14 °C Budapest

9 szemtelenül gazdag ember, akik nagyon csórók voltak

2016. november 5. 13:08

Könnyű úgy kőgazdagnak lenni, hogy jómódú családba születik az ember, és a felmenők már összehozták a hatalmas vagyont. De sok, ma már szemtelenül gazdag nem így kezdte, sőt. Volt, aki emigrációra kényszerült, volt, aki árvaházban nőtt fel, vagy egyszerűen csak nagyon szegény családba született. Utóbbira a Business Insider összegyűjtött néhány példát.

Nem született minden milliárdos ezüstkanállal a szájában. Nagyon sok olyan gazdag ember van szerte a világon, akik megküzdöttek és sokat dolgoztak azért, hogy kőgazdagok legyenek. Íme néhány példa:

1. Starbucks Howard Schultz egy szegénynegyedben nőtt fel

Vagyona: 2,9 milliárd dollár (797,5 milliárd forint 275 forintos árfolyamon számolva)

Schultz egy szegény családban nőtt fel, majd futball ösztöndíjjal bekerült a Northern Michigan egyetemre. Miután végzett a Xeronhoz ment dolgozni. Nem sokkal később átment a Starbucks nevű kávézóba, aminek abban az időben még csak 60 üzlete volt. Schultz 1987-ben lett a társaság vezérigazgatója, és ma már több mint 16 ezer kávézója van a láncnak szerte a világon. 

2. Az első afro-amerikai televíziós tudósító, Oprah Winfrey

Vagyona: 2,9 milliárd dollár (797,5 milliárd forint 275 forintos árfolyamon számolva)

Winfrey egy szegény családba született Mississippi államban. Ösztöndíjat nyert a Tennessee Állami Egyetemre, és 19 éves korában ő lett az állam elős afro-amerikai tévés tudósítója. Chicagóba költözött 1983-ban, és egy délelőtti talkshow-t vezetett, később pedig a The Oprah Winfrey Show-t.

3. Naponta csak egyszer evett Mohed Altrad, a Montpellier rögbi klub elnöke

Vagyona: 1,03 milliárd dollár (283,25 milliárd forint)

Egy megerőszakolt anya gyermekeként egy szegény szíriai nomád törzsben született. Anyját korán elvesztette, így a nagymamája nevelte fel. Iskolába nem engedték, sőt, tiltották neki, hogy tanuljon. Ennek ellenére elszökött az iskolába, és később Franciaországba költözött, hogy egyetemre járhasson. Nem beszélte a nyelvet, és naponta csak egyszer tudott enni. A nehézségek ellenére doktorit szerzett informatikából, majd nagy francia cégeknél dolgozott. Végül vett egy céget, amely építkezésekhez állványzatot gyártott. Ma ez a vállalat a világ egyik vezető állványzat és betonkeverő gyártója, az Altrad Group. 

Volt már az Év francia vállalkozója, és egyik évben megkapta a világ vállalkozója címet is.

4. Roman Abramovics orosz üzletember szegény családba született, és két évesen árva lett.

Vagyona: 8,4 milliárd dollár (2310 milliárd forint)

A jobb oldalon

Abramovics Dél-Oroszországban született, nagy szegénységbe. Miután két évesen árva lett, a nagybátyja vette magához, hogy Észak-Oroszországba költöztek. A moszkvai Atuo Transport Intézetben tanult, majd egy kis műanyag játékokat gyártó cégnél helyezkedett el. Ezután az olaj üzletre váltott, és nevet szerzett az iparban. Később a SIBNEFT olajcég egyedüli vezetője lett, ez a világ negyedik legnagyobb olajtársasága. A céget 2005-ben eladta az állami tulajdonban lévő Gazpromnak 13 milliárd dollárért. 

2013-ban megszerezte a Chelsea Futball Klubot, és 2010-ben megvette a világ legnagyobb hajóját, aminekaz ára közel 400 millió dollár.

5. Ralph Lauren is gettóban élt

Vagyona: 5,8 milliárd dollár (1595 milliárd forint)

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Lauren a New York-i Bronxban érettségizett, majd ott hagyta a főiskolát, hogy csatlakozzon a hadsereghez. Dolgozott a Brooks Brothersnél, de kétségbe vonta, hogy a férfiak készek arra, hogy szélesebb és fényesebb nyakkendőket hordjanak. Majd 1967-ben úgy döntött, hogy valóra váltja az álmát, és eladott 500 ezer dollár értékű nyakkendőt és elindította a saját üzletét. 

6. A luxusmárkák királya otthagyta a középiskolát, annyira szekálták a szegénysége miatt

Vagyona: 14,6 milliárd dollár (4015 milliárd forint)

Francois Pinault is nagy szegénységben nőtt fel, majd nagymenő üzletember lett, és felvásárolt egy csomomó kisvállalkozást töredék áron, amikor azok piaca kezdett összeomlani. Végül megalapította a PPR-t amely olyan nagy divatházak tulajdonosa, mint a Gucci, Stella McCartney, Alexander McQueen és az Yves Saint Laurent.

7. Leonardo Del Vecchio árvaházban nőtt fel

Vagyona: 16,4 milliárd dollár (4510 milliárd forint)

Del Vecchio egy ötgyermekes családban nevelkedett, majd árvaházba került, mert özvegy édesanyja nem törőd9tt vele. Később egy gyárban dolgozott, amiben autóalkatrészeket és szemüvegkereteket gyártottak. 23 éves korában megnyitotta saját fröccsöntő üzletét, bővítette, majd a világ legnagyobb szemüveg és napszemüveg márkák gyártója lett, mint a Ray-Ban és az Oakley.

8. Soros György elszegényedett londoni egyetemista volt

Vagyona: 24,9 milliárd dollár (6847,5 milliárd forint)

A legendás üzletember tizenéves a politikai helyzett miatt megszökött Magyarországról rokonaival, hogy Londonban éljen. Vasúti hordárként dolgozott és pincérkedett. Érettségi után egy ajándékboltban dolgozott, később New York-i bankár lett. 

9. Helyi boltban söprögetett a WhatsApp alapítója

Vagyona: 8,8 milliárd dollár (2420 milliárd forint)

Jan Koum Ukrajnában, Kijevben született. 16 éves korában édesanyjával kivándorolt Kaliforniába, és hogy túléljék a nagy szegénységüket egy söprögetett egy helyi boltban. Később megtanulta használni a számítógépet. 2009-ben társalapítóként létrehozta a világ legnagyobb mobilos üzenetküldő szolgáltatást, a WhatsAppot, amelyet 2014-ben megvásárolt a Facebook 22 milliárd dollárért.


NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 16:17
Az EP Kreml-barát üzenetek terjesztésével vádolja a Fideszt és az Orbán-kormányt, és azonnali intézk...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem