Még mindig meg tudnak lepődni a magyar hitelesek

Pénzcentrum
2013. augusztus 27. 11:03

Egy friss felmérés szerint átalakulóban vannak a hitelfelvételi szokások Magyarországon, ugyanakkor a hiteleket drágító, vagy a visszafizetést költségesebbé tevő tényezőket - mint például a postai úton megkapott értesítőket- csak nehezen hagyjuk el. Egy új hitelnél ezer forintba kerül, ha sárga csekken akar törleszteni az ügyfél.

2008-ig a fogyasztók 95 százaléka nem olvasta el a banki szerződési feltételeket. Az elmúlt években azonban változott ez a fogyasztói attitűd, és ezt csak részben okozza az, hogy visszaesett a hitelfelvételi szándék - mondta el a Cofidis keddi sajtótájékoztatóján Morvay György, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke. Egy friss felmérés szerint a fogyasztók háromnegyede saját bevallása szerint manapság már sokkal körültekintőbben jár el hitelfelvételkor, például sokkal alaposabban elolvassa a szerződési feltételeket.

A lakosság számára a legfontosabb tényezők a hitelekkel kapcsolatban a futamidő hossza, a THM (teljes hiteldíj-mutató) mértéke, és a törlesztőrészletek nagysága illetve fizetési módja (például online utalás, sárga csekkes befizetés).

Nehezen mondunk le a levelezésről

Az augusztusban készült kutatás kimutatta, hogy a fogyasztók több mint fele még manapság is papír alapú, havi számlakivonatot vár el, ugyanakkor tízből heten hajlandóak lennének erről, vagy például a telefonos ügyintézésről lemondani, ha cserébe olcsóbban kapnának hitelt.

Ugyanakkor minden hatodik hitelfelvevő találkozott olyan "meglepetéssel" a törlesztés során, amelyre nem számított. Ez azt jelenti, hogy a hitelt felvevők továbbra sem értik a szerződési feltételeket, ezért az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület szorgalmazza, hogy egy egyszerű, közérthetőbb, összefoglaló jellegű tájékoztatót is kapjanak az ügyfelek hitel felvétele előtt (ehhez azonban jogszabályi módosítás szükséges).

"Fapados" kölcsönt dobnak piacra

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A változó fogyasztói igényekre reagálva fapados kölcsönt indít el Magyarországon a Cofidis - mondta el Holló Bence, az elsősorban személyi kölcsönök folyósításával foglalkozó pénzintézet magyarországi fióktelepének vezetője.

A "low cost" üzleti modell lényege, hogy alacsony áron, a piacon található személyi kölcsönökhöz képest kedvező kondíciókkal nyújtanak "fapados" alapszolgáltatást. A 15,79%-20,99%-os THM-mel igénybe vehető személyi kölcsön ügyintézése alapesetben online történik, azonban a további esetlegesen igénybe vett szolgáltatások külön díjazás ellenében érhetők el, így például a csekkes befizetés alkalmanként ezer forintba kerül.

Holló Bence a Pénzcentrum.hu kérdésére elmondta: az új termék elsősorban a pénzügyeiket tudatosan intézőket, az aktív bankszámla-használókat célozzák meg, olyan ügyfelekre számítanak, akik legalább minimális szinten tudják használni az internetet.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24