ban is töretlen népszerűségnek örvendnek a családtámogatások, köztük élen jár a babaváró hitel, a CSOK, az illetékelengedés, vagy a falusi CSOK, amelyeket változatlanul igényelhetünk az idei évben is. Cikkünkben ez esetben a falusi CSOK 2023 feltételei és a falusi CSOK igénylés 2023 évi aktuális tudnivalóiról tájékoztatjuk olvasóinkat: mutatjuk, mennyi a falusi CSOK 2023 évében, a falusi CSOK hol igényelhető és milyen települések szerepelnek a falusi CSOK lista sorain!

Cikkünkben eláruljuk, mi az a falusi CSOK, mi a falusi CSOK és a „sima” CSOK közötti különbség, milyen előnyöket élveznek azok a magyar családok, akik falusi CSOK segítségével vásárolják meg, újítják fel ingatlanjukat. Falusi CSOK lista 2023: mutatjuk, hány települést sorakoztat fel a falusi CSOK lista 2023 évében, mit érdemes tudnunk a falusi CSOK meghosszabbítása 2023 évére vonatkozó újdonságairól. Amellett, hogy megtudhatod, mik a falusi CSOK feltételei 2023 évében, azt is eláruljuk, hogy a falusi CSOK folyósítása mennyi idő, a falusi CSOK hány éves korig igényelhető, mennyi a falusi CSOK összege.

Mi az a falusi CSOK?

Az elmúlt évek egyik legnépszerűbb családtámogatási formájaként debütált a 2015-ben bevezetett, jelenlegi formájában 2016-ban elindított a CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény), ami az építkező, vagy a létező lakást vásárló (használt és új ingatlanok egyaránt), illetve azokat bővítő, korszerűsítő családokat támogatja – feltéve, ha a pár gyermekkel rendelkezik, vagy új gyermeket vállal. Fontos kiemelnünk, hogy a falusi CSOK és a „sima” CSOK nem ugyanaz a juttatás, maga a falusi CSOK 2019. július 1-jén indult, eltérő szabályokkal, kimondottan a kisebb, kevésbé frekventált településeket támogatva.

A falusi CSOK meghosszabbítása 2023 évében: meddig igényelhető falusi CSOK?

2022 év végén meghosszabbításra került a falusi CSOK határideje: a jelenlegi szabályzás szerint a falusi CSOK 2024. december 31-ig igényelhető azoknál a hitelintézetnél, amelyek foglalkoznak ennek a családtámogatási formának a folyósításával.

Miben más a falusi CSOK, mint a sima CSOK?

A falusi CSOK szabályai jelentős átfedést mutatnak a használt lakás vásárlására vonatkozó CSOK feltételeivel, azonban van néhány fontos különbség. A falusi CSOK tárgya lehet a falusi CSOK településlista 2023 évi faluinak területén található használt lakóingatlan (lakás, ház, tanya, birtokközpont) vásárlása és korszerűsítése/bővítése (az igényelt összeg 50%-a fordítható vásárlásra) vagy egy meglévő lakóingatlan korszerűsítése/bővítése – attól függetlenül, hogy az igénylő a „sima” CSOK-ot igénybe vette-e az ingatlanra.

A falusi CSOK esetében fontos kitétel, hogy vásárlás és korszerűsítés/bővítés esetén az ingatlan vételára legfeljebb 20%-ban haladhatja meg a hitelintézet által felbecsült forgalmi értékét. Meglévő ingatlan korszerűsítése/bővítése esetén csak feleakkora összegű juttatás vehető igénybe, mint a vásárlás esetében, ellenben a felvett falusi CSOK összeget nem kell csökkenteni más, korábban felvett családtámogatás összegével (pl. a CSOK-kal). Építkezés esetében a falusi CSOK lista településein is a sima CSOK vehető igénybe. A szerződésben vállalt korszerűsítési munkálat 3 éven belül el kell végezni.

Mennyi a falusi CSOK összege?

A falusi CSOK a normál CSOK-hoz hasonlóan a 3 gyermek vállalását támogatja leginkább. A 2023 falusi CSOK összege:

  • 1 gyermek vállalása esetén 600.000 Ft (vásáslás + bővítés/korszerűsítés) / 300.000 Ft (meglévő ingatlan bővítés/korszerűsítés);
  • 2 gyermek vállalása esetén 2.600.000 Ft (vásáslás + bővítés/korszerűsítés) / 1.300.000 Ft (meglévő ingatlan bővítés/korszerűsítés);
  • 3, vagy annál több gyermek vállalása esetén 10.000.000 Ft (vásáslás + bővítés/korszerűsítés) / 5.000.000 Ft (meglévő ingatlan bővítés/korszerűsítés).

A fentiekben felsorolt összegek 50%-a fordítható ingatlanvásárlásra. A falusi CSOK mellé felvehetünk CSOK hitelt is, azaz a két otthonteremtési támogatás egy bizonyos szintig kombinálható, hiszen nem ugyanarról a juttatásról van szó: a 2 gyermekkel rendelkezők (vagy a gyerekeket előre vállalók) 10.000.000 Ft, a 3 gyermekkel rendelkezők 15.000.000 Ft erejéig jogosultak a kedvezményes hitel igénylésére. Falusi CSOK mellé a meglévő lakás korszerűsítése/bővítése esetén a kedvezményes hitelnek a fele jár, maximálisan 5 és 7.500.000 Ft értékekben.

2023 falusi CSOK változás

A falusi CSOK témakörével kapcsolatban szintén fontos kérdés, hogy változott-e valami 2023 évében a szabályzás terén. Újdonságnak számít a falusi CSOK kapcsán, hogy 2023.01.01-től a falusi CSOK nem vehető igénybe a részben vásárlásra felvett, azaz teljes összegű falusi CSOK, ha az igénylő az 5 éven belül elidegenített tulajdonjogát szándékozik visszavásárolni a falusi CSOK segítségével.

A falusi CSOK 2023 feltételei

A falusi CSOK feltételei 2023 évében a falusi CSOK igénylés kapcsán a következőképp alakulnak (jellemzően a gyermekvállaláshoz, tb-jogviszonyhoz köthető falusi CSOK 2023 feltételek):

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • 1 vagy 2 gyermek vállalása esetén, ha a család falusi CSOK-ot igényel, legalább az egyik szülő részéről teljesítendő feltétel a legalább 180 napos, legfeljebb 30 nappal megszakított biztosítási jogviszony, a 3 gyermekes falusi CSOK esetében viszont 2 éves biztosítási jogviszony megléte szükséges;
  • 1 gyermek vállalását 4 éven belül, 2 gyermek vállalását 8 éven belül, 3 gyermek vállalását pedig 10 éven belül kell teljesíteni;
  • egy másik, meglévő ingatlan tulajdonlása nem akadály, azonban a falusi CSOK segítségével vásárolt ingatlanban mindkét félnek tulajdoni hányadot kell szereznie;
  • a falusi CSOK 2023 évi szabályai szerint a falusi CSOK-os ingatlanban - bizonyos kivételektől eltekintve – az igénylőknek 10 éven keresztül benne kell élnie.

A falusi CSOK hány éves korig igényelhető?

A falusi CSOK igénylés kapcsán fontos odafigyelnünk a falusi CSOK életkori megkötéseire is: az előző falusi CSOK feltételek mellett további szabály, hogy előre vállalt gyermekek esetében csak olyan házaspárok igényelhetik a falusi CSOK összegét, akiknél legalább az egyik fél 40 évnél fiatalabb (nem előre vállalt, hanem meglévő gyereknél nincs ilyen megkötés). Maga a falusi CSOK a gyermek 25. életévének betöltéséig igényelhető.

A falusi CSOK-os ingatlan méretre és felszereltségre vonatkozó kikötései

További fontos kitétel, hogy a családtámogatással vásárolt ingatlannak meg kell felelnie a minimális hasznos területre vonatkozó elvárásoknak (falusi CSOK esetén: 1 gyermekre 40 m2, 2 gyermekre 50 m2, 3 gyermekre 60 m2, 4 vagy több gyermekre 70 m2). A falusi CSOK feltételei között továbbá mindenképpen tudnunk kell, hogy a falusi CSOK 2023 évében csak olyan, az ingatlannyilvántartásban szereplő lakásra/lakóházra igényelhető, ami rendelkezik a 12 m2-es alsó határt meghaladó alapterületű lakószobával, főzőhelyiséggel (vagy 4 m2 alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel/térbővülettel), illetve (rendelkezni fog) fürdőhelyiséggel és WC-vel, ennek vállalásáról pedig az igénylő bizonyító erejű magánokiratban nyilatkozik.

Falusi CSOK bővítés, falusi CSOK korszerűsítés

Amellett, hogy leírtuk, mi az a falusi CSOK, miben más a falusi CSOK, mint a sima CSOK és mennyi a falusi CSOK összege, mindenképpen érdemes arra is kitérnünk, hogy a falusi CSOK 2023 feltételei kapcsán pontosan mi számolható el bővítésnek és korszerűsítésnek. A meglévő épületrészek átalakítása nem minősül bővítésnek, azonban, ha a lakás hasznos alapterülete legalább egy lakószobával bővül, az már számít – ide értjük például az emelet-ráépítést vagy a korábban nem hasznosított tetőtér beépítését (feltéve, ha a bővítéssel nem jön létre új, külön lakás).

A 2023 falusi CSOK feltételei szempontjából a korszerűsítés kategóriájába jóval több felújítási tevékenység számítható be: tipikus példa erre például a nyílászzárócsere, a tetőcsere/felújítás, a belső terek felújítása (pl. burkolatcsere, belső elektromos hálózat csere, fürdőszobafelújítás), vagy többek között az épület szigetelése. A falusi CSOK ingatlanfejlesztési beruházások legalább 70%-ról számlát kell tudni felmutatni, a falusi CSOK támogatás folyósítása pedig utólagosan történik, a bank a részösszegeket az ingatlan elkészültségi fokának megfelelően folyósítja.

A falusi CSOK hol igényelhető?

Így, hogy tudjuk, mi az a falusi CSOK, és mik a falusi CSOK feltételei, érdemes kitérnünk arra is, hogy a falusi CSOK hol igényelhető. A 2023 falusi CSOK igénylés használt ingatlan vásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötésétől számított 180 napon belül igényelhető, engedélyköteles építési tevékenység esetén a használatbavételi engedély kiadását, a használatbavétel tudomásulvételét megelőzően, egyszerű bejelentéshez kötött tevékenység esetén pedig a lakás felépítéséének megtörténtét tanúsító hatósági bizonyítvány kiállítását megelőzően kell a falusi CSOK igényünket leadni a hitelintézetnél.

Falusi CSOK településlista 2023

A 2023 falusi CSOK szabályai szerint idén összesen 2631 település (jellemzően kisebb települések) között válogathatunk. A falusi CSOK lista 2023 évében is érvényes verziója a 2022.12.28-án megjelent Magyar Közlöny 54. oldalán kezdődik.

A falusi CSOK folyósítása mennyi idő?

A falusi CSOK folyósításának ideje általánosságban az igénylés leadásától számítva 1 hónapot vesz igénybe, azonban bizonyos esetekben ennél lassabb banki ügyintézési határidővel is szükséges számolnunk. A bank először az ingatlanvásárlásra adott összeget utalja át, a lakásfelújításra/bővítésre szánt összeg a későbbiekben, az elvégzett munkálatok és az anyagköltség számlákkal történő igazolása esetén kerül folyósításra, az elkészültségi foknak megfelelően. Azt, hogy tényleg végbementek-e a műszaki fejlesztési folyamatok, műszaki ellenőr vizsgálja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem