2 °C Budapest
couple buying renting house signing mortgage contract agreement with Real Estate Agent real estate agent. architect designer closing dealing with customer

Lakást vennél? Ilyen fizetés alatt szóba se állnak veled a bankok

2022. szeptember 6. 12:01

Alig egy év leforgása alatt jelentősen megnövekedett a lakáshitelhez elvárt jövedelem mértéke a bankoknál. Megnéztük, milyen változás tapasztalható a lakáshitelek költségeiben és az elvárt jövedelemben az előző évhez képest.

A hitelkamatok változása drasztikus, amire az elmúlt egy év gazdasági történései, az infláció elleni küzdelemben az alapkamat jelentős emelkedése is hatással volt. A 2021. augusztusában érvényes infláció 4,9 százalék, ez napjainkra 13,7 százalékra emelkedett, ami a jegybanki alapkamat tavaly augusztus 25-től érvényes 1,50 százalékos mértékéről 2022. augusztus 31-re 11,75 százalékos mértékig repítette az irányadó kamatszintet.

A lakáshitel kamatok természetszerűleg követik a változásokat, így szintén drasztikus ütemben növekedtek az elmúlt időszakban, ugyanakkor az érvényes alapkamat szintjétől még mindig jelentősen elmaradnak. Megnéztük, milyen változás tapasztalható a lakáshitelek költségeiben és az elvárt jövedelemben az előző évhez képest.

10 milliós különbség egy év alatt

A Pénzcentrum kalkulátorának segítségével összehasonlítottuk, milyen költségekkel vehettünk fel lakáshitelt tavaly és idén augusztus végi igényléssel. A különbség szembeötlő, míg 2021. augusztusában a 3 legkedvezőbb lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM értéke 3,80 százalékon állt, idén már 7,78 százalékos teljes hiteldíj mutatóval érhetőek el a legjobb ajánlatok. A markáns emelkedést a havi törlesztőrészlet és a teljes visszafizetés is jól példázza. 

Míg tavaly a példában szereplő kölcsön (20 millió forint, 20 éves futamidőre, nettó 400 ezer forint jövedelemmel, 10 évig fix kamatozással) után fizetendő havi törlesztőrészlet a legkedvezőbb ajánlatok átlaga alapján 118 340 forinttól volt elérhető, ma már 161 054 forintot kellene fizetnünk érte. 

A kölcsönre visszafizetendő teljes összeg 2021. augusztus végi igényléssel meghaladta a 28 millió forintot, szemben az idei több mint 38 millió forinttal. A jelentős különbség mellett már senki nem mehet el szó nélkül.

Mekkora jövedelem szükséges egy lakáshitelhez?

A lakáshitel költségek érdemi emelkedése természetszerűleg azt is magával hozta, hogy tavaly még jóval kevesebb jövedelemmel is számos banki ajánlat elérhető volt. Így tehát felettébb jól járhatott az, aki időben meghozta a döntést.

Ezzel szemben, egy év elteltével ugyanezen jövedelemszintnél már egyetlen ajánlat sem érhető el, egy bank sem tud lakáshitelt biztosítani.

Látható tehát, hogy egyre magasabb jövedelem kell ahhoz, hogy egyáltalán szóba álljon velünk a bank, pláne, ha több ajánlat közül szeretnénk kiválasztani a legkedvezőbbet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az egyik megoldás a felvenni kívánt hitelösszeg csökkentése lehetne, ez azonban nem minden esetben járható út. A kalkuláció, az előzetes tervezés szerepe tehát fokozottan felértékelődik, jó, ha minél előbb kiderül, hogy mennyi hitelre lehetünk jogosultak.

A másik megoldás a futamidő növelése lehetne, ezzel ugyanis érdemi csökkenés érhető el a törlesztőrészletekben. Ennél a lehetőségnél ugyanakkor figyelembe kell vennünk, hogy a hosszabb futamidő jelentősen megdobhatja az összes visszafizetendő költséget, hiszen a lakáshitel tovább kamatozik, tovább használjuk a bank pénzét. 

Például egy 20 millió forintos, 7,29 százalékos kamatozású lakáshitelre 10 éves futamidővel több mint 28 millió forintot kell összességében visszafizetni, 20 éves futamidővel 38 millió körüli összegre, 30 éves futamidő esetén pedig több mint 49 millió forintra kell számítanunk.

Mielőtt azonban bárkinek lebiggyedne a szája széle, mindezeken túl is vannak ésszerű megoldások. Napjainkban bővelkedünk lakáscélú állami támogatásokban, így ha tudjuk és akarjuk is vállalni a feltételeket, csinos összegeket spórolhatunk - írja a Bankmonitor. Emellett pedig érdemes megfontolni egy adóstárs vagy társigénylő bevonásának lehetőségét is. Ilyenkor az adóstárs jövedelme is számít, vagyis a két fizetés mértéke lesz mérvadó a hitelbírálatnál. Házas- és élettársak esetén előírás, hogy mindkét fél adósként szerepeljen az ügyletben. Ha pedig az igénylő egyedülálló, akkor akár közeli hozzátartozót, barátot, rokont is bevonhat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem