20 °C Budapest

Ismét vágott a jegybank: hol fájhat ez a családoknak?

Pénzcentrum
2014. április 29. 14:07

A Magyar Nemzeti Bank kedden ismételten az alapkamat 0,1 százalékpontos csökkentése mellett tette le a voksát, így a mai naptól fogva az irányadó ráta mértéke 2,5 százalék. Ez kihatással van a megtakarításainkra, és a hiteleinkre egyaránt. Meddig tarthat a kamatcsökkentési ciklus?

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a mai kamatdöntő ülésén az alapkamat 0,1 százalékpontos csökkentése mellett tette le a voksát, így az alapkamat mértéke mától 2,5 százalék. Az alapkamat-vágás mértéke csekély, viszont így is hatással lehet mindennapi életünkre.

A mai 0,10 százalékpontos alapkamat-csökkentéssel a Monetáris Tanács 2,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Mivel ezt a mértékű csökkentést a piac már korábban beárazta, azaz előre felkészültek a csökkenésre a devizakereskedők az elmúlt egy hét folyamán. Ezért a forint árfolyama egyelőre nem reagált eséssel, igaz az elkövetkező napokban ez még megeshet.

Mire számíthatunk a jövőben?

Az elemzők szerint rövidtávon a forint stabilizálódására, erősödésére számíthatunk, viszont a közép és hosszú távú előrejelzések a 330 forintos euró árfolyamot (ez akár 280 forintos svájci franknak is megfelelhet) sem tartják kizártnak. A kamatcsökkentés viszont megállhat, ahogy erre egy korábban kiadott jegybanki közlemény már utalt.

A svájci frank árfolyamának alakulása az elmúlt egy hónapban


Mi fog történni megtakarításaimmal?

Lényeges, hogy a már meghatározott kamatszintek nem módosulnak, viszont minden olyan termék, ami változó kamatozású várhatóan alacsonyabb hozamot fog adni. Elsősorban a bankbetét és a rövid futamidejű állampapír az, aminek a kamata szoros összefüggésben áll az alapkamattal. Minél alacsonyabb az irányadó ráta, annál kisebb a bankbetét kamata, amit kézhez kapunk. Elviekben a Diszkontkincstárjegyek esetében is így kellene történnie, azonban a piac már elkezdte beárazni a jövőbeni kamatemelkedést, így azok hozama várhatóan nem csökken majd számottevően. Ehhez hasonlóan a hosszú futamidejű, fix kamatozású kötvények hozama a kamatcsökkentés hatására növekednie kellene, azonban a hazai gazdaságpolitika megítélése befolyásolja a hozamemelkedést.

Van pozitív oldala is a kamatcsökkentésnek?

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ezzel a lépéssel a folyamatosan csökkenő hitelkamatlábak is csökkennek, ezzel elősegítve a hitelezést. Ezért lehet egyre jobb lakáshitel ajánlatokat találni a hitelintézetek kínálatában, és a vállalkozói hitelek is egyre kedvezőbbek (igaz, hogy jelenleg a Nemzeti Hitelprogram dominál a szektorban), ami elősegíti vállalkozás indítását, fejlesztését, illetve a lakáshoz jutást. A legfontosabb azonban, hogy minél alacsonyabb az alapkamat, annál inkább megéri a devizahiteleket forinthitellel kiváltani. A korábban felvett forinthitelek kiváltásán is érdemes elgondolkozni, mivel éves szinten akár 100 ezer forintot is spórolhatunk.


A mindennapi életünkbe hogyan szól bele a kamatcsökkentés?

A devizahitelek kiváltása nem csak az olcsó forinthitel miatt lényeges. A kamatdöntés közvetett hatásaként jöhet az euróhoz és svájci frankhoz képest gyengülő forint, és az emiatt növekvő törlesztőrészletek. A valószínűsíthetően gyengülő forintárfolyam az üzemanyagárakra szintén rossz hatással lehet. Ugyan az olaj árát rengeteg tényező határozza meg, de a tartósan magas euró árfolyam előbb vagy utóbb beépül a magyar árakba. Az üzemanyag drágulása minden olyan termék árát drágábbá teszi, amit közúton szállítanak, de elsősorban az import termékek (külföldről származó élelmiszer, ruhanemű stb.) ára lehet magasabb, mert az üzemanyag mellett az euró árfolyamemelkedése is kedvezőtlenül hat rá.

Meddig tart még az alapkamat csökkentése?

Az MNB az előző kamatdöntés indoklásában utalt arra, hogy a kamatcsökkentés megállhat a közeljövőben. Elemzők szerint a 2,5 százalékos szint alá egy ideig nem fog csökkenni az irányadó ráta. A jegybank indoklása fogja meghatározni a döntések jövőbeli irányát, erre azonban az elmúlt hónapokhoz hasonlóan még várnunk kell.

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07