14 °C Budapest

A magyarok többsége még mindig tart a hitelektől: mi lehet az oka?

Pénzcentrum
2014. július 12. 11:00

Csökkent a hitelekkel szembeni negatív hozzáállás a tavalyi évhez képest. A kölcsönre, mint a nagyobb léptékű célok elérését segítő eszközre tekintők egyre többen vannak, rájuk a pénzügyi tájékozottság is nagyobb arányban jellemző. Érdekes, hogy azok tekintenek leginkább pozitívan ezekre a pénzügyi termékekre, akik már vettek fel hitelt valaha. Ennyire elégedettek lennének vele?

Bár a lakosság 66 %-a továbbra is alapvetően tart a hitelek rejtett költségeitől, és ugyanekkora az aránya azoknak, akik a hitelkonstrukciók átláthatatlansága miatt éreznek így. Az elmúlt negyedévhez képest viszont jelentősen, 53%-ra nőtt azoknak az aránya, akik a hitelfelvételre úgy gondolnak, mint eszközre, amely segíti őket nagyobb céljaik elérésében - derül ki a Cofidis Hitel Monitor első negyedéves eredményeiből. Emellett nagymértékben nőtt azok száma is, akik biztonsági tartalékként tudnak tekinteni a személyi kölcsönre (39%). Azok pedig, akik váratlan kiadások finanszírozásához tartják jó lehetőségnek a kölcsönöket, lényegében ugyanannyian vannak, mint a megelőző időszakokban: arányuk 44 %. Érdekes párhuzam, hogy mindemellett a hitelügyintézés folyamatához nagyobb önbizalommal állók is egyre többen vannak: nőtt azok száma, akik tisztában vannak azzal, hogy a hitelfelvétel gyors (55%), interneten (42%) vagy telefonon keresztül (32%) is intézhető folyamat.

Azok szeretik a hitelt, akik már korábban is vettek fel?

Lassan, de biztosan növekszik azok aránya tehát, akik kifejezetten pozitívan vélekednek a hitel intézményéről: 2013 hasonló időszakához képest másfélszer annyian vannak, akik úgy nyilatkoztak, hogy egyfelől ha az ember kellően megfontolt és körültekintő a hitelekkel kapcsolatban, akkor nem kell tartania a kölcsönökkel járó bizonytalanságtól és kockázatoktól, illetve, hogy a hitelre lehetőségként érdemes tekinti, mintsem szükséges rosszra.

Ők valószínűleg nem a levegőbe beszélnek: az átlaghoz képest magasabb a körükben azoknak az aránya, akik vettek már fel hitelt valaha. (87%-uk folyamodott már kölcsönhöz) A legtöbben áruhitelt, lakáshitelt és folyószámlahitelt vettek már igénybe, valamint ők azok, akik az átlagnál jóval magasabb arányban hitelkártyát is használnak. Saját bevallásuk szerint ráadásul az átlaghoz képest sokkal tájékozottabbak a hitelekkel kapcsolatban. Egyébként a hitelekre leginkább nyitottnak a 30-49 évesek és a diplomások bizonyulnak.

Azért még mindig sokan tartanak a kölcsönöktől

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A nagyobb pénzügyi önbizalommal rendelkezők táborának növekedésével párhuzamosan jelentősen csökkent viszont azok aránya, akik kifejezetten visszautasítóak a kölcsönökkel kapcsolatban. Ők, az előző évek hasonló időszakait összehasonlítva legtöbben (46%) 2013 első negyedévében voltak. Idén az első negyedév végén azonban már 11 %-kal kevesebben vannak a hitel-ellenesek: 35 % nyilatkozott úgy, hogy kifejezetten ellenérzései vannak ezekkel a pénzügyi termékekkel kapcsolatban. A körükben a legalacsonyabb azok aránya, akik vettek már fel hitelt valaha (74%). A legtöbben lakáshitelhez és áruhitelhez folyamodtak.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 11:54
A Médiatanács szerint megsértette a médiatörvényt a Trendmania című műsor.
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Holdblog  |  2024. április 25. 06:51
Soft landing, azaz puha landolás. A végső kimenetel, amiben a 2021 végi, első poszt-Covid inflációs...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem