17 °C Budapest
Ezt megköszönhetik a hitelesek Matolcsyéknak: százezreket vágtak hozzájuk

Ezt megköszönhetik a hitelesek Matolcsyéknak: százezreket vágtak hozzájuk

Pénzcentrum
2014. július 24. 11:31

A lakáshitelek kamatlábai 2012 óta folyamatosan csökkennek, azonban ennek most vége szakadhat a jegybank kamatcsökkentési stopja miatt. Akik az elmúlt néhány évben vettek fel forinthitelt, már jól jártak a csökkenő törlesztőrészlettel, de mennyivel? Mi a helyzet azokkal, akik most terveznek kölcsönt felvenni? Érdemes még tovább várni, vagy bele lehet vágni lakásvásárlásba?

Az elmúlt két évben a lakáshitelek egyre olcsóbbak lettek, így aki a végtörlesztéssel élt, vagy több, mint két éve vett fel hitelt, az igen jól járhatott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sorozatos kamatcsökkentésével. A jegybanki adatok alapján a lakáshitelek átlagos kamatlába 4,8 százalékponttal esett az elmúlt két évben, ami a törlesztőrészletek csökkenését is eredményezte egyben. Ezek a változások nem csak az új, hanem a régebben felvett kölcsönöket is olcsóbbá tette.

Csökkenhetnek még a lakáshitelek kamatai
Várható még további csökkenés a lakáshitelek kamataiban, mivel a legutóbbi kamatvágást a bankok egyelőre még nem reagálták le. Amikor ez megtörténik, akkor egy időre beállhatnak a kamatszintek, és ez csökkentheti a bizonytalanságot, ami a hitelezés felfutásához vezethet.

Mennyivel csökkentek a törlesztőrészletek?

A példa kedvéért megnéztük, hogy mennyivel csökkent a törlesztőrészlet akkor, ha 2012 januárban vettünk fel ötmillió forint hitelt 10, illetve 15 évre. A fenti adatok alapján számításaink szerint ezekben az esetekben jelentős mértékben csökkent a törlesztőrészlet, mintegy 22, illetve 32 százalékkal, ami mind a két esetben 14 ezer forint körüli összegnek felel meg. Ez azt jelenti, hogy az eredeti összeghez képest mintegy 200 ezer forint körüli plusz pénz maradt az elmúlt két évben a családok zsebében kizárólag a kamatcsökkentés miatt.


Az egyedi esetek eltérhetnek ettől, ugyanis a törlesztőrészletek megállapítása jellemzően nem havonta történik, hanem adott kamatperiódus szerint. Banki forrásunk szerint a leggyakrabban alkalmazott kamatperiódus az egy éves, de a hitelek között találhatunk három- és hathónapos, illetve akár három vagy öt éves periódussal kamatozó konstrukciót is.


Ebből az következik, hogy a kamatcsökkentés egyes esetekben nem azonnal történt, hanem a kamatperiódus lejáratakor, ezért a "megspórolt" összeg is valamivel kisebb volt, mint az általunk kiszámolt esetben.


Mikor vegyek fel hitelt?

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A jegybank bejelentése szerint egyelőre megáll a kamatvágás (erről cikkünk végén olvashatsz), emiatt a kamatok már igen alacsony szinten vannak, ezért aki a kamatok csökkenésére várt, annak most már érdemes elkezdenie az ügyintézést, mert a közeljövőben várhatóan már nem lesznek alacsonyabbak a kamatok.


Aki inkább várna a hitele felvételével, annak elvileg másfél éve van arra, hogy felvegye a hitelét, ha Matolcsy György szavaiból indulunk ki, aki szerint 2015 végéig nem valószínű kamatemelés sem. Annak viszont, akinek alacsony a bevallott jövedelme, érdemes minél hamarabb cselekednie, mert ősszel szigorúbb jegybanki hitelszabályozás várható a jövedelemigazolásra és felvehető összegre.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?