23 °C Budapest
Elköltik a visszakapott pénzt a devizahitelesek

Elköltik a visszakapott pénzt a devizahitelesek

2015. június 25. 18:01

A devizahitelesek kicsivel több, mint fele tapasztal törlesztőrészlet-csökkenést az elszámolást követően, ők átlagosan 33 ezer forinttal fizetnek kevesebbet - derült ki a Budapest Bank felméréséből . Azok, akiknek hitelszerződése már lezárult, átlag 300 ezer forintot kapnak vissza bankjuktól. Mindkét csoportra jellemző, hogy a visszanyert összeget nagyrészt felélik, napi kiadásokra fordítják majd. A továbbra is élő hitelszerződéssel rendelkezők fele gondolkodik abban, hogy jelenlegi konstrukcióját egy kedvezőbb ajánlatra cserélje.

A Budapest Bank az elszámolást követően felmérést készített az érintett deviza alapú jelzáloghitelesek körében, azt vizsgálva, hogyan változtak a törlesztőrészletek a teljes futamidő során, valamint az elszámolást követően. A kutatás során arra is keresték a választ, hogy mit terveznek az ex-devizahitelesek a törlesztőrészlet csökkenéséből adódó, vagy az elszámolást követően nekik visszajáró összeggel, és hogy az elszámolást követően is élő szerződéssel rendelkezők tervezik-e meglévő hitelük kiváltását.

60 ezer az átlagos törlesztőrészlet az elszámolás után

A felmérésben résztvevők közül azok a jelzáloghitelesek voltak többen (66 százalék), akiknek az elszámolást követően is marad még tartozásuk. Ők átlagosan 5,6 millió forint hitelt vettek fel, 18,5 éves futamidőre, amelyből mintegy 10,5 év van még hátra.

Az ő törlesztőrészletük a hitel felvételekor átlagosan 41 ezer forint volt, ami a svájci frank árfolyamának tetőzésekor 77 ezer forintra szökött fel - ez 88 százalékos emelkedést jelent. Az elszámolás után a megkérdezettek kicsit több mint felének csökken a törlesztőrészlete; ők átlagosan 33 ezer forinttal fizetnek kevesebbet.

Ebben azonban viszonylag nagy szórás mutatkozik, a magasabb összegű hitellel rendelkezők ugyanis nagyobb csökkenést tapasztalnak. A hiteleiket a jövőben is fizető válaszadók elszámolás utáni átlagos törlesztőrészlete (beleszámolva azokat is, akiknek a törlesztője nem csökken) 59 ezer forint.

Akiknek hitelszerződése az elszámolással egyidejűleg, vagy korábban lezárult (kivéve ez alól a kedvezményes árfolyamon végtörlesztőket), átlagosan 3 millió forintos kölcsönt vettek fel, amelyet 5,5 évig törlesztettek. Ők a kezdeti, átlagosan 39 ezer forintos törlesztőrészlet után szintén jelentős emelkedést tapasztaltak, hiszen a törlesztőjük mintegy 63 ezer forintra nőtt a forint svájci frankkal szembeni árfolyamának leggyengébb időszakában (64 százalékos emelkedés).

Nagyrészt feléljük a "visszajárót"

Azok a megkérdezett devizahitelesek, akiknek alacsonyabb lett a törlesztőrészletük az elszámolás után, a csökkenésből adódó pénz átlagosan felét (mintegy 16 ezer forintot) felélik majd, jellemzően a napi kiadásokra, fogyasztásra költve ezt az összeget. 23 százalékban a jelenlegi hitel előtörlesztésére, 17 százalékban más (jellemzően fogyasztási) kölcsön törlesztésébe forgatják majd az így visszanyert pénzt, míg megtakarítani csak 11 százalék szándékozik ebből.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A lezárt szerződéssel rendelkező hitelesek az elszámolás nyomán átlagosan 300 ezer forint visszatérítést kapnak, amelyet 57 százalékban felélnek majd: a leggyakoribb cél a napi kiadások, vásárlás, fogyasztás és a lakásfelújítás, de sokan tervezik ebből a pénzből finanszírozni az utazásukat is. A devizahitelesek 15 százaléka más (jellemzően szintén fogyasztási) kölcsön törlesztésére fordítja ezt a pénzt, míg 28 százalék tervez félrerakni a visszakapott összegből.

Hitelkiváltás-dömping jöhet?

Az elszámolás megmozgathatja a bankpiacot is: a megkérdezett élő jelzálog-hitelszerződéssel rendelkezők közül minden második válaszadó veszi fontolóra, hogy jelenlegi konstrukcióját egy kedvezőbbre cserélje. Ennek során a legtöbben (70 százalék) más pénzintézetek ajánlatait is megvizsgálják, 17 százalék pedig teljesen biztos abban, hogy nem marad jelenlegi bankja ügyfele. 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?