16 °C Budapest
A Sbarbank Magyarország weboldala 2022. március 3-án.

Kell fizetnie, akinek a Sberbanknál volt hitele? Fontos: megváltoztak a Sberbank számlaszámai!

2022. március 3. 16:59

A Sberbank egészen mostanáig rendkívül kedvező feltételekkel kínált személyi hitelt, aki pedig vállalta, hogy a banknál vezetett számlára minden hónapban egy meghatározott összeg érkezik, az kamatkedvezményt is kapott. De mit tegyen egy adós a jelenlegi helyzetben? Törlessze a hitelét a továbbiakban is, illetve teljesítse a kedvezmény feltételeként megszabott jóváírásokat?

Ahogy azt valószínűleg már minden érintett tudja, a magyarországi Sberbank Magyarország Zrt. hitelintézeti tevékenységi engedélyét visszavonta a Magyar Nemzeti Bank, valamit ezzel együtt elrendelte a cég végelszámolását is. A csőd oka az Ukrajna ellenni orosz agresszió, pontosabban az annak hatására elrendelt Oroszország elleni gazdasági szankciók, ugyanis a magyar pénzintézet tulajdonosa a bécsi központú Sberbank Europe AG, mely 2012 februárja óta az orosz Sberbank 100 százalékos tulajdonában van.

A végelszámolással együtt elindult a Sberbank magyarországi betéteseinek kártalanítása az Országos Betétbiztosítási Alapon (OBA) keresztül, az ügyfelek 10 munkanapon belül 100 ezer euró összeghatárig juthatnak hozzá a pénzükhöz. Arról, hogy mi történt a Sberbankkal, és a kártalanítás pontosan hogyan történik, illetve a betéteseknek mit kell tenniük, alábbi cikkeinkben írunk részletesen.

Fontos, hogy szerződés szerint törlesszünk továbbra is!

Nem csak a betétesek, hanem a Sberbanknál számlát vezető ügyfelek helyzete is kérdéses, sokan azt kérdezik ugyanis, hogy mire számíthatnak, illetve mit érdemes tenniük - tájékoztatták a Pénzcentrumot a Bankmonitor szakértői. Mint mondják, ez leginkább a személyi hiteleket érinti, ugyanis a Sberbank egy ideje felhagyott a lakáshitelek nyújtásával, a Babaváró hitelek kondícióit pedig jogszabály rögzíti.

A törlesztési számla azonban megváltozott, forint hitel esetében a 10300002-13306634-00014902 (HUF) számlaszámra kell a havi fizetnivalót teljesíteni átutalással. A közleményben fel kell tüntetni a kölcsönszerződés azonosító számát. Az eddigi törlesztési módok nem működnek, minden esetben a fent leírt módon kell rendezni a részleteket. (Különböző egyéb devizában esedékes részleteknél külön számlaszámok lettek megadva, melyek itt találhatóak.

A csődbe ment bank ügyfelei minden esetben átkerülnek egy másik szolgáltatóhoz, aki vállalja, hogy az eredeti szerződésben foglalt feltételeket biztosítja. Vagyis marad a meglévő kamat és havi törlesztő, ha pedig változó kamatú a hitel, akkor ez is kizárólag az eredeti szerződésben foglalt kamatváltoztatási mutató szerint módosulhat. Így jó esetben az adósok mindössze annyit érzékelnek majd a dologból, hogy más bank részére törlesztenek.

Amennyiben azonban az adós felhagy a törlesztéssel, akkor hátraléka keletkezik, ha pedig ennek mértéke 90 napon túl meghaladja az aktuális minimálbér összegét (nettó 133 000 Ft), akkor az ügyfél automatikusan bekerül rossz adósként a KHR adatbázisba (régebbi nevén BAR-lista).  Valamint a bank felmondhatja a szerződést, és visszakövetelheti a fennálló tartozás összegét. Ezen túl a KHR listán szereplő adósok nem juthatnak banki hitelhez, vagyis gyakorlatilag elveszítik a hitelképességüket.

Bonyolítja a helyzetet, ha jövedelemérkeztetést is vállaltunk

A legtöbb banknál kamatkedvezményt ér egy hitelnél, ha az ügyfél jövedelme, vagy egy előre meghatározott összeg (pl. havonta 200 ezer Ft) az ott vezetett bankszámlára érkezik. A Sberbank ügyfeleinek erősen érdemes átgondolniuk, hogy ezt a vállalásukat továbbra is teljesítik-e, esetleg elveszítve ezzel a kamatkedvezményüket, ami a havi törlesztő valamekkora emelkedését vonhatja maga után.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Már nem is a saját, szerződésben szereplő számlájukra kell utalniuk a törlesztőrészleteket, ezért ezen jóváíráshoz kötött kedvezmények nem is igazán értelmezhetőek a jelenlegi helyzetben

- teszik hozzá a Bankmonitor szakértői.

Ráadásul az extra jóváírás elmaradásának nem igazán lehet jelentős negatív következménye, már ha egyáltalán lesz ilyen. Már csak azért sem, mert a bankok „békeidőben” is mindössze a kamatkedvezmény ideiglenes megvonásával reagálnak ilyenkor, vagy egy nem túl nagy összeget terhelnek az ügyfél számlájára az adott hónapban. A mostani helyzetben azonban egy ilyen szankció nem reális.

Ugyancsak nem számíthatnak büntetésre azok sem, akik egy más banknál lévő hitelüket szerették volna kiváltani a Sberbanknál, ám az aláírt szerződés ellenére ezt nem teszik meg. Ilyenkor a kiváltásra szabott határidő túllépését követően elvileg hitelenként és havonta 10 ezer forintot számlázhatna ki a Sberbank, ám mivel a cég nem végezhet már banki tevékenységet, a hitelkiváltás sem történhet meg. Aki ilyen helyzetben van, és mindenképpen szeretne hitelkiváltást, annak mindenképpen célszerű más bankoktól ajánlatot kérni erre.

Érdemes most kiváltani egy Sberbanknál lévő hitelt?

Érdekes kérdés, a hitel kondíciói ugyanis nem fognak megváltozni akkor sem, ha a kölcsön egy másik pénzintézethez átkerül. Egy fix kamatozású személyi hitelt például továbbra is változatlan feltételekkel kell fizetni a futamidő végéig. Vagyis egy kedvező kamatozású konstrukciót nem érdemes csak azért kiváltani, egy drágábbra, mert az eredeti hitelezővel gondok vannak.

De a kiváltás egyébként sem lenne most egyszerű, hiszen a Sberbanktól nem lehet beszerezni a fennálló hiteltartozásról szóló igazolást, ami pedig szinte minden esetben elvárás. Persze a későbbiekben, ha a dolog rendeződik és új bankhoz kerülnek át a hitelek, a hitelkiváltás lehetősége ismét elérhető lesz.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 23. 06:06
A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid v...
MEDIA1  |  2024. április 22. 19:58
Megvan, kik ülnek be a megújuló X-Faktor zsűrijébe idén.
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm