Így oldja meg hó végi pénzügyi gondját a legtöbb magyar: brutálsokan vannak

2019. augusztus 2. 12:01

A személyi hitelek súlya nőtt a legnagyobb mértékben a fogyasztási hitelek állományán belül, de még mindig elmaradnak a szabad felhasználású jelzáloghitelektől. Ez azért érdekes, mert ebből a hitelből már szinte egyáltalán nem vesznek fel a magyarok. A folyószámlahitelek és hitelkártya-tartozások súlya az állományon belül, ráadásul még csökkent is némileg az év folyamán. Mindenesetre a magyarok láthatóan sokat vesznek fel a fogyasztási hitelekből, pedig ezek nem számítanak olcsó kölcsönöknek, és ez látszik az átlagkamatokon is.

Hasonlítsd össze a személyi hiteleket a Pénzcentrum kalkulátorában!

A magyarok nagyon nagy hányadának lehet a hónap végén pénzügyi gondja, legalábbis erre enged következtetni az a tény, hogy 2019. júniusában a fogyasztási hitelek együttesen jelentős mértékben nőttek. Az folyószámlahitel szerződések összege például 304,6 milliárd volt 2019. júniusában.Ez nagyon nagy összeg, még úgy is, hogy ebből 129 milliárd hitelkártya-tartozás volt. Csak összehasonlításképp: szabad felhasználású jelzáloghitelből 6,8 milliárdot, személyi hitelből pedig 47 milliárdot vett fel a lakosság ugyanebben a hónapban.

A folyószámlahitel technikailag annyit jelent, hogy a folyószámláról több pénzt költhetünk, mint amennyi rajta van, a következő beérkező jövedelemből pedig automatikusan kiegyenlítjük a tartozást. A 304 milliárdról azonban tudni kell, hogy ez vélhetően szerződéses összeg, azaz amennyiben valaki a folyószámlájához beállít 400-500 ezer forint hitelkeretet, még nem biztos, hogy le is hívja azt. Az azonban így is beszédes, hogy milyen sokan adnak lehetőséget maguknak erre a vészmegoldásra, mégha nem is feltétlenül hívják le.

Ismét felhívjuk a figyelmet, ezen belül a kamatozó hitelkártya 128 millió forintos súlyt tett ki. A működési elv azonban ugyanaz, ezért is sorolhatja a jegybank statisztikailag egy kategória alá a kettőt (hozzátesszük, a hitelkártya helyes használatával valójában pénzt is spórolhatunk ahelyett, hogy eladósodnánk. Erről itt írtunk bővebben).

Azt tudni kell, hogy a folyószámlahitelek nem olcsóak. A kamatozó bankkártyákkal együtt az átlagkamat 2019. júniusában 19,53 százalék volt, a hitelkártyáknak külön pedig 24,24 százalék - és ez nagyon nem kevés. Tegnap megírtuk, hogy a személyi hitelek átlagkamata ugyanebben a hónapban 13,10 százalék volt (és azt is bemutattuk, hogy kis kutatással könnyen lehet ennél olcsóbb személyi hitelt is találni).

A legolcsóbb a szabad felhasználású jelzáloghitel, ennek átlagkamata 6,15 százalék. Az év folyamán a legnagyobb mozgást az áruhitelek átlagkamata mutatta be, ennek oka minden bizonnyal a különféle akciókban keresendő.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Találj olcsó személyi hitelt a Pénzcentrum kalkulátorában!

Meglepő tendenciákat láthatunk, ha vetünk egy pillantást az állományra. Arról már fentebb szóltunk, hogy a szabad felhasználású jelzáloghitelek iránti kereslet elhanyagolható, ennek ellenére még mindig ezek teszik ki a fogyasztási hitelek állományának legnagyobb részét (957 milliárd). Egyre jön viszont fel a személyi hitel, ami rövidesen átveszi majd az első helyet, most 804 milliárdon áll. A szintén jelentéktelen mennyiségű áruhitel ellenére az állomány 214 milliárdon áll, a kamatozó hitelkártyatartozások állománya 145 milliárd, a folyószámlahitelek együtt pedig 278 milliárdot tesznek ki - ez is arról árulkodik, hogy a 300 milliós hitelkeretnek csak kis részét hívják le az ügyfelek.

Mindenesetre egészen elképesztő, hogy csecsemőtől aggastyánig minden magyarra átlagosan 30 ezer forint folyószámlahitel-tartozás jut.

Látható, hogy a fogyasztási hitelek állománya együttesen milyen szépen nőtt az elmúlt évben - és ennek várhatóan nem most lesz vége. A júliusban indult babaváró például egészen biztosan meg fogja dobni ezt a statisztikát.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 18. 18:39
Magyarországon csak a WBD streamingplatformján, a Maxon érhető majd el mind a 762 sportesemény, 329...
Kiszámoló  |  2024. július 18. 15:20
Írtam egy cikket a napokban, hogy mennyire elképesztő módon felemeli a kormány a tranzakciós adót és...
Bankmonitor  |  2024. július 18. 12:48
A személyi kölcsönöknél, mint minden hitelnél nagyon fontos a kamat, a törlesztőrészlet. De érdemes...
Holdblog  |  2024. július 18. 08:11
A különadókkal kapcsolatos friss bejelentésről és a pénzügyi szektor reakciójáról kérdezték az ATV-b...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem