0 °C Budapest

Hitelt vennél fel? Ezt mindenképp intézd el előtte

2015. február 27. 11:25

Év eleje óta minden hiteligénylés mellé jövedelemigazolást kell benyújtanunk. A szükséges papírok listája viszont attól függ, milyen szerződésünk van a munkáltatónkkal. Mi a helyzet akkor, ha vállalkozunk, és mi a teendő, ha több helyről kapjuk a fizetésünket?

Kedden írtunk arról, hogy január óta jövedelemigazolásra van szükség ahhoz, hogy hitelt vehessünk fel. Ugyan sok banknál már korábban is kérték ezeket a papírokat, azonban a jegybank rendelete szerint már mindenhol kötelező igazolni a jövedelmünket. Azonban más elvárás vonatkozik az alkalmazottakra, egyéni vállalkozókra, illetve nyugdíjasokra. Megnéztük, miket kell beszereznünk a hiteligény benyújtásához.

Így szerezd be az igazolást, ha alkalmazott vagy

Alapvetően mindegy, hogy milyen cégnél dolgozunk, az alkalmazottak jövedelemigazolását hasonlóan kell beszerezni, az alábbiakra lesz szükségünk:

  • Egy hónapnál nem régebbi, munkáltató által cégszerűen aláírt Munkáltatói jövedelemigazolás (erre a bankoknak van formanyomtatványuk) - munkáltatói tölti ki
  • Utolsó 3 havi, munkabért tartalmazó bankszámla kivonat - számlavezető pénzintézet adja ki

Készpénzben kapott munkabér esetén NAV jövedelemigazolás az előző évről- területileg illetékes NAV állítja ki

Vállalkozó vagyok, hogyan bonyolódik a helyzet?

  • Az egyéni vállalkozók és cégvezetők esetében különbség van az igazolás beszerzésnél az adózási formák szerint. Ezen felül az adóhatóságtól is kell dokumentumokat szerezni, a vállalkozóknak ezeket az igazolásokat kell beszerezniük:
  • NAV jövedelemigazolás az előző évről
  • NAV közteher igazolás (nemleges adótartozásról)
  • 1343-as számú bevallás EVA esetén - könyvelésben megtalálható
  • Bevételi nyilvántartás KATA esetén - könyvelésben megtalálható
  • Saját vállalkozásból (Bt., Kkt., Kft., egyszemélyes Zrt.) szerzett jövedelem esetén, fentieken túl a cég nevére kiállított NAV közteher igazolás is szükséges (arról, hogy nincs adótartozás)

A nyugdíjasoknak is utánajárást igényel

A legkönnyebb helyzetben a nyugdíjasok vannak, ugyanis nekik a kölcsön igényléséhez elegendő, ha a legutóbbi havi nyugdíjszelvényt bemutatják, vagy az utolsó három havi bankszámlakivonatot csatolják az igényléshez.

Mi a helyzet, ha több helyről kapunk bért?

A hitelkérelem befogadásához, amennyiben az ügyfél többfajta jövedelemszerző tevékenységet végez, akkor elegendő annyinak az igazolása, mellyel az igényelt kölcsönösszegre jogosulttá válik

 - mondta el a Pénzcentrum kérdésére Fitos Szilárd, a Hitelnet.hu portál hitelszakértője.

A példa kedvéért megnéztünk egy heti húsz órában dolgozó alkalmazottat, aki emellett egyéni vállalkozóként is dolgozik. Ilyen esetben elsősorban NAV jövedelemigazolást kell benyújtania az előző évről, valamint 30 napnál nem régebbi NAV közteher igazolást, mint egyéni vállalkozó.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha az így igazolt jövedelem nem elegendő a hitelfelvételhez, akkor a heti 20 órás munkaviszonyból származó jövedelmet is igazolni kell. (Munkáltatói igazolás, bankszámla kivonat vagy NAV jövedelemigazolás).

Mennyibe kerülnek az igazolások?

A NAV közteher igazolás kiállításának van díja, a NAV jövedelemigazolás kiállítása viszont díjmentes. Amennyiben az ügyfél postai úton nem kap bankszámla kivonatot, akkor annak kiállításáért a bankban szintén fizetni kell. Online elérhető bankszámlák esetén, ha az ügyfél a kinyomtatott számlakivonatot viszi be a bankba hitelesíttetni, akkor annak nincsen költsége

 - mondta a szakértő.

A jövedelemigazolások (munkáltatói igazolás és NAV közteher igazolás) nem lehetnek 30 napnál régebbiek. Továbbá, ha a bankszámla kivonaton van igénybevett hitelkeret, akkor általában nem elég az utolsó 3 havi kivonat, ilyen esetben az utolsó 6 havi bankszámlát kell benyújtani

- tette hozzá Fitos. 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 8. 07:00
A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) újságíróakadémiát indít annak érdekében, hogy a hazai ú...
Holdblog  |  2023. február 8. 06:22
A gépek elveszik a munkát, a mesterséges intelligencia elveszi a techóriások felhasználóit! () Komol...
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?