Exterior of the Hungarian national bank in Budapest, Hungary. The central bank of the Republic of Hungary is known as the MNB.

Itt a bejelentés: akár postán is visszakaphatják pénzüket a Sberbank károsultak

2022. március 2. 08:24

Az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál. A Sberbank Magyarország Zrt. súlyos likviditási és tőkehelyzete miatt az MNB is visszavonta a hazai hitelintézet tevékenységi engedélyét és elrendelte annak végelszámolását. Az Országos Betétbiztosítási Alap 10 napon belül 100 ezer euróig helytáll valamennyi jogosult ügyfél betéti követeléséért.

A Magyar Nemzeti Bank szerda reggeli sajtótájékoztatóján Dr. Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke elmondta, példátlan helyzet az, amibe a Sberbank került. Az ügyfelek kiszolgálása Magyarországon ettől függetlenül zavartalan.

Az Egységes Szanálási Testület (SRB), az Európai Unió szanálási szervezette tegnap este bejelentette szerint elrendelte az ausztriai Sberbank Europe AG., a hazai Sberbank Magyarország Zrt. anyavállalatának végelszámolását.

A magyarországi Sberbank úgy nézett ki, hogy a Sberbank AG tulajdonolt, többek között magyar és cseh entitásokat és az osztrák bank mögött volt az orosz Sberbank - simertette az MNB-s vezető. A háborús válság alatt két oldalról került nyomás alá a Sberbank.

Egyrészt az orosz támogatása beszűkült, másrészt az egyéb, nemzetközi bankok elkezdték csökkenteni velük az együttműködési hajlandóságukat. Ennek nyomán kialakult egy likviditási probléma. A Sberbank Magyarország, Sberbank Csehország és a többi entitás hiába szeretett volna forrásokhoz jutni és a normál működést fenntartani, tekintettel arra, hogy a partnerek elfordultak tőle, kényszerhelyzetbe került.

Mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy az osztrák entitás a helyreállítási törekvésekben nem fog részt venni, hanem felszámolásra fog kerülni. Ez különösen érzékenyen  érintette a magyar Sberbankot, mert egy nagyobb forrása volt az osztráknál. Nem csak a likviditási probléma eszkalálódott tehát, hanem ezáltal egy szolvencia probléma is fellépett - mondta Dr. Kandrács Csaba,

Ennek kapcsán egy különleges rezsimmel még megpróbálkoztunk, melynek keretében a piaci szereplők át tudták volna venni a Sberbankot. Ez a szlovén és a horvát Sberbanknál megtörtént, de a magyar entitás nem csak likviditási problémával szembesült - hangsúlyozta Dr. Kandrács Csaba,

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem maradt más lehetőség, mint megvizsgálni a szanálási feltételeket. Ennek következményében a felszámolás lett a járható út. Nagyon fontos, hogy az Országos Betétbiztosítási Alap 10 napon belül kártalanítani fogja az ügyfeleket. Minden, amit ezzel kapcsolatban tudni kell meg fog jelenni az OBA honlapján.

Három út van a betétesek számára, hogy hozzájussanak 100 ezer euró, nagyságrendileg 36 millió forintig a betéteikhez.

  • Ha van máshol számlaszámuk, akkor az OBA honlapján egy számlaszámbejelentőt letölteni, ezzel bemenni a saját bankjukhoz és igazolni magukat
  • Ezen túl lesznek kifizető bankok, amiknél számlaszámot lehet nyitni és oda fogják átutalni
  • A harmadik lehetőség a postai kifizetés, erre zömében kisebb összegek esetén van lehetőség

A magánszemélyek mellett a vállalkozások, egyesületek, alapítványok és egybek betéteire is vonatkozik a védelem, beleértve a külföldön élőket és a külföldieket is. Az évi 500 ezer eurónál kisebb költségvetésű önkormányzatok szintén részesülnek az OBA-védelemben. Ha egy ügyfélnek több betétje van egy banknál, ezek összeadódnak a kártalanítás összeghatárának meghatározásakor, s együttesen a kifizetési limitig fizethetők ki.

Körülbelül az állomány 1 százaléka kapcsolódott a Sberbankhoz. Ezért az MNB nem látja azt, hogy pénzügyi stabilitási gondokat okozhatna a felszámolás.  Magyarországon nincs másik orosz tulajdonú bank, amelyeknél a nemzetközi szankciók problémát okozhatnának.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 19:52
Leadja az Elcserélt élet (Um Lugar ao Sol) cím brazil telenovellát az RTL Klub.
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Holdblog  |  2022. augusztus 12. 05:59
“Mit gondoltok az olyan alternatív befektetési eszközök áráról, mint a mtárgyak vagy a te...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?