18 °C Budapest

150 ezret hozna a hitelkiváltás évente, mégsem használjuk

Pénzcentrum
2014. április 17. 11:36

A devizahiteleseknek és a forinthiteleseknek egyaránt megoldást jelenthetnek az új jelzáloghitelt kiváltó konstrukciók, amelyek jelentősen alacsonyabb teljes hiteldíjmutatóval (THM) bírnak, mint a korábban felvett hitelek. A környező országokban a korábbi hitelek kiváltása már elég magas szinten jár, addig a magyarok egyelőre nem váltják ki a hiteleiket, pedig évente akár 150 ezer forintot is spórolhatnának.

Akik most vesznek fel lakáshitelt, azok élvezhetik az alacsony THM nyújtotta előnyöket, míg azok, akik korábban vették fel a hitelüket a jelenlegi kamatszinteknél jóval magasabb szinten fizetik a hitelüket. "A teljes lakáshitel állomány több, mint 20 százaléka egy új hitellel éves szinten akár 150 ezer forint megtakarítást is elérhetne" - mondta Bába Ágnes, a K&H Bank Lakossági üzletágért felelős vezérigazgató helyettese. 67 ezer olyan magyar jelzáloghiteles van, akinek egy új hitel felvételével csökkenne a törlesztőrészlete, ez összesen mintegy 400 milliárd forint adósságot jelent. A hitelkiváltással ezt az összeget jelentősen csökkenteni lehetne.

A kiváltáskor átlagosan 2 százalék a kamatelőny a korábban felvett hitelekhez képest a most felvett forint és devizahiteleknél egyaránt, de akár 5-6 százalékkal kedvezőbb is lehet az új hitel. A kedvező kamatozás elsősorban annak köszönhető, hogy a hitelkiváltással a jó adósok tudnak élni elsősorban.


Magyarországon az új hitelt felvevők mindössze 10 százaléka fordítja a régi hitelének kiváltására az újonnan felvett hitelét, míg a régiós Szlovákiában és Csehországban ez az arány 45, illetve 33 százalék. "Szlovákiában jobb a hitelinformáció" - tudtuk meg Bába Ágnestől. Emiatt lehetséges az, hogy magasabb a kiváltott hitelek aránya, illetve a bedőlt lakáshitelek aránya öt százalék körüli, ami a magyar bedőlt hiteleknek mintegy harmada.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?