21 °C Budapest
A Sbarbank Magyarország weboldala 2022. március 3-án.

Kell fizetnie, akinek a Sberbanknál volt hitele? Fontos: megváltoztak a Sberbank számlaszámai!

2022. március 3. 16:59

A Sberbank egészen mostanáig rendkívül kedvező feltételekkel kínált személyi hitelt, aki pedig vállalta, hogy a banknál vezetett számlára minden hónapban egy meghatározott összeg érkezik, az kamatkedvezményt is kapott. De mit tegyen egy adós a jelenlegi helyzetben? Törlessze a hitelét a továbbiakban is, illetve teljesítse a kedvezmény feltételeként megszabott jóváírásokat?

Ahogy azt valószínűleg már minden érintett tudja, a magyarországi Sberbank Magyarország Zrt. hitelintézeti tevékenységi engedélyét visszavonta a Magyar Nemzeti Bank, valamit ezzel együtt elrendelte a cég végelszámolását is. A csőd oka az Ukrajna ellenni orosz agresszió, pontosabban az annak hatására elrendelt Oroszország elleni gazdasági szankciók, ugyanis a magyar pénzintézet tulajdonosa a bécsi központú Sberbank Europe AG, mely 2012 februárja óta az orosz Sberbank 100 százalékos tulajdonában van.

A végelszámolással együtt elindult a Sberbank magyarországi betéteseinek kártalanítása az Országos Betétbiztosítási Alapon (OBA) keresztül, az ügyfelek 10 munkanapon belül 100 ezer euró összeghatárig juthatnak hozzá a pénzükhöz. Arról, hogy mi történt a Sberbankkal, és a kártalanítás pontosan hogyan történik, illetve a betéteseknek mit kell tenniük, alábbi cikkeinkben írunk részletesen.

Fontos, hogy szerződés szerint törlesszünk továbbra is!

Nem csak a betétesek, hanem a Sberbanknál számlát vezető ügyfelek helyzete is kérdéses, sokan azt kérdezik ugyanis, hogy mire számíthatnak, illetve mit érdemes tenniük - tájékoztatták a Pénzcentrumot a Bankmonitor szakértői. Mint mondják, ez leginkább a személyi hiteleket érinti, ugyanis a Sberbank egy ideje felhagyott a lakáshitelek nyújtásával, a Babaváró hitelek kondícióit pedig jogszabály rögzíti.

A törlesztési számla azonban megváltozott, forint hitel esetében a 10300002-13306634-00014902 (HUF) számlaszámra kell a havi fizetnivalót teljesíteni átutalással. A közleményben fel kell tüntetni a kölcsönszerződés azonosító számát. Az eddigi törlesztési módok nem működnek, minden esetben a fent leírt módon kell rendezni a részleteket. (Különböző egyéb devizában esedékes részleteknél külön számlaszámok lettek megadva, melyek itt találhatóak.

A csődbe ment bank ügyfelei minden esetben átkerülnek egy másik szolgáltatóhoz, aki vállalja, hogy az eredeti szerződésben foglalt feltételeket biztosítja. Vagyis marad a meglévő kamat és havi törlesztő, ha pedig változó kamatú a hitel, akkor ez is kizárólag az eredeti szerződésben foglalt kamatváltoztatási mutató szerint módosulhat. Így jó esetben az adósok mindössze annyit érzékelnek majd a dologból, hogy más bank részére törlesztenek.

Amennyiben azonban az adós felhagy a törlesztéssel, akkor hátraléka keletkezik, ha pedig ennek mértéke 90 napon túl meghaladja az aktuális minimálbér összegét (nettó 133 000 Ft), akkor az ügyfél automatikusan bekerül rossz adósként a KHR adatbázisba (régebbi nevén BAR-lista).  Valamint a bank felmondhatja a szerződést, és visszakövetelheti a fennálló tartozás összegét. Ezen túl a KHR listán szereplő adósok nem juthatnak banki hitelhez, vagyis gyakorlatilag elveszítik a hitelképességüket.

Bonyolítja a helyzetet, ha jövedelemérkeztetést is vállaltunk

A legtöbb banknál kamatkedvezményt ér egy hitelnél, ha az ügyfél jövedelme, vagy egy előre meghatározott összeg (pl. havonta 200 ezer Ft) az ott vezetett bankszámlára érkezik. A Sberbank ügyfeleinek erősen érdemes átgondolniuk, hogy ezt a vállalásukat továbbra is teljesítik-e, esetleg elveszítve ezzel a kamatkedvezményüket, ami a havi törlesztő valamekkora emelkedését vonhatja maga után.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Már nem is a saját, szerződésben szereplő számlájukra kell utalniuk a törlesztőrészleteket, ezért ezen jóváíráshoz kötött kedvezmények nem is igazán értelmezhetőek a jelenlegi helyzetben

- teszik hozzá a Bankmonitor szakértői.

Ráadásul az extra jóváírás elmaradásának nem igazán lehet jelentős negatív következménye, már ha egyáltalán lesz ilyen. Már csak azért sem, mert a bankok „békeidőben” is mindössze a kamatkedvezmény ideiglenes megvonásával reagálnak ilyenkor, vagy egy nem túl nagy összeget terhelnek az ügyfél számlájára az adott hónapban. A mostani helyzetben azonban egy ilyen szankció nem reális.

Ugyancsak nem számíthatnak büntetésre azok sem, akik egy más banknál lévő hitelüket szerették volna kiváltani a Sberbanknál, ám az aláírt szerződés ellenére ezt nem teszik meg. Ilyenkor a kiváltásra szabott határidő túllépését követően elvileg hitelenként és havonta 10 ezer forintot számlázhatna ki a Sberbank, ám mivel a cég nem végezhet már banki tevékenységet, a hitelkiváltás sem történhet meg. Aki ilyen helyzetben van, és mindenképpen szeretne hitelkiváltást, annak mindenképpen célszerű más bankoktól ajánlatot kérni erre.

Érdemes most kiváltani egy Sberbanknál lévő hitelt?

Érdekes kérdés, a hitel kondíciói ugyanis nem fognak megváltozni akkor sem, ha a kölcsön egy másik pénzintézethez átkerül. Egy fix kamatozású személyi hitelt például továbbra is változatlan feltételekkel kell fizetni a futamidő végéig. Vagyis egy kedvező kamatozású konstrukciót nem érdemes csak azért kiváltani, egy drágábbra, mert az eredeti hitelezővel gondok vannak.

De a kiváltás egyébként sem lenne most egyszerű, hiszen a Sberbanktól nem lehet beszerezni a fennálló hiteltartozásról szóló igazolást, ami pedig szinte minden esetben elvárás. Persze a későbbiekben, ha a dolog rendeződik és új bankhoz kerülnek át a hitelek, a hitelkiváltás lehetősége ismét elérhető lesz.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 19:52
Leadja az Elcserélt élet (Um Lugar ao Sol) cím brazil telenovellát az RTL Klub.
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Holdblog  |  2022. augusztus 12. 05:59
“Mit gondoltok az olyan alternatív befektetési eszközök áráról, mint a mtárgyak vagy a te...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?