Kedden jön a magáncsőd: így engedik el a tartozást a bankok

Pénzcentrum
2015. augusztus 31. 12:28

Holnaptól (szeptember 1-től) igényelhető a magáncsőd intézménye. Mivel a rendszer bonyolult, ezért a Magyar Bankszövetség azt javasolja az adósoknak, hogy mielőtt belépnek, tájékozódjanak a családi csődvédelem feltételeiről.

Szeptember 1-től igényelhető a magáncsőd, ami sok magyar családnak jelenthet kiutat az adósságspirálból. A Magyar Bankszövetség tartott sajtótájékoztatót a témában.

Várakozásaink szerint rövidtávon 25 ezer, hosszabb távon akár 40 ezer magyar családnak is megoldást jelenthet a magáncsőd intézménye

 - mondta el Becsei András, a Magyar Bankszövetség alelnöke. A rendszer a hitelezők és az adósok együttműködésén alapul. A magáncsőd azoknak az adósoknak lehet jó megoldás, akiknek van rendszeres jövedelmük. Ezt egészíti ki a Nemzeti Eszközkezelő programjának kibővítése, amely viszont a rendszeres jövedelemmel nem rendelkező családoknak nyújt majd segítséget.

Az ügyfeleknek a törlesztési terv alapján kell fizetni a tartozásukat, amiben a csődbiztos segítségével alkotnak meg.

Elsősorban érdemes tájékozódni a konstrukcióról, és ezután döntsenek arról az adósok, hogy élnek-e a lehetőséggel

- tette hozzá Becsei.

A következő két hónapban a devizahitelesek élhetnek a magáncsőddel, az ezután következő két hónap a forinthitelesek számára lesz elérhető, majd ezután lesz elérhető a többi adós számára is.

Mennyit engednek el a bankok?

Egy 15 millió forintos ingatlan esetén, 10 millió forintos hiteltartozás és 7 millió forint egyéb tartozás esetén a 7 millió forintnak az a része kerül elengedésre, amelyet az adós nem tud kifizetni az 5 éves periódus alatt.

Három részre osztható a magáncsőd folyamata:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  • Egyezség megkötése (bírósági egyezség)
  • 5 éves törlesztés
  • Az adósság elengedése
A sajtótájékoztatón az autóhitelek forintosításáról és a forinthitelek elszámolásával kapcsolatban is megszólalatak a Magyar Bankszövetség vezetői.

Mi a helyzet a forinthitelek elszámolásával?

200 tonnányi levelet küldenek ki a bankok -mondta Becsei András, a Magyar Bankszövetség alelnöke. Az elszámolást alapvetően szeptember 30-ig kell megkapnia az ügyfeleknek, kivéve azoknál a bankoknál, amelyek ellen a jegybank közérdekű keresetet adott be és a perek még folynak. Ezek az adósok a per lezárulta után 60 napon belül kaphatják meg az elszámoló levelüket.

Így forintosítják az autóhiteleket a bankok

A forintosításról a minisztérium és a bankszövetség augusztusban kötött megállapodása alapján szeptember során nyújthatják be az átváltásról szóló törvényt. Akinek a lakcíme, levelezési címe megváltozott, azoknak ezt jeleznie kell a bankjánál.

A forintban rögzített hitelek esetén a futamidő tolódott ki, ezeknél a kölcsönöknél törlesztőrészlet növekedés történhet, azonban a futamidő rövidülhet. A törlesztőrészletek a többségnél 10-15 százalékkal csökkenhet az átváltásnak köszönhetően.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 29. 15:51
Egy, a magyar miniszterelnökkel folytatott sajtóbeszélgetésen résztvevő német újságíró megírta, hogy...
Bankmonitor  |  2023. január 29. 12:20
A jelen gazdasági helyzet nem éppen könnyű terep. Legyen szó bármilyen élethelyzetről, mindenkinek é...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?