Lehet, hogy nem kapnak vissza pénzt a casco-károsultak?

Lehet, hogy nem kapnak vissza pénzt a casco-károsultak?

2014. október 22. 15:06

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn jelentette be, hogy újabb pénzintézeti vizsgálódások zárultak le szeptemberben, és ezek eredményeit tették közzé. Ennek alapján több magyar autóhitelt és autólízinget nyújtó szolgáltatót megbüntettek, de a lízingcégeknek lehet esélyük a bíróságon, ha perre mennek a jegybank ellen.

A jegybank összesen 37 millió forintos bírságot szabott ki autólízing cégekre, ebből mintegy 20 millió forintot a Lombard Leasingnek kell befizetnie. A bírság mérete miatt lehet, hogy a pénzintézet perre megy az MNB ellen.

Azért kaptak ekkora bírságot a lízingcégek, mert az általuk kínált casco biztosításokat is devizában kérték el az ügyfelektől. Ezt a jegybank szabálytalannak találta, ezért büntetést, illetve visszatérítési kötelezettséget szabott ki a pénzintézetekre.

Ha perre megy akár nyerhet is a Lombard

Előfordulhat, hogy a pert másidfokon a Lombard nyeri, mivel nem egyértelmű a helyzet. Az igaz, hogy a casco díjakat devizában állapították meg, és így szedték be az ügyfelektől, ennek viszont egyértelmű oka van. A pénzintézetek által kínált casco szerződések ugyanis eltérnek az ügyfél által biztosítóknál megköthető biztosításoktól.

Mivel a lízingcégek nagy tételben vásárolnak ilyen konstrukciókat, ezért olcsóbban kapják azt, és így az ügyfelek is olcsóbban köthetnek biztosítást rajtuk keresztül (igaz az árfolyam változás ezt valamivel módosította, azonban sokkal rosszabbul valószínűleg így sem jártak az ügyfelek).

A casco-t úgy értékesítette a lízingcég az autóval együtt, mintha annak része lenne, ugyan úgy, mint egy extra alkatrész, például tetőcsomagtartó vagy téli gumi. De nem csak a gyakorlatban adták el az autókat ilyen módon, hanem az elszámolások során is így lettek bejegyezve, ezért könyvelési problémákat is felvethet, ha más módon, a könyvviteli szabályoknak nem megfelelően kell elszámolni ezekkel a költségekkel.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ezek a lízingcégek fizethetnek

Az MNB korábbi közleménye szerint a devizában számolt casco miatt a Lombardon kívül a Budapest Autófinanszírozási Zrt.-nek, és az Erste Bank Zrt.-nek 5-5 millió forintot kell befizetnie. A Santander Consumer Finance Pénzügyi Vállalkozás Zrt.-re, az UniCredit Leasing Hungary Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-re és a Raiffeisen Lízing Zrt.-re egyenként 2 millió forintos bírságot szabott ki a jegybank. Az RCI Lízing és Autófinanszírozási Zrt.-nek 1 millió, a Mercedes-Benz Credit Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-nek 150 ezer forintot kell befizetnie.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 11. 18:10
Augusztustól Szalai Enik a Yettel Magyarország Zrt. hr vezérigazgató-helyettese.
Holdblog  |  2022. augusztus 11. 12:24
Az AMTD Digital kínai fintech vállalat július 15-én IPO-zott a New York-i tzsdén, 7,8 dolláros árfol...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 11. 10:35
Bár továbbra is vannak viták a jegybanki szerepvállalás indokoltságát illeten, a 2020-as évek elejér...
Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?