2 °C Budapest
Zaciba vágnád a családi aranyat? Mutatjuk, jó ötlet-e

Zaciba vágnád a családi aranyat? Mutatjuk, jó ötlet-e

2016. június 28. 12:00

Az év eleje óta töretlenül emelkedik az arany ára és a Brexit népszavazás hatásaként új csúcsokat döntöget. A piaci bizonytalanság közepette sokan fektetnek aranyba és azt is megmutatjuk, hogy miért.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az elmúlt napokban szinte minden arról szólt a gazdaságban, hogy a brit nyugdíjasok nem nyugodtak bele, hogy életükben már csak olyan dolgokról dönthetnek, hogy öregek otthonába költöznek vagy inkább otthoni ápolást kérnek, és két kör bingó között kiléptették az Egyesült Királyságot az Európai Unióból. A Brexit egyik hatása, hogy most nagyon rossz döntés lehet zaciba adni a családi aranyat.

A piacokon jelenleg elég nagy a fejetlenség, mivel a múlt heti brit népszavazás eredménye több kérdést vetett fel, mint amennyit megválaszolt.

Ilyen időszakban a nemesfémek könnyen menekülőtermékké válnak és sokan inkább ezekbe az értékekbe fektetik a pénzüket, semmint a kockázatosabb részvényekbe vagy kötvényekbe. Csak idén, 25%-ot erősödött az arany, és 30%-ot az ezüst ára. A Brexit ráadásul megfejelte ezt a folyamatot, így a koppenhágai Saxo Bank elemzője, Ole Sloth Hansen szerint az arany ára középtávon elérheti az 1 400 dolláros unciánkénti árat.

Összehasonlításképpen: az arany ára 2015 végén 1 070 dollár körül mozgott, míg tegnapelőtt 1 324,79 dolláron zárt. Ez iszonyatos, 24 százalékos éven belüli hozamot mutat.

Megkerestük a BÁV-ot is azzal kapcsolatban, hogy a Brexit miatti aranyár emelkedés okozott-e már érzékelhető ügyfélszám növekedést az üzleteikben, de kérdésünkre egyelőre nem kaptunk választ.

Nagy Viktor, a Portfolio szakértője a Pénzcentrumnak elmondta:

Az vásároljon aranyat, aki elhúzódó piaci bizonytalanságra számít, mert akkor folytatódhat az arany árának emelkedése.

Ha tehát te elhúzódó zavarra számítasz a piacokon és ezért aranyba szeretnéd fektetni a pénzedet, akkor két lehetőséged van. Egyfelől vásárolhatsz befektetési aranyat különböző méretekben és tisztaságban, a másik lehetőséged pedig, hogy értékpapír formájában veszel aranyat a tőzsdén, melyet számtalan program segítségével megtehetsz, akár online is.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?