Még mindig meg tudnak lepődni a magyar hitelesek

Pénzcentrum
2013. augusztus 27. 11:03

Egy friss felmérés szerint átalakulóban vannak a hitelfelvételi szokások Magyarországon, ugyanakkor a hiteleket drágító, vagy a visszafizetést költségesebbé tevő tényezőket - mint például a postai úton megkapott értesítőket- csak nehezen hagyjuk el. Egy új hitelnél ezer forintba kerül, ha sárga csekken akar törleszteni az ügyfél.

2008-ig a fogyasztók 95 százaléka nem olvasta el a banki szerződési feltételeket. Az elmúlt években azonban változott ez a fogyasztói attitűd, és ezt csak részben okozza az, hogy visszaesett a hitelfelvételi szándék - mondta el a Cofidis keddi sajtótájékoztatóján Morvay György, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke. Egy friss felmérés szerint a fogyasztók háromnegyede saját bevallása szerint manapság már sokkal körültekintőbben jár el hitelfelvételkor, például sokkal alaposabban elolvassa a szerződési feltételeket.

A lakosság számára a legfontosabb tényezők a hitelekkel kapcsolatban a futamidő hossza, a THM (teljes hiteldíj-mutató) mértéke, és a törlesztőrészletek nagysága illetve fizetési módja (például online utalás, sárga csekkes befizetés).

Nehezen mondunk le a levelezésről

Az augusztusban készült kutatás kimutatta, hogy a fogyasztók több mint fele még manapság is papír alapú, havi számlakivonatot vár el, ugyanakkor tízből heten hajlandóak lennének erről, vagy például a telefonos ügyintézésről lemondani, ha cserébe olcsóbban kapnának hitelt.

Ugyanakkor minden hatodik hitelfelvevő találkozott olyan "meglepetéssel" a törlesztés során, amelyre nem számított. Ez azt jelenti, hogy a hitelt felvevők továbbra sem értik a szerződési feltételeket, ezért az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület szorgalmazza, hogy egy egyszerű, közérthetőbb, összefoglaló jellegű tájékoztatót is kapjanak az ügyfelek hitel felvétele előtt (ehhez azonban jogszabályi módosítás szükséges).

"Fapados" kölcsönt dobnak piacra

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A változó fogyasztói igényekre reagálva fapados kölcsönt indít el Magyarországon a Cofidis - mondta el Holló Bence, az elsősorban személyi kölcsönök folyósításával foglalkozó pénzintézet magyarországi fióktelepének vezetője.

A "low cost" üzleti modell lényege, hogy alacsony áron, a piacon található személyi kölcsönökhöz képest kedvező kondíciókkal nyújtanak "fapados" alapszolgáltatást. A 15,79%-20,99%-os THM-mel igénybe vehető személyi kölcsön ügyintézése alapesetben online történik, azonban a további esetlegesen igénybe vett szolgáltatások külön díjazás ellenében érhetők el, így például a csekkes befizetés alkalmanként ezer forintba kerül.

Holló Bence a Pénzcentrum.hu kérdésére elmondta: az új termék elsősorban a pénzügyeiket tudatosan intézőket, az aktív bankszámla-használókat célozzák meg, olyan ügyfelekre számítanak, akik legalább minimális szinten tudják használni az internetet.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?