6 °C Budapest

Pénz kéne, de azonnal? Brutál akciókat hoz a bankok kamatháborúja

2018. október 23. 07:00

A személyi hitelek nagy népszerűsége miatt legutóbb megvizsgáltuk, hogy melyek a legkedvezőbb személyi kölcsön ajánlatok, ha nem kívánunk bankot váltani. Most összegyűjtöttük azokat az ajánlatokat, amelyek esetén a jövedelmünket közvetlenül az adott bankba utaljuk. Ahogy azt vártuk, bankváltás esetén a kamatok jóval alacsonyabbak, és ebben az összehasonlításban a nagyobb pénzintézetek ajánlatai tűnnek kedvezőbbnek. Amennyiben személyre szabott ajánlatra vársz, használd a Pénzcentrum kalkulátorát.


A szabadon felhasználható, könnyen folyósítható személyi kölcsönök kihelyezése egyre nagyobb mértékben nő a lakossági hitelek arányában, ráadásul az utóbbi időben a személyi kölcsönök hitelösszegei is egyre magasabbak. Valószínűsíthető, hogy ennek a konstrukciónak a népszerűsége a jövőben sem csökken majd, sőt, a könnyű igényelhetőség és a felvétel egyszerű feltételei miatt a népszerűség további növekedése valószínűsíthető.

>>> Találj személyre szabott ajánlatot a Pénzcentrum kalkulátoraival!

Mint ahogy azt múltkor írtuk, váratlan kiadásaink fedezésére remek megoldás a személyi hitel, de lakásfelújítási vagy lakberendezési célra is alkalmas lehet - ezt támasztja alá, hogy a lakáscélú hitelfelvételek között is nagy arányban van jelen a személyi kölcsön. Amennyiben ki akarjuk festeni a lakást, vagy azonnal ki kell javítani egy esetleges csőtörést, a személyi hitel akkor is remek megoldás, hiszen akár egy órán belül bankszámlánkon lehet a pénz. Érdemes azonban körültekintőnek lennünk a hitelfelvételkor - ha a legfontosabb szempont számunkra az alacsonyabb törlesztőrészlet, akkor érdemes a bankváltással járó ajánlatokat választani.

Legutóbbi összehasonlításunkban megvizsgáltuk azokat az ajánlatokat, amelyekhez nincs szükség az adott bank meglévő ügyfelének lenni, most azokat nézzük meg, amelyekhez viszont igen. Nem meglepő, hogy ebben a kategóriában a múltkorinál alacsonyabb kamatokkal találkozunk, mint ahogy az is érthető, hogy ezen ajánlatok közt a nagyobb bankok termékei tűnnek kedvezőbbnek. A Pénzcentrum kalkulátorával te is egy perc elvégezheted a keresést.

A kisebb összegű (500 ezer forint) ajánlatok közül előbb azokat gyűjtöttük össze, amelyekhez a 250 ezer forint feletti nettő jövedelem alapfeltétel. Ebben az esetben 2 év futamidő mellett a CIB Bank ajánlata a legkedvezőbb kalkulátorunk szerint, 8,17 százalékos THM-mel és havi 22 586 forint törlesztőrészlettel. A második legjobbnak tűnő Unicredit ajánlata 8,97 százalékos THM mellett havi 22 755 forint törlesztőrészletet biztosít, a teljes visszafizetendő összeg pedig 4056 forinttal alacsonyabb a CIB javára. Amennyiben a havi törlesztőrészlet összege a legfontosabb számunkra, akkor az MKB ajánlata lehet a nyerő havi 22 571 forinttal, ebben az esetben számolni kell ugyanakkor azzal, hogy a havi kevesebb mint 200 forinttal alacsonyabb törlesztő mellett, 10,83 százalékos THM-mel a teljes visszafizetendő összeg már 12 920 forinttal több a legjobbnak tűnő ajánlathoz képest.

Míg a magas nettó jövedelemmel felvehető hitelek kamatai között több mint 6 százalék is lehet a különbség, addig a 250 ezer forint alatti jövedelemmel is igényelhető termékek kamatai között némileg kisebb a szórás. Ebben a kategóriában a legjobb ajánlat is eleve magasabb kamattal indul: itt is a CIB Bank vezet, a THM viszont már 11,73 százalék, a törlesztő pedig havi 23 337 forint. Némileg lemaradva következik a Cofidis ajánlata, 13,90 százalékkal és havi 23 791 forint törlesztővel. A soron következő ajánlatok közt már némileg alacsonyabb az eltérés, az MKB, Unicredit és Cetelem ajánlatai nagyjából hasonlóak.

Nagyobb összegű hitelfelvétel esetén kedvezőbb kamatokkal találkozhatunk. 2 millió forint és 5 éves futamidő mellett szintén a CIB Bank ajánlata a legjobb, amennyiben rendelkezünk havi nettó 250 ezer forint jövedelemmel, a THM 8,17 százalék, a törlesztő 40 436 forint. Havi törlesztő tekintetében K&H ajánlata jobbnak tűnik (esetükben ez 40 066 forint), de a havi 360 forint különbségért cserébe a teljes visszafizetendő hitelösszeg majdnem 6000 forinttal több. Ez ugyan nem jelentős, de ha megnézzük az MKB ötödik legjobb ajánlatát, ott a 9,13 százalékos THM és havi 40 532 forint törlesztő szintén nem tűnik nagy eltérésnek a legjobb termékhez képest, a teljes visszafizetendő összeg viszont már 46 ezer forinttal magasabb.

Havi 250 ezer alatti jövedelem mellett jelentősen magasabbak a kamatok: a legjobb itt is a CIB ajánlata kalkulátorunk szerint, de a THM itt már 11,73 százalék, a havi törlesztő pedig 43 627 forint. Bár a kamatok közti szórás itt sem olyan jelentős mértékű, a havi törlesztőrészletek közti különbség 2000 forint körül alakul az első és az ötödik legjobb ajánlat között, a teljes visszafizetendő összegek közti különbség viszont több mint 120 ezer forint.

Érdemes tehát előre informálódnunk, ha hitelfelvételre szánjuk magunkat. Amennyiben bankváltásra is hajlandóak vagyunk, kedvezőbb ajánlatokkal találkozhatunk, ezen belül is rengeteget spórolhatunk, ha előre informálódunk a legjobb ajánlatok között.

>>> Találj személyre szabott ajánlatot a Pénzcentrum kalkulátoraival!

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 1. 21:09
Egy ismert magyar milliárdos szívét próbálják meghódítani a műsorba bekerülő nők a Bachelor A Nagy Ő...
Holdblog  |  2023. február 1. 13:46
A II. világháború után indult útnak igazán a globalizáció. A folyamatnak miatt mára radikálisan lecs...
Kasza Elliott-tal  |  2023. január 31. 22:00
Kellemetlen évkezdés osztalékvágással és egy emelés elmaradásával. Új részvényt nem, csak a meglévők...
Kiszámoló  |  2023. január 31. 19:15
Nagyon sok ember rendelkezik nyereménybetétkönyvvel vagy nyereménybetéttel, hiszen néhány tízezer fo...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?