1 °C Budapest

Még mindig meg tudnak lepődni a magyar hitelesek

Pénzcentrum
2013. augusztus 27. 11:03

Egy friss felmérés szerint átalakulóban vannak a hitelfelvételi szokások Magyarországon, ugyanakkor a hiteleket drágító, vagy a visszafizetést költségesebbé tevő tényezőket - mint például a postai úton megkapott értesítőket- csak nehezen hagyjuk el. Egy új hitelnél ezer forintba kerül, ha sárga csekken akar törleszteni az ügyfél.

2008-ig a fogyasztók 95 százaléka nem olvasta el a banki szerződési feltételeket. Az elmúlt években azonban változott ez a fogyasztói attitűd, és ezt csak részben okozza az, hogy visszaesett a hitelfelvételi szándék - mondta el a Cofidis keddi sajtótájékoztatóján Morvay György, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke. Egy friss felmérés szerint a fogyasztók háromnegyede saját bevallása szerint manapság már sokkal körültekintőbben jár el hitelfelvételkor, például sokkal alaposabban elolvassa a szerződési feltételeket.

A lakosság számára a legfontosabb tényezők a hitelekkel kapcsolatban a futamidő hossza, a THM (teljes hiteldíj-mutató) mértéke, és a törlesztőrészletek nagysága illetve fizetési módja (például online utalás, sárga csekkes befizetés).

Nehezen mondunk le a levelezésről

Az augusztusban készült kutatás kimutatta, hogy a fogyasztók több mint fele még manapság is papír alapú, havi számlakivonatot vár el, ugyanakkor tízből heten hajlandóak lennének erről, vagy például a telefonos ügyintézésről lemondani, ha cserébe olcsóbban kapnának hitelt.

Ugyanakkor minden hatodik hitelfelvevő találkozott olyan "meglepetéssel" a törlesztés során, amelyre nem számított. Ez azt jelenti, hogy a hitelt felvevők továbbra sem értik a szerződési feltételeket, ezért az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület szorgalmazza, hogy egy egyszerű, közérthetőbb, összefoglaló jellegű tájékoztatót is kapjanak az ügyfelek hitel felvétele előtt (ehhez azonban jogszabályi módosítás szükséges).

"Fapados" kölcsönt dobnak piacra

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A változó fogyasztói igényekre reagálva fapados kölcsönt indít el Magyarországon a Cofidis - mondta el Holló Bence, az elsősorban személyi kölcsönök folyósításával foglalkozó pénzintézet magyarországi fióktelepének vezetője.

A "low cost" üzleti modell lényege, hogy alacsony áron, a piacon található személyi kölcsönökhöz képest kedvező kondíciókkal nyújtanak "fapados" alapszolgáltatást. A 15,79%-20,99%-os THM-mel igénybe vehető személyi kölcsön ügyintézése alapesetben online történik, azonban a további esetlegesen igénybe vett szolgáltatások külön díjazás ellenében érhetők el, így például a csekkes befizetés alkalmanként ezer forintba kerül.

Holló Bence a Pénzcentrum.hu kérdésére elmondta: az új termék elsősorban a pénzügyeiket tudatosan intézőket, az aktív bankszámla-használókat célozzák meg, olyan ügyfelekre számítanak, akik legalább minimális szinten tudják használni az internetet.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. december 3. 06:36
Játsszunk el a gondolattal: ha 1978-ban amikor Charlie Munger csatlakozott Warren Buffetthez 100 dol...
Kasza Elliott-tal  |  2023. december 2. 18:51
Nem vettem és nem adtam el semmit. Van egy nyitott vételi megbízásom Altriára 39 dolláron, várom, ho...
MEDIA1  |  2023. december 2. 11:42
A meggyanúsított Kiss Dénes rágalmazási pert indít Parászka Boróka újságíró ellen.
Bankmonitor  |  2023. december 2. 09:00
Az OTP Bank által közzétett kutatás alapján a magyarok számára fontos az öngondoskodás, különösen a...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 3. vasárnap
Ferenc, Olívia
48. hét
December 3.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm