21 °C Budapest

Kígyóznak a sorok ezekért a lakásokért: mit keresnek ennyien?

2019. október 10. 17:30

Egyre többen keresnek inkább felújított ingatlanokat, mintsem, hogy a felújítással bajlódjanak. Ennek megfelelően a fővárosban már vannak olyan területek, ahol összeért a tökéletesen felújított használt illetve az újépítésű lakások ára. A korszerűsítésre szoruló lakások értéke viszont tartósan alacsonyabbnak ígérkezik, így kifejezetten jó befektetés lehet rosszabb állapotú lakást venni annak, aki nem fél belevágni a felújításba.

Az elmúlt években a kétszámjegyű áremelkedés mellett nem feltétlenül érte meg - főleg a magánbefektetők számára - egy rossz állapotú lakást megvásárolni, majd felújítva, lehetőség szerint érvényesítve a felújítás költségét, jó áron továbbadni a piacon. A befektetés már az áremelkedés miatt is megérte, hosszabb távon pedig még a rosszabb minőségű lakásokkal is szép hozamot lehetett elérni. Ez azonban változni látszik, hiszen a lakásárak a fővárosban lassan a ciklus csúcsára érnek, így már nem elég csak az áremelkedésben bízni.

Mindenki, aki egy régebben épült lakás felújításába kezd, azonnal problémákkal szembesül: elavult gépészet, rossz nyílászárók, cserélendő burkolatok és persze a legnagyobb kihívás: megtalálni a megfelelő szakembert, generálkivitelezőt. Nem véletlen, hogy egyre többen igyekeznek elkerülni ezt az akár évekig tartó procedúrát, inkább kifizetik a tökéletes állapotra felújított ingatlan többletköltségét.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum kalkulátorával a legjobb ajánlatok között válogathatsz!

Emellett a szabályozás változása is a korszerűsített lakások felé tereli a vásárlókat, mutatott rá Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője:

A jövő évi áfa emeléssel az új ingatlanok ára tovább emelkedhet, így a kereslet is szűkülhet irántuk. Ez még inkább a felújított lakásokat hozhatja helyzetbe. A használt lakásra is felvehető CSOK hitel és a használt lakásokra vonatkozó értékhatár eltörlése mind a használt ingatlanok vásárlóinak kedveznek

- tette hozzá a vezető elemző.

A főváros XI. kerületének központjában például az újépítésű lakások és a tökéletes állapotúra felújított lakások ára egyaránt 900 ezer - 1 millió forint körül mozog. Utóbbiakra a külföldi vásárlók részéről is nagy az érdeklődés. A kerület lakáspiacán ma a közepesnél jobb, de nem tökéletes állapotú ingatlanok a legnépszerűbbek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vásárlók leginkább olyan lakásokat keresnek, amiket fokozatosan tudnak egyre szebbé, jobbá tenni, de nincs szükség generálfelújításra

- osztotta meg tapasztalatait Heinrich Ádám, az OTP Ingatlanpont Bartók Béla úti irodájának vezetője. Egyre nagyobb az árolló a jó és rossz állapotú lakások között. A profi befektetők igyekeznek minél jobb áron megszerezni a rossz állapotú lakásokat, hogy a bejáratott szakemberekkel felújítva nagyobb profitot realizálhassanak.

Aki rendelkezik felújítási tapasztalattal, és nem fél belevágni egy teljes körű korszerűsítésbe, szép haszonnal adhat túl egy felújított ingatlanon, főleg ott, ahol könnyen ki lehet adni, és jó hozam várható a befektetésből. 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem