24 °C Budapest
Jöhet a gólyahitel? Sosem volt még ilyen kedvező a hallgatói kölcsön

Jöhet a gólyahitel? Sosem volt még ilyen kedvező a hallgatói kölcsön

2019. augusztus 30. 09:01

A Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója szerint tartós maradhat a Diákhitel1 kamata, a jelenleg nagyon kedvező, 2 százalék alatti értéken. A stratégia továbbra is az óvatosság és a piaci kamatmozgások termékre gyakorolt hatásának porlasztása. További konstrukciók kerülhetnek továbbá bevezetésre, mint a felnőttképzések finanszírozása folyósított kölcsön, vagy a gólyehitel.

Történelmi mélyponton, 1,99 százalékon van a Diákhitel1 kamata, de kérdéses, hogy meddig maradhat ott - írja a Világgazdaság Magyar Péterrel készült interjújában. A vezérigazgató elmondta, hogy jó néhány szemeszterre így maradhat a kamat. Közkeletű tévedés, hogy a Diákhitel Központ állami forrásból gazdálkodik: valójában a piacról finanszírozza magát. A diákhitel kamata így három tényezőből tevődik össze, ebből a legfontosabb a forrásköltség. Korábban kötvényeket bocsátottak ki, jelenleg pedig uniós fejlesztési intézményektől és a Magyar Fejlesztési Banktól, valamint kereskedelmi bankoktól vesznek fel hiteleket. 

A diákhitelkamatok másik összetevője a kockázati prémium, ez most gyakorlatilag nullán van, mivel a gazdasági növekedésnek, a béremelkedéseknek és persze az alacsonyabb kamatoknak köszönhetően 1 százalék köré csökkent a nem teljesítő hiteleink korábban sem túl magas aránya. 

A harmadik elem pedig a működési költség, amelyet jelentősen csökkent, hogy a személyes megjelenés nélküli digitális ügyintézéssel jelentős munkaerőt lehet megspórolni. Ma már minden második diák a felsőoktatási Neptun rendszeren keresztül, Ügyfélkapu segítségével, elektronikusan igényli a diákhitelt - mondta el Magyar Péter. Arról is beszélt, hogy további csökkenésre van esély, viszont inkább a kamat tartósan alacsonyan tartása a cél. 

A legutóbbi, júliusi kamatdöntésünkkel a lélektani 2 százalék alá, a történelmi mélypontra csökkentettük a szabad felhasználású Diákhitel1 kamatát. Meglehet, most is volt lehetőség néhány bázisponttal nagyobb csökkentésre, de igazgatóságunk a középtávú kamatcélokat figyelembe véve biztonsági döntést hozott. A 2 százalék alá csúszó hitelkamat egy olyan lélektani határon van, ahol már hívószóként működhet. A most betárolt tartalék pedig egy esetleges piaci kamatemelkedésnél lehetővé teszi, hogy a diákhitel kamata csak később kövesse a trendet. 

- mondta a vezérigazgató, és hozzátette, hogy nem látni semmiféle drasztikus kamatemelkedésre esélyt a piacon, amely ha mégis bekövetkezne, még mindig bármikor elő- és végtörleszthetők a hiteleik minden további költség nélkül.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 26. 08:57
A csatorna szerint egy gyakornok betanítása közben porszem került a gépezetbe, ez volt az oka annak,...
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?