27 °C Budapest

Kivonul négy bank? Akkor nem kell visszafizetni a hitelemet?

Pénzcentrum
2013. december 23. 11:04

Matolcsy György szerint akár négy bank is kivonulhat Magyarországról a következő években. Mi most nem azt találgatjuk, hogy mely hitelintézetekre gondolhatott a jegybank elnöke, hanem tisztázzuk, mi történhet a hitelünkkel, betéteinkkel, ha a mi bankunk búcsúzna Magyarországtól.

Arról, hogy egyik-másik külföldi hátterű magyarországi nagybank idővel feladhatja itteni érdekeltségét, már hónapok óta jelentek meg értesülések, de vezető gazdaságpolitikustól olyan konkrét jelzés eddig még nem jelent meg, mint amit Matolcsy György jegybankelnök múlt pénteken mondott. Említése szerint a következő 6-18 hónap során akár négy nagy külföldi hátterű bank is elhagyhatja az országot.

Fizetni kell a hitelemet, ha kivonul a bankom?

Igen. Egy bank kivonulása mindig rendezett folyamat, aminek része a teljes ügyfélbázis átadása egy másik hitelintézet számára. A hiteleket is az eredeti feltételek mellett kell majd visszafizetni, csak teljes kivonulás esetén máshova, egy másik banknak. Az is előfordulhat, hogy nem lesz teljes kivonulás, a pénzintézet csak befejezi aktív tevékenységét és az állomány kezelésén túl semmilyen tevékenységet nem folytat.

Ez utóbbi esetben szinte semmit nem vesznek észre az ügyfelek a változásból. A csekkek azonos logóval érkeznek, ugyanoda kell fizetni. Annyit érdemes lehet kipróbálni ilyen helyzetben, hogy leülünk a bankunkkal tárgyalni egy esetleges részleges adósság elengedésről és végtörlesztésről. Jövőre már adómentes lesz ez a bank számára is, így egyre kedvezőbbek a feltételek.

Mi lesz a betétemmel?

A betétekkel még kevesebb gond lehet, hiszen az állomány átvállalása vagy felvásárlása itt is kötelező feltétele a kivonulásnak, de még az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) százezer eurós biztosítása is védi a megtakarításainkat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Akkor semmit nem fogunk érezni a bankok kivonulása után?

Dehogynem. Kevesebb versenyző kisebb versenyt is jelent. Ez a már így is magas bankolási költségekre hat kedvezőtlenül. Ha egyre kevesebb bankban tudunk megtakarítani, folyószámlát vezetni, vagy hitelt felvenni, akkor számíthatunk a betéti kamatok csökkenésére, a díjak emelkedésére és a hitelkamatok megugrására.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 25. 14:06
Az őszi szezon új képernyősöket, műsorvezetőket és szakértőket, továbbá egy új műsort hoz a TV2 spor...
Holdblog  |  2023. szeptember 25. 13:19
Prudens gazdaságpolitikai berendezkedésekben vannak úgynevezett automatikus stabilizátorok a költség...
Kiszámoló  |  2023. szeptember 25. 09:29
Bár sok újat nem mond a kép, érdemes felidézni, hogy alakult az Egyesült Államok államadóssága mai d...
KonyhaKontrolling  |  2023. szeptember 25. 07:45
Az állampapír vásárlás az, amiről mindenkinek tudnia kéne, mert függetlenül attól, hogy csak nem sze...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM