Így teszik ki az adósokat otthonaikból: kik járnak ezzel jól?

Pénzcentrum
2016. március 3. 15:31

Kedden szűnt meg a kilakoltatási moratórium, ami a hitelüket nem fizető adósokat óvta meg az utcára kerüléstől. A moratórium azonban már nem él, így tömegével hajthatják be az egykori devizahitelesek tartozásait. Lehet, hogy akár már holnap utcára kerülnek az adósok?

Az utóbbi hónapokban a követeléskezelők elkezdtek jelzáloghitel tartozásokat vásárolni a bankoktól. Ennek oka, hogy március elseje óta már ezek a tartozások is behajthatók. A behajthatatlan követelések miatt nem volt jellemző, hogy jelzálogtartozások tulajdonost cseréltek, azonban ez beindulhat a következő időszakban. Azoknál az adósoknál, akik nem fizetik a tartozásukat hamarosan kopoghat a bírósági végrehajtó.

A követeléskezelők várhatóan egyre több ilyen ügyet vásárolnak, sőt előfordulhat, hogy a nagy nemzetközi befektetési alapok is érdeklődni fognak ezek iránt

- mondta a Pénzcentrum kérdésére Thummerer Péter, az EOS magyarországi vállalatainak ügyvezető igazgatója.

Mikor tehetik ki a devizahiteleseket az otthonukból?

Az egykori devizahiteles tartozások az árfolyam megugrása miatt az eredeti adósságnál nagyobbra híztak és a forintosítással ez rögzítésre is került.

Emiatt a követeléskezelők minden ilyen ügyet teljesen egyedi folyamattal dolgoznak fel, az adósoknak egyedi ajánlatot tesznek.

A követeléskezelő cégek egyébként minden esetben levélben keresik meg az adósokat, erre érdemes válaszolni a megadott határidőn belül levélben, vagy akár felkeresni a cég ügyfélszolgálatát.

Fontos, hogy az ügyfelek ne zárkózzanak el a kommunikációtól, mert ezzel elveszítik a lehetőségüket a személyre szabott ajánlattól és akár azonnal a behajtóhoz kerülhet az ügy

 - tette hozzá Thummerer Péter. Érdemes tehát felvenni a kapcsolatot, van ugyanis példa arra is, hogy három hét alatt sikerült közösen értékesíteni a jelzáloggal terhelt ingatlant közös értékesítés keretein belül. Ilyen esetben a követeléskezelő és az ügyfél is hozhat vevőt, aki megvásárolja az ingatlant.

A mostani lakáspiaci viszonyok között viszont ez nem nehéz, így nemcsak a tartozástól szabadulhatnak az adósok, hanem akár plusz pénz is maradhat a zsebükben. Ehhez persze jól értékesíthető ingatlan kell. Ha viszont a vevő kevesebbet ad a lakásért, mint a tartozás mértéke, akkor akár a megmaradt összeget a követeléskezelő el is engedheti. Lényeges, hogy a tartozás elismerésére van szükség ahhoz, hogy behajtható legyen az adósság. Ha az adós nem ismeri el a tartozást, akkor a bíróság fizetési meghagyást ad ki, amely rögzíti a behajtandó összeget és a behajtható lesz a tartozás.

Nem mindig sikerül megállapodni

Amikor a bírósági végrehajtó is bekapcsolódik a folyamatba, akkor már tőle függ, hogy mennyi idő alatt végzi el a behajtást. A behajtók elsősorban a bankszámlára tesznek inkasszót, amivel az adósság minden hónapban csökken egyfajta hitelként.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A meghatározott konstrukciókkal szemben viszont itt az adósnak nincs lehetősége arra, hogy meghatározza a törlesztőrészletet, a végrehajtó ugyanis maga dönt arról, hogy mekkora lesz az elvonás, természetesen annak figyelembe vételével, hogy ne lehetetlenítse el az adóst.

Ha az adósság a fenti módszerrel nem hajtható be belátható időn belül, akkor az ingóságok és az ingatlan értékesítése a következő lépés. Ezeket először számba veszi (felértékeli) a végrehajtó, majd eladja azokat. A gépjárműveken kívül egyébként általában kevés olyan ingóság van, amely a megfelelő áron értékesíthető, így kicsi az esély arra, hogy a ruhaneműket, bútorokat elviszi a behajtó.

A kommunikáció mindennél fontosabb

A kommunikáció és az együttműködés a leghatékonyabb módja annak, hogy közös megoldást találhassunk a törlesztésre. Amennyiben valaki nem reagál a megkeresésekre, elveszítheti esélyét egy esetleges részletfizetésre vagy akár engedményekre, és könnyen a végrehajtóhoz kerülhet az ügye.

Egyezkedni egyébként a végrehajtókkal is lehet, viszont náluk már sokkal kisebb a mozgástér, kevésbé jellemző az adósság elengedése.


Ha az ingóságok értékesítése és az inkasszó együttesen nem fedezi az adósságot, akkor kerülhet sor az ingatlan eladására. Ilyenkor először kilakoltatják a családot (ha még az ingatlanban laknak) és utána kezdenek neki az értékesítésnek. A piaci eladás helyett viszont árverésre kerül sor, ahol jellemzően valamivel a piaci ár alatt adják el a lakást, ha másért nem, akkor emiatt megéri még a követeléskezelővel megegyezni a közös értékesítésben.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
Bankmonitor  |  2024. április 17. 16:56
Az új lakásfelújítási támogatás jóval többek számára elérhető, mint a korábbi otthonfelújítási progr...
MEDIA1  |  2024. április 17. 15:09
Korábban bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor köreiből származó pénzekből érkezett néhány évvel ezelőt...
Holdblog  |  2024. április 17. 08:21
Egyelőre nem utal válsághelyzetre a GDP 73 százalékára duzzadt költségvetési hiány, de a további ela...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem