14 °C Budapest
An arched doorway into a bank, with the word ‘Bank’ carved into the stonework, along with various patterned stone in different shades. Bird repellant spikes are fastened above the door. building bankbuilding

Létrejött az új magyar gigabank, de ez sem elég: további kisbankokat kebelezhetnek be az óriások

2023. február 8. 15:14

A kelet-közép-európai bankpiac kiemelkedően stabil maradt a régió gazdaságait ért kihívások ellenére, ideértve a járványt, az orosz-ukrán háborút, valamint a jelenlegi magas inflációs környezetet - ismertette a Deloitte könyvvizsgáló sajtótájékoztatón Budapesten. Az adótanácsadó 14 országra kiterjedő tanulmányában megállapította, hogy a térség pénzintézeteinek konszolidált mérlegfőösszege GDP-arányosan 2020-ban 102,4 százalékra nőtt a 2019-es 90,6 százalékról, majd 2021-ben sem csökkent jelentősen, 101,4 százalékra korrigált. 

A bankszektor hitelállománya a kedvezőtlen hatások ellenére stabilan nőtt: a 2019-es 903 milliárd euróról 918 milliárd euróra 2020-ra, majd 996 milliárd euróra 2021-re. Rámutattak arra, hogy a járvány után várt romlás az eszközminőségek terén nem következett be, így a bankszektor profitabilitása 2021-ben és tavaly az év első felében is javult. A nem fizető hitelek (NPL) aránya 2022 második negyedévére átlagosan 3,1 százalékot ért el a régióban, ami 1,4 százalékpontos csökkenést jelent 2019 óta.

Figyelmeztettek ugyanakkor, hogy a magas kamatokból adódó keresletcsökkenés és a nem fizető hitelek arányának a várható növekedése negatív hatással lehet a jövedelmezőségre, továbbá a kilátásokat a magas kamatkörnyezet is ronthatja, amennyiben annak keresletcsökkentő hatása hosszabb távon fennmarad.

A régiós bankpiac továbbra is töredezett, számos kisebb bank van nem stratégiai jelentőségű szereplők kezében, így további konszolidációkra, felvásárlásokra lehet számítani - vetítette előre a Deloitte legújabb, ötödik alkalommal megjelentetett banki tanulmányában. A könyvvizsgáló elemzésében Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Románia, Szlovénia, Horvátország, Bulgária, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Albánia, Észtország, Lettország és Litvánia bankpiacát tekintette át.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 31. 17:25
A mesterséges intelligenciával dolgozó ChatGPT nevű chatrobot már holnap elérhetetlenné válhat az it...
Holdblog  |  2023. március 31. 11:59
HOLD After Hours. Összetett adásunkban lesznek ötéves hozamok, meg nem ötéves hozamok, nyafogó apuká...
Kiszámoló  |  2023. március 31. 11:05
Az Amazon oldalán vásárolni néha lutri, hiszen nem feltétlen tudod, hogy amit venni akarsz, az milye...
KonyhaKontrolling  |  2023. március 31. 07:55
Nemrég megkaptam az éves bónuszom, és azon gondolkoztam, hogy vajon megéri-e valami értelmes kamatoz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?