29 °C Budapest
Orbán: kedvezményes árfolyamon forintosíthatják az autóhiteleket

Orbán: kedvezményes árfolyamon forintosíthatják az autóhiteleket

2015. június 26. 19:34

A Portfolio Orbán Gábort, a Nemzetgazdasági minisztérium államtitkárát kérdezte a deviza alapú autóhitelekről és személyi kölcsönökről. Ősszel születhet meg a nem jelzálog alapú kölcsönök forintosításáról szóló törvény, ráadásul az átváltás kedvezményes árfolyamon valósulhat meg.

A Portfolio elemzőinek kérdése így szólt:

Az MNB javaslatot tett az autóhitelek és személyi kölcsönök forintosítására. Támogatja-e ezt a kormány, és milyen árfolyamon?


Erre Orbán Gábor így felelt:

Nyáron le szeretnénk folytatni a bankszövetséggel az erről szóló tárgyalásokat, így ősszel megszülethet az ezzel kapcsolatos jogszabály. Azt szeretnénk elérni, hogy a hitelezők és az ügyfelek számára egyaránt önkéntes alapon működjön ez, mégis tömeges szerződésmódosításra kerüljön sor. Ebbe teljesen belefér, hogy kedvezményes árfolyamon történő forintosításban tudjunk gondolkodni. A jogalkotás lényege az lenne, hogy ne kelljen egyenként több mint 200 ezer szerződést újraírni, hanem a felek önkéntes hozzájárulásával ez automatikusan működjön. A részletekről még tárgyalni kell.

 

Mit jelet ez?

Önkéntes alapon folyhat a deviza alapú autóhitelek és személyi kölcsönök forintosítása, tehát nem lesz kötelező jellegű, minta jelzáloghiteleknél volt. Az átváltásról szóló törvény ősszel születhet meg, a tényleges átváltásra pedig jövő év elején kerülhet sor.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A törvény abban segíti az ügyfeleket, hogy a forintosítás kedvező árfolyamon mehessen végbe, ennek mértékéről viszont még folynak az egyeztetések.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 16. 12:31
Annak ellenére, hogy a stagfláció nem elkerülhetetlen folyamat, a gazdaságra nehezedő terhek hosszú...
MEDIA1  |  2022. május 16. 12:26
Nem Svájc az első ország, ahol hasonló döntés született.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?