14 °C Budapest

Júliusban vettél fel lakáshitelt? Akkor rosszul jártál, mutatjuk, miért

2019. augusztus 22. 19:03

Jól jártak azok, akik nem siettek és augusztusban vettek fel hitelt. Csökkentek a kamatok a lakáshiteleknél, és a személyi kölcsönöknél is maradtak a nyomott árak.

A pénzügyi termékek összehasonlításával foglalkozó Bank360 augusztusban is megvizsgálta, hogyan változtattak a bankok a legnépszerűbb kölcsönök konstrukcióin: úgy látszik, a régóta várt kamatemelések nem jöttek még el, sőt, tovább csökkentek a hitelkamatokat is meghatározó irányadó mutatók, ami azt jelenti, hogy a kölcsönök is olcsóbbak lettek augusztusban. 12 pénzintézet ajánlatait vizsgálták, ezek szerint lakáshiteleknél akár 5 százalékos teljes hiteldíjmutató alatt is találhatunk biztonságosabb, 10 éves kamatperiódusú hitelt, míg személyi kölcsönöknél 8 százalékos THM alatt is találhatunk ajánlatot.

De mi ennek az oka? A szakportál szerint a jelentősebb referenciamutatók, mint például a hosszú kamatperiódusú hitelek kamatát meghatározó állampapírhozamok és BIRS tovább csökkentek augusztusban. Tavaly augusztushoz képest például a 10 éves BIRS 2,95 százalékról 1,10 százalékra esett, az 5 éves 2,08 százalékról 0,59 százalékra, a 15 éves pedig 3,46 százalékról 1,51 százalékra a jegybank adatai alapján. A 10 éves állampapír hozamánál is jelentős változások voltak az év eleje óta: januárban még 2,86 százalékon állt a mutató, augusztusra ez 1,67 százalékra módosult.

Nagyot csökkentek tehát a legnépszerűbb fix kamatozású kölcsönök kamatait befolyásoló mutatók, hiszen az új hitelfelvevők jelentős része, több mint 90 százalék már ilyen kölcsönöket vesz fel.

Továbbra is kedvező kamatozás a személyi kölcsönöknél

Az akár 10 millió forintos, szabad felhasználású és fix kamatozású személyi kölcsönök piacán nem hozott még nagy változást az iskolakezdés sem, pedig igencsak elszállhatnak a tanévkezdés költségei, amelyet sokan hitelből fedeznének: a bankoknál továbbra is kedvező kamatszinteken találhatunk kisebb és nagyobb összegű kölcsönöket is.

Ha csak átmeneti segítségre, például 500 000 forintra lenne szükségünk, a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátora alapján 11,37 százalékos THM mellett is találhatunk hitelt. Így a törlesztőrészlet kevesebb, mint havi 10 373 forint 60 hónapig.

Kamateső a lakáshiteleknél

Nagyobb esésekkel találkozhatunk a jelzáloghitelek között, nézzük a részleteket: 

Az UniCredit Bank augusztusól vezetett be kamatcsökkenést a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelekre és a standard kamatozású kölcsönökre: például a 10 éves kamatperiódussal a normál kamat 5,24 százalék, TOP prémium aktív kedvezmény (havi 300 000 forintos jóváírás és hitelfedezeti biztosítás a feltétel) mellett viszont 3,99 százalék. Ráadásul a bank visszatéríti a közjegyzői díjat is maximum 50 000 forint mértékig. 

A Raiffeisen Banknál az 5 éves kamatperiódusú jelzáloghitel kamata 4,6 százalékról 4,45 százalékra, a 10 éves kamatperiódusú pedig 5,35 százalékról 5,04 százalékra csökkent, de csökkent az 5, 10 és a 15 éves futamidejű, fix kamatú hitelek kamata is, új ügyfélként pedig 40 000 forint jóváírást is kaphatunk augusztus 30-ig. 

Kamatcsökkenés a CIB Banknál is: az 5 éves periódusú fogyasztóbarát hitel 4,98 százalékról 4,48 százalékra csökkent, a 10 éves 5,76 százalékról 5,18 százalékra. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az MKB Banknál is kedvezőbb irányba módosultak a fogyasztóbarát hitelkamatok az ügyfelek számára. Nagyobb változás a 15 éves kamatperiódusú és a 15 éves futamidejű végig fix hitelnél volt, itt 6,7 százalékról 6,45 százalékra csökkent a kamat, míg a 20 éves végig rögzített hitel kamata 7 százalékról 6,45 százalékra csökkent. 

Ugyanígy a Budapest Bank MFL hitelei is változtak: 5 éves kamatperiódusnál 5 százalékról 4,76 százalékra, a 10 évesnél pedig 6,19 százalékról 5,82 százalékra.

Az Erste Banknál az 5 éves kamatperiódusú hitel kamata 4,96 százalékról 4,46 százalékra csökkent, a 10 éves 5,92 százalékról 5,35 százalékra, a fix 15 évesé pedig 6,45 százalékról 5,43 százalékra csökkent. A fogyasztóbarát hitelek közül az 5 éves kamatperiódusú 5,19 százalékról 4,96 százalékra, a 10 éves 6,04 százalékról 5,92 százalékra, a fix 15 éves pedig 6,6 százalékról 6,45 százalékra csökkent. 

Igen bőkezű a K&H Bank az akciók terén: a folyósított összeg 1 százalékát, de legfeljebb 100 000 forint jóváírást kaphatunk augusztus 12. és november 13. között, ha a banktól veszünk fel hitelt. A jóváírás feltétele a munkabér-átutalási kamatkedvezmény igénylése és természetesen ennek megfelelően a teljesítés is, azaz érkezzen a fizetésünk K&H-s számlára. Ráadásul a kedvezmény összevonható a bank kezdeti banki költségek és közjegyzői díj visszatérítésre vonatkozó akciójával is.

A nagy többség már a biztonságot keresi

A Bank360 szerint a jelenlegi kamatszintek mellett érdemes a változó kamatozású hiteleket kiváltani egy hosszú kamatperiódusú vagy fix hitelre, és azoknak is érdemes lépniük, akik mostanában tervezték lakáshitel felvételét. 

Persze kedvező kamatok ide, százezres akciók oda, mindig érdemes összehasonlítanunk az ajánlatokat egy lakáshitel kalkulátorral a bankok különböző ajánlatait, hiszen nagyobb hitelösszeg esetén százezres vagy akár milliós különbségek is lehetnek az elsőre ugyanolyannak tűnő kölcsönök között.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem