2 °C Budapest

Döntött az MNB: már 7 hazai bankban lehet igényelni a fogyasztóbarát személyikölcsönt

2021. március 24. 16:24

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pozitívan bírálta el a Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel (MSZH) minősítés megszerzésére pályázatot benyújtó MKB Bank Nyrt. beadványát, s erről értesítette is a társaságot. Az új konstrukció forgalmazása így akár azonnal elindulhat, miközben immár a személyi hitelpiac bő kétharmadát kitevő intézménynél elérhetővé váltak e gyors, versenyképes árazású és fogyasztóbarát kiszolgálást garantáló termékek. Áprilistól megnyílik a teljesen online hitelügyintézés az érintett pénzügyi intézmények meglévő ügyfeleinek. Az MNB fogyasztóvédelmi tájékoztató füzettel is segíti az ügyfelek tájékozódását.

Az MKB Bank mellett már további hat piaci szereplő - Budapest Bank Zrt., Cofidis Magyarországi Fióktelepe, Erste Bank Hungary Zrt., Magyar Cetelem Bank Zrt., OTP Bank Nyrt., Takarékbank Zrt. - kínálja a MSZH konstrukcióit az ügyfeleknek. E pénzügyi intézmények együtt a hazai személyi kölcsön piac bő kétharmadát fedik le. Ez azt jelzi: piaci oldalról is jelentős az érdeklődés a - mindössze pár hónapja forgalmazható - MSZH iránt, ami az MNB várakozásai szerint a fogyasztóbarát lakáshitelhez hasonlóan a mainál erősebb versenyt és ügyfélbarátabb kiszolgálást hozhat el itthon.

A szabad felhasználású, akár hitelkiváltásra is alkalmas MSZH termékek fix kamatozásúak, így törlesztőrészletük nem nőhet a futamidő alatt. Az ügyleti kamat 500 ezer forint hitelösszegig nem lehet magasabb egy, a hitelnyújtótól független referenciakamat 15 százalékponttal, 500 ezer forint fölötti hitelösszeg esetén pedig a referenciakamat 10 százalékponttal növelt mértékénél. Referenciakamat lehet pl. valamilyen állampapírhozam, melynek aktuális értéke - 5 éves futamidőt feltételezve - jelenleg 1-2 százalék körül mozog.

A fogyasztóbarát személyi hitelek folyósítási díja maximum 0,75 százalékra (online hitelfelvételnél ez ingyenes), előtörlesztési díja legföljebb 0,5 százalékra rúghat (1 évnél rövidebb hátralévő futamidőnél ez ingyenes), ami az előző esetében a kétharmada, utóbbi esetében pedig csupán a fele a piacon eddig alkalmazottaknak. Az MSZH esetében a hitel befogadását követő 3, online hitelfelvételnél 2 munkanapon belül folyósítani kell a kölcsönt.

Jellemzően 7 és 12 százalék közötti kamatokkal érhetők el MSZH konstrukciók,

miközben - pl. az ügyfél jövedelmétől, a kért hitelösszegtől vagy a futamidőtől függően - 300 ezertől akár 10 millió forint hitelösszegig, s 1 évtől 7 évig tartó futamidőre (utóbbi az MNB feltételrendszere szerinti maximum) vannak ajánlatok a piacon.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A jegybank a napokban füzetet adott ki a fogyasztók tájékoztatására a konstrukcióról, s honlapján új információs felületet - www.mnb.hu/fogyasztobarat - is létrehozott az érdeklődők számára. Ezen mindhárom típusú minősített fogyasztóbarát termékre (a személyi kölcsönök mellett tehát a lakáshitelekre és az otthonbiztosításokra is) vonatkozó valamennyi adat, információ, kérdések és válaszok elérhetők.

A legjobb fogyasztóbarát személyi kölcsönt keresed? Találd meg a Pénzcentrum kalkulátorával!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem