Loving expectant couple looking at each other while relaxing on sofa

Babaváró hitel 2023: mutatjuk, milyen feltételekkel jár a babaváró támogatás friss házasoknak!

2023. február 19. 17:00

A babaváró támogatás friss házasoknak 2023 évében is elérhető: a babaváró hitel egy kedvezményes hitel, amelyet mindenképpen célszerű kihasználniuk a gyermekvállalás előtt álló fiataloknak, hiszen ilyen kedvezményes szabad felhasználású kölcsönt a magyar banktörténet még nem látott. Járjunk utána, mik a babaváró hitel 2023 évi tudnivalói, mik a babaváró hitel feltételek, mit mond a babaváró hitel kalkulátor 2023 során: mennyi a babaváró hitel futamideje, mennyi a babaváró támogatás összege, a babaváró hitel hol érdemes felvenni, milyen bankok kínálnak babaváró támogatást (pl. OTP babaváró hitel) és milyen különbségekkel számolhatunk a babaváró hitel folyósítása kapcsán?

Cikkünkben a babaváró hitel 2023 évi tudnivalóit járjuk körül, olyan gyakori kérdéseket válaszolunk meg, mint: mi a babaváró támogatás friss házasoknak, mik a babaváró hitel feltételei 2023 évében, a babaváró hitel mennyi idő alatt kerül folyósításra és a babaváró hitel hány évre szól, azaz mennyi a babaváró hitel futamideje? Amellett, hogy megtudhatod, mennyi a babaváró támogatás összege és a hitel futamideje, azt is leírjuk, hogy a babaváró támogatás ki igényelheti, mennyi elvárt jövedelem kell hozzá, mennyi TB-jogviszony kell hozzá, és hogy mi történik, ha nem születik meg a gyermek, akire aláírtuk a szerződést. Nézzük, mik a babaváró támogatás feltételei, melyek azok az alapvető tudnivalók a babaváró hitel 2023 évi szabályai kapcsán, amelyeket mindenképpen célszerű ismernünk a babaváró hitel igénylése előtt!

2023-ban is igényelhető a babaváró támogatás fiatal házasoknak

2022 telén nagy dilemmák előtt álltak a friss házasok, házasodni készülő fiatalok, hiszen egészen az év végéig nem lehetett előre megjósolni, hogy a családtámogatások közül mely juttatásokat fogja a kormány megszüntetni, és melyekkel élhetnek továbbra is a családalapító fiatalok. Végül 2022. december 31-ével bezárólag megszűnt (néhány kivételes esettől eltekintve) az otthonfelújítási támogatás és a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, azonban megmaradt a CSOK és a babaváró hitel, egyben a babaváró támogatás is, amelynek az igényelhetőségét 2 évvel, azaz 2024. december 31-ig hosszabbították meg. A családtámogatások tekintetében újdonság a 2023-tól bevezetett 30 év alatt gyermeket vállaló nők szja-mentessége is.

Babaváró hitel kalkulátor 2023

Habár a babaváró támogatás igénylése számos szempontból, banktól függetlenül hasonlóképpen történik, mindig akadnak egyedi, a hitelfelvételt befolyásoló tényezők. A Pénzcentrum Babaváró Hitel Kalkulátor segít a személyre szabott babaváró hitelajánlatok összehasonlításában, ugyanis minden, a babaváró hitel feltételek kapcsán releváns információt számításba vesz.

Mi a babaváró hitel lényege?

Na de térjünk vissza arra, hogy mi a babaváró támogatás, kinek jár és mire lehet elkölteni! A babaváró hitel, avagy a babaváró támogatás fiatal házasoknak egy olyan szabad felhasználású, kamattámogatott, részben vagy akár teljes egészében vissza nem térítendő kölcsön, amelyet az 5 éven belül gyermeket vállaló házasok igényelhetnek. A babaváró hitel feltételek közt nincs megszabva, hogy hány gyermeket kell a családnak vállalnia (a CSOK-kal ellentétben, ahol előre meg kell adni, hogy 1-, 2-, vagy 3-gyerekes juttatást igénylünk), azonban a babaváró támogatás is a 3 gyermek vállalására motiválja leginkább az igénylőket, mégpedig a következőképpen:

a 2. gyermek érkezésekor a fennálló tőketartozás 30%-a alakul át állami támogatássá, illetve, amennyiben egy 3. baba is érkezik a családba, az állam a fennálló tartozás 100%-át is átvállalhatja. Ha a gyermekek „megfelelő időben” születnek, akár a teljes babaváró hitel összegét vissza nem térítendő „babaváró támogatás” formájában megtarthatja a család, ugyanis a magzat 3 hónapos korától szüneteltethetik a törlesztést 3 évre. A babaváró hitel feltételeit, a támogatás felvételének, felhasználásának mikéntjét a következőkben részletesen elemezzük.

A babaváró hitel feltételei 2023 évében

Az egyik leggyakoribb, egyben legfontosabb kérdés, hogy a babaváró hitel ki igényelheti – ugyanis a kamattámogatott, állami kezességvállalással biztosított szabadfelhasználású hitel nem szociális juttatás, nem jár bárkinek alanyi jogon. A babaváró hitel feltételei 2023 évében változatlanul előírják, hogy az igénylők csak magyarországi lakcímmel rendelkező házasok lehetnek, a feleségnek 18-41 év közé kell esnie, és a házaspár egyik felének sem lehet köztartozása. Korábban az is feltétel volt, hogy mindkét fél részéről első házasságnak kell lennie, azonban ezt a szabályt módosították, így ez a feltétel már nem köti az igénylőket.

Mennyi a babaváró hitel összege?

A babaváró támogatás összege legfeljebb 10.000.000 Ft (ennél kevesebbet is igényelhetünk, ha nincs szükségünk ennyi hitelre).

Mekkora a babaváró hitel kamata?

A babaváró hitel egy kamattámogatott hitel, amelyre, ha teljesítjük a megadott 5 éven belül a gyermekvállalás feltételét, az állami kamattámogatásnak köszönhetően kamatmentesség jár, a babaváró hitel teljes futamidejére – azaz a babaváró hitel kamata 0%.

Mikor jár a babaváró hitel kamatmentessége?

A babaváró hitel feltételei kapcsán érdemes tudnunk, hogy a legfeljebb 10.000.000 Ft értékű babaváró támogatás akkor jár az igénylőnek kamatmentesen (a kamatmentességhez nem tartozik hozzá az állami kezességvállalás díja), ha legalább 1 gyermek megszületik a szerződésben vállalt 5 éven belül. Ha ez a babaváró hitel feltétel teljesül, a babaváró támogatás futamideje alatt végig kamatmentes lesz a hitelünk, ellenben, ha nem tudjuk teljesíteni a szerződésben elvártakat, a babaváró hitel átalakul az 5 éves ÁKK átlaghozam x 1,3 + 4 százalékpontos szintjére.

Mekkora a babaváró hitel törlesztőrészlete?

A babaváró hitel törlesztőrészlete legfeljebb havi 50.000 Ft lehet. A babaváró hitel kalkulátor számításaival ez egy 20 éves futamidőre felvett, maximális összegű, azaz 10 millió forintos babaváró hitel esetében az állami garanciadíjjal együtt 46.000 Ft.

A babaváró hitel mennyi idő alatt kerül folyósításra?

A babaváró hitel igénylése – amennyiben a babaváró hitel feltételei 2023 évében az aktuális szabályoknak megfelelően teljesülnek – kimondottan gyors folyamat: a kérelem benyújtását követő 10 munkanapon belül elbírálják azt, ám bizonyos esetekben 10 munkanapos határidővel a benyújtott dokumentumok kiegészítését is kérheti (babaváró hitel hiánypótlás).

A babaváró hitel hány évre szól, mennyi a babaváró hitel futamideje?

A babaváró hitel futamideje legfeljebb 20 év, azonban ugyanúgy, mint a babaváró hitel maximális összege esetében, itt is kérhetjük a hitelt rövidebb futamidőre is, azonban, mivel ennyire kedvezőek a hitelfeltételek – pláne a jelenlegi jegybanki alapkamat mellett – érdemes kitolnunk a kedvezményes hitel futamidejét.

Mik a babaváró hitel rejtett költségei?

A kölcsönt felvevő házasoknak a babaváró hitel törlesztőrészlet mellett az állami kezességvállalási díjat is fizetniük kell, ami a fennálló kötelezettség összegének a 0,5%-a, egész pontosan havonta legfeljebb 4.167 Ft, ami a legfeljebb 46.000 Ft-os havi kezdeti törlesztőrészleten felül értendő. A bankok mindemellett egyedi mértékben felszámolhatnak az igénylők részére a kölcsön folyósításáért, a hitelkérelem elbírálásáért és egyéb szolgáltatásokért kisebb extra tételeket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A babaváró hitel mire használható fel?

A babaváró hitel egy szabad felhasználású hitel, általában (bizonyos, ritkábban előforduló esetek kivételével) nem szükséges igazolnunk, hogy mire használjuk fel. A babaváró hitelt az esetek túlnyomó többségében bármire elkölthetjük (pl. lakásfelújítás, autóvásárlás), azonban érdemes szem előtt tartanunk, hogy ritkán jutunk ilyen jó hitelhez (csak egyszer igényelhetjük!), így törekedjünk a lehető legokosabb felhasználására. A fiatal házasok jelentős része egy meglévő, rosszabb feltételekkel kötött hitelszerződés kiváltására költi el, vagy önerőként használja fel ingatlanvásárláshoz.

Babaváró hitel ingatlan önerőnek hogyan használható?

Egy fontos, ám kevésbé közismert tudnivaló a babaváró hitel ingatlancélú felhasználása kapcsán, hogy amennyiben az ingatlanvásárlást megelőző 90 napon belül vettük fel a babaváró hitelt, legfeljebb 75%-ban (7.500.000 Ft értékben) lehet a babaváró hitel összegét önerőnek beszámítani. Ha letelt a 90 napos határidő, már akár 100%-ban felhasználható a babaváró hitel ingatlanvásárláshoz önerőnek.

Babaváró hitel mennyi jövedelem kell?

Szintén gyakori kérdés, hogy mennyi jövedelem kell a babaváró hitel igényléshez, ugyanis babaváró hitelt csak hitelképes ügyfelek kaphatnak (a KHR lista lekérdezésével a bankok ellenőrzik, hogy nem szerepelünk-e a „rossz adósok” listáján – régen BAR listának nevezték). A babaváró hitel törlesztőjénél, amíg a 12 hetes terhesség nincs igazolva, a bank óvatosságból 74.000 Ft-nak megfelelő törlesztőrészletként kezeli a babaváró hitel havi összegét, ugyanis, ha a gyermek nem születik meg 5 éven belül, 20 éves futamidő esetén a kamatmentesség eltörlésével ennyire emelkedik meg a babaváró hitel havi törlesztőrészlete.

Tehát: a 74.000 Ft-os törlesztőrészletet el kell bírnia a babaváró hitel igénylőinek összevont jövedelme, emellett a bankok alapvetően elvárnak az ügyfelektől egy minimális jövedelmi szintet is (legalább 100-150.000 Ft), ami alatt nem szívesen folyósítanak. Ha egy kicsit utánaszámolunk annak, hogy a babaváró hitelhez mennyi jövedelem kell, láthatjuk, hogy kb. 200-220.000 Ft-os (összevont) nettó jövedelemre mindenképpen szükség van ahhoz, hogy ilyen hitelt kaphassunk, hiszen a család megélhetésére, egyéb költségeire is gondolni kell.

Elő lehet törleszteni a babaváró hitelt?

Igen, a babaváró hitel díjmentesen előtörleszthető. Abban az esetben, ha a gyermekvállalási kötelezettséget nem teljesítő pár legalább 50%-ban előtörleszti 5 éven belül a babaváró hiteltartozását, a már előtörlesztett összegre vonatkozó kamattámogatást is vissza kell fizetni, egyösszegben, a hitelintézeten keresztül.

Hogyan igazoljuk a gyermek születését?

A fennálló hiteltartozás 30%-os vagy 100%-os elengedéséhez a gyermek születését követő 60 napon belül be kell mutatni a hitelintézetnek a baba anyakönyvi kivonatát, adóigazolványát, lakcímkártyáját.

Hogyan lehet szüneteltetni a babaváró hitel törlesztését?

A babaváró hitel törlesztését fel lehet függeszteni (legfeljebb 3 évre, ikreknél 3+2 évre) a magzat 12 hetes korától, ami mindenképpen nagy anyagi segítség a családnak, ráadásul a babaváró moratórium alatt, mivel a babaváró hitel kamatmentes, nem szaporodnak fel a többletköltségek sem, ám érdemes tudnunk, hogy ebben az esetben a hitel szüneteltetésének idejével meghosszabbodik a babaváró hitel futamideje.

Babaváró hitel mi történik ha nem születik gyerek?

Bizonyos esetekben előfordul, hogy a házaspárnak nem sikerül gyermeket vállalnia – amennyiben az újszülött nem érkezik meg a családba szülés vagy örökbefogadás útján, az igénybe vett kamattámogatást 120 napon belül vissza kell fizetni (ennek az összege a 20 évre felvett, 10 milliós babaváró hitel esetén kb. 6 millió Ft), a hitelkamat pedig az 5 éves ÁKK átlaghozam x 1,3 + 4 százalékpontos szintre emelkedik.

Mi történik, ha a pár elválik, vagy ha az egyik fél meghal?

Válás esetén a babaváró hitel normál piaci kamatozású hitellé változik, ám, ha a gyermekvállalási kötelezettség sem teljesül, akkor a normál piaci hitelen felül a kamattámogatást is vissza kell fizetni. Ha a hitelfelvevő a babaváró hitel folyósításától számítva 5 éven belül újra megházasodik, újra élhet a kamatmentességgel, feltéve, ha teljesíti a szerződésben vállaltakat (időben megszületik a gyermek, nem költözik el a pár Magyarországról).

Amennyiben az egyik szülő életét veszti a házasságuk megléte alatt, a babaváró hitel folyósításától számított 5 éven belül, a gyermekvállalási kötelezettség teljesítésétől függetlenül nem szűnik meg a kamattámogatás. A babaváró támogatás összege elveszíthető, ha mindkét igénylő megszünteti a magyarországi lakcímét, vagy ha a kiskorú érintett kikerül mindkét szülő neveléséből.

Babaváró hitel hol érdemes, milyen banknál célszerű felvenni?

A babavaro tamogatas esetében is érdemes szétnéznünk a bankok között, hiszen bizonyos esetekben a különböző hitelintézeteknek lehetnek egyedi elvárásai leendő adósaikkal szemben, illetve eltérőek lehetnek a babaváró hitel ügyintézési költségei is. A bankok a babaváró hiteles ügyfelek megszerzéséért versengve extra jóváírást is ígérhetnek (tipikusan 130-180.000 Ft a 10 millión felül, amit az igénylő ajándékba kap).

További fontos bankválasztási szempont, hogy bizonyos hitelintézetek elvárhatják a babaváró hitel szerződés megkötése során, hogy a kamattámogatott hitelért cserébe hozzájuk érkeztessük a jövedelmünket (vagyis nem mindegy, hogy a babaváró hitel OTP, Erste, vagy például MKB banki forrásból származik-e, hiszen választott bankunkhoz igen hosszútávra fogunk elköteleződni).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 18. 15:38
Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója nyilatkozott a Media1-nek a két élő választási tévévita ré...
Kasza Elliott-tal  |  2024. május 17. 20:28
Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes...
Holdblog  |  2024. május 17. 14:35
A GDP idén 2,4 százalékkal nőhet, jövőre akár a 3 százalékot is meghaladhatja az ütem, de az idei év...
MNB Intézet  |  2024. május 17. 10:20
A pénzügyi műveltség terén kifejezetten jól állunk nemzetközi összevetésben. Az OECD legutóbbi felmé...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm