24 °C Budapest
Ez ma a legbiztonságosabb lakáshitel: 10-ből 5 magyarnak csak ez kell

Ez ma a legbiztonságosabb lakáshitel: 10-ből 5 magyarnak csak ez kell

2019. június 17. 11:01

A magyarok fixálási kedve - úgy tűnik - megállíthatatlan. Ennek oka minden bizonnyal a stabilitásra, kiszámíthatóságra való igény. A stabilitást kívánja biztosítani az MNB hatványozottan biztonságos minősítése, amellyel az egyes bankok lakáshiteleit illeti. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy mennyibe kerülnek az ilyen hitelek.

Biztonságos lakáshitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Tombol a fixálási láz a magyar hitelfelvevők körében, emellett berobbant az MNB hatványozottan biztonságos lakáshitele, a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL). A legtöbb lakáshitelt ma 5 éves kamatperiódussal veszik fel a magyarok, az MFL termékek pedig a fix kamatozású hiteleken belül 55 százalékot tettek ki áprilisban - bár májushoz és márciushoz képest némi visszaesést tapasztalhatunk.

Az MFL egyébként technikailag nem sokban különbözik a hagyományos, fix lakáshiteltől, csupán tartalmaz egyéb, kiszámíthatóságra irányuló követelményeket. A minősítéshez a bank lakáshitelének az alábbi feltételeknek kell megfelelnie:

  • Minimum 5 éves kamatperiódusúnak kell lennie
  • A törlesztés annuitásos, azaz minden hónapban ugyanakkorának kell lennie a törlesztőrészletnek
  • A hitelbírálatnak az értékbecsléstől számítva legfeljebb 15 napon belül meg kell történnie
  • A folyósításnak a hitelbírálat után legfeljebb 2 napon belül kell megtörténnie
  • A referenciakamaton felül a kamatfelár nem haladhatja meg a 3,5 százalékpontot
  • Maximáltak az előtörlesztési és folyósítási díjak (utóbbi legfeljebb a hitelösszeg 0,75 százaléka, de maximum 150 ezer forint, előbbi maximum az előtörlesztési összeg 1 százaléka)

Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelekért keresd fel kalkulátorunkat!

Az MFL termék tehát szemmel láthatóan kiszámíthatóbb, mint egy áltagos lakáshitel - legalábbis egy sor garancia miatt a hitel sokkal kiszámíthatóbb, mint halandó társai. A kérdés csak az, hogy valóban olcsóbb-e. A maximált kamatfelár ugyanis egyáltalán nem jelenti azt, hogy a bank nem áraz ez alatt. Ezért most kalkulátorunk segítségével megnéztük egyes bankok MFL-termékeit. A táblázatban aláhúzással jelöljük az ilyen hiteleket (hozzátesszük, hogy a többi bank is kínálhat MFL-termékeket, de mi most kalkulátorunk szerinti legkedvezőbb ajánlatokat néztük meg):

A CIB MFL-hitele például 3,71 százalékos THM-mel vehető fel, ennél alacsonyabb a Raiffeisen hitele - a törlesztőrészleteketben ugyanakkor mindössze 200 forintos különbség van. Az MKB minősített hitelét már veri az Erste és a K&H terméke is. Az OTP hitele azonban drágább. A fenti kalkulációt 10 millió forintra néztük meg a magyarok kedvenc kamatperiódusával, 5 évvel. 20 éves hiteleknél 20 éves fixálásra az alábbi MFL-termékeket találtuk:

A magas kamatfixálás miatt már magasabbak a THM-ek is, ráadásul itt már a különbségek is sokkal jelentősebbek az egyes bankok között. További kalkulációkért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
MEDIA1  |  2022. május 23. 13:24
Ma már elismert fotósként dolgozik a szigetországban. Váradi Béla egy podcastos interjúban mesélte e...
Holdblog  |  2022. május 23. 12:12
Az orosz-ukrán háború nyomán fellépő nyugati szankciók hatására rövid távon jelentősen romlottak az...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?