1 °C Budapest

Elköltik a visszakapott pénzt a devizahitelesek

2015. június 25. 18:01

A devizahitelesek kicsivel több, mint fele tapasztal törlesztőrészlet-csökkenést az elszámolást követően, ők átlagosan 33 ezer forinttal fizetnek kevesebbet - derült ki a Budapest Bank felméréséből . Azok, akiknek hitelszerződése már lezárult, átlag 300 ezer forintot kapnak vissza bankjuktól. Mindkét csoportra jellemző, hogy a visszanyert összeget nagyrészt felélik, napi kiadásokra fordítják majd. A továbbra is élő hitelszerződéssel rendelkezők fele gondolkodik abban, hogy jelenlegi konstrukcióját egy kedvezőbb ajánlatra cserélje.

A Budapest Bank az elszámolást követően felmérést készített az érintett deviza alapú jelzáloghitelesek körében, azt vizsgálva, hogyan változtak a törlesztőrészletek a teljes futamidő során, valamint az elszámolást követően. A kutatás során arra is keresték a választ, hogy mit terveznek az ex-devizahitelesek a törlesztőrészlet csökkenéséből adódó, vagy az elszámolást követően nekik visszajáró összeggel, és hogy az elszámolást követően is élő szerződéssel rendelkezők tervezik-e meglévő hitelük kiváltását.

60 ezer az átlagos törlesztőrészlet az elszámolás után

A felmérésben résztvevők közül azok a jelzáloghitelesek voltak többen (66 százalék), akiknek az elszámolást követően is marad még tartozásuk. Ők átlagosan 5,6 millió forint hitelt vettek fel, 18,5 éves futamidőre, amelyből mintegy 10,5 év van még hátra.

Az ő törlesztőrészletük a hitel felvételekor átlagosan 41 ezer forint volt, ami a svájci frank árfolyamának tetőzésekor 77 ezer forintra szökött fel - ez 88 százalékos emelkedést jelent. Az elszámolás után a megkérdezettek kicsit több mint felének csökken a törlesztőrészlete; ők átlagosan 33 ezer forinttal fizetnek kevesebbet.

Ebben azonban viszonylag nagy szórás mutatkozik, a magasabb összegű hitellel rendelkezők ugyanis nagyobb csökkenést tapasztalnak. A hiteleiket a jövőben is fizető válaszadók elszámolás utáni átlagos törlesztőrészlete (beleszámolva azokat is, akiknek a törlesztője nem csökken) 59 ezer forint.

Akiknek hitelszerződése az elszámolással egyidejűleg, vagy korábban lezárult (kivéve ez alól a kedvezményes árfolyamon végtörlesztőket), átlagosan 3 millió forintos kölcsönt vettek fel, amelyet 5,5 évig törlesztettek. Ők a kezdeti, átlagosan 39 ezer forintos törlesztőrészlet után szintén jelentős emelkedést tapasztaltak, hiszen a törlesztőjük mintegy 63 ezer forintra nőtt a forint svájci frankkal szembeni árfolyamának leggyengébb időszakában (64 százalékos emelkedés).

Nagyrészt feléljük a "visszajárót"

Azok a megkérdezett devizahitelesek, akiknek alacsonyabb lett a törlesztőrészletük az elszámolás után, a csökkenésből adódó pénz átlagosan felét (mintegy 16 ezer forintot) felélik majd, jellemzően a napi kiadásokra, fogyasztásra költve ezt az összeget. 23 százalékban a jelenlegi hitel előtörlesztésére, 17 százalékban más (jellemzően fogyasztási) kölcsön törlesztésébe forgatják majd az így visszanyert pénzt, míg megtakarítani csak 11 százalék szándékozik ebből.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A lezárt szerződéssel rendelkező hitelesek az elszámolás nyomán átlagosan 300 ezer forint visszatérítést kapnak, amelyet 57 százalékban felélnek majd: a leggyakoribb cél a napi kiadások, vásárlás, fogyasztás és a lakásfelújítás, de sokan tervezik ebből a pénzből finanszírozni az utazásukat is. A devizahitelesek 15 százaléka más (jellemzően szintén fogyasztási) kölcsön törlesztésére fordítja ezt a pénzt, míg 28 százalék tervez félrerakni a visszakapott összegből.

Hitelkiváltás-dömping jöhet?

Az elszámolás megmozgathatja a bankpiacot is: a megkérdezett élő jelzálog-hitelszerződéssel rendelkezők közül minden második válaszadó veszi fontolóra, hogy jelenlegi konstrukcióját egy kedvezőbbre cserélje. Ennek során a legtöbben (70 százalék) más pénzintézetek ajánlatait is megvizsgálják, 17 százalék pedig teljesen biztos abban, hogy nem marad jelenlegi bankja ügyfele. 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. december 4. 11:00
Tényleg díjat nyert a film Torontóban, csak épp nem azon a fesztiválon, amit így szokás emlegetni.
Holdblog  |  2023. december 4. 06:06
Az év végéhez közeledve mindig érdemes visszatekinteni a professzionális alapkezelők idei évre vonat...
Kiszámoló  |  2023. december 3. 15:52
Negyedév alatt impozáns 1,3%-kal nőtt az amerikai gazdaság, jóval nagyobb mértékben, mint azt a legt...
Buxelliott  |  2023. december 3. 12:04
Az első célárról északnak fordult a piac, ami azt jelenti erős még a bull trend. Ahogy a charton is...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem