6 °C Budapest
Döntött az MNB: már 7 hazai bankban lehet igényelni a fogyasztóbarát személyikölcsönt

Döntött az MNB: már 7 hazai bankban lehet igényelni a fogyasztóbarát személyikölcsönt

2021. március 24. 16:24

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pozitívan bírálta el a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel (MSZH) minősítés megszerzésére pályázatot benyújtó MKB Bank Nyrt. beadványát, s erről értesítette is a társaságot. Az új konstrukció forgalmazása így akár azonnal elindulhat, miközben immár a személyi hitelpiac bő kétharmadát kitevő intézménynél elérhetővé váltak e gyors, versenyképes árazású és fogyasztóbarát kiszolgálást garantáló termékek. Áprilistól megnyílik a teljesen online hitelügyintézés az érintett pénzügyi intézmények meglévő ügyfeleinek. Az MNB fogyasztóvédelmi tájékoztató füzettel is segíti az ügyfelek tájékozódását.

Az MKB Bank mellett már további hat piaci szereplő - Budapest Bank Zrt., Cofidis Magyarországi Fióktelepe, Erste Bank Hungary Zrt., Magyar Cetelem Bank Zrt., OTP Bank Nyrt., Takarékbank Zrt. - kínálja a MSZH konstrukcióit az ügyfeleknek. E pénzügyi intézmények együtt a hazai személyi kölcsön piac bő kétharmadát fedik le. Ez azt jelzi: piaci oldalról is jelentős az érdeklődés a - mindössze pár hónapja forgalmazható - MSZH iránt, ami az MNB várakozásai szerint a fogyasztóbarát lakáshitelhez hasonlóan a mainál erősebb versenyt és ügyfélbarátabb kiszolgálást hozhat el itthon.

A szabad felhasználású, akár hitelkiváltásra is alkalmas MSZH termékek fix kamatozásúak, így törlesztőrészletük nem nőhet a futamidő alatt. Az ügyleti kamat 500 ezer forint hitelösszegig nem lehet magasabb egy, a hitelnyújtótól független referenciakamat 15 százalékponttal, 500 ezer forint fölötti hitelösszeg esetén pedig a referenciakamat 10 százalékponttal növelt mértékénél. Referenciakamat lehet pl. valamilyen állampapírhozam, melynek aktuális értéke - 5 éves futamidőt feltételezve - jelenleg 1-2 százalék körül mozog.

A fogyasztóbarát személyi hitelek folyósítási díja maximum 0,75 százalékra (online hitelfelvételnél ez ingyenes), előtörlesztési díja legföljebb 0,5 százalékra rúghat (1 évnél rövidebb hátralévő futamidőnél ez ingyenes), ami az előző esetében a kétharmada, utóbbi esetében pedig csupán a fele a piacon eddig alkalmazottaknak. Az MSZH esetében a hitel befogadását követő 3, online hitelfelvételnél 2 munkanapon belül folyósítani kell a kölcsönt.

Jellemzően 7 és 12 százalék közötti kamatokkal érhetők el MSZH konstrukciók,

miközben - pl. az ügyfél jövedelmétől, a kért hitelösszegtől vagy a futamidőtől függően - 300 ezertől akár 10 millió forint hitelösszegig, s 1 évtől 7 évig tartó futamidőre (utóbbi az MNB feltételrendszere szerinti maximum) vannak ajánlatok a piacon.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A jegybank a napokban füzetet adott ki a fogyasztók tájékoztatására a konstrukcióról, s honlapján új információs felületet - www.mnb.hu/fogyasztobarat - is létrehozott az érdeklődők számára. Ezen mindhárom típusú minősített fogyasztóbarát termékre (a személyi kölcsönök mellett tehát a lakáshitelekre és az otthonbiztosításokra is) vonatkozó valamennyi adat, információ, kérdések és válaszok elérhetők.

A legjobb fogyasztóbarát személyi kölcsönt keresed? Találd meg a Pénzcentrum kalkulátorával!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 15. csütörtök
Anasztázia, Tas
15. hét
EZT OLVASTAD MÁR?