21 °C Budapest

Doubravszky egy héten belül megoldaná a devizahitelesek problémáját

MTI
2013. február 19. 12:34

Doubravszky György szerint akár egy héten belül le tudná rendezni a devizahitelesek problémáját, hiszen olyan sok érvük van a bankokkal szemben, "hogy be sem férnek az ajtón". Csak a Bankszövetség hátráltathatja szerinte a mindenki számára megfelelő megállapodást, ha döntésre nem jogosult képviselőket küld tárgyalni.


A pénzügyi jogok biztosa már hétfőn szeretné elkezdeni a tárgyalásokat devizahitelesek gondjainak megoldásáról; úgy véli, hogy javaslata nem igényel külső forrást, és akár egy hét alatt megoldás születhet.

Doubravszky György kedden, az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta, bízik abban, hogy őszre "már az egész eljárás lezajlik". Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ennek előfeltétele a kilakoltatási, árverezési moratórium meghosszabbítása, amit a parlamentnek kell megszavaznia. "Bízom benne, hogy itt teljes lesz az egyetértés, tehát minden képviselő az áldását adja erre" - mondta.

Friss: Erre válaszul a délután folyamán a Bankszövetség is elküldte közleményét, amelyben kifejtik, nem támogatják a moratórium meghosszabbítását és véleményük szerint ellentétes a Bankszövetség és a kormány megállapodásával valamit a gazdasági érdekekkel.

A konkrétumokról most is csak annyit árult el, hogy a szakmai megbeszéléseken első lépésként azt kell tisztázni, hogy devizahitelekről vagy devizához kötött forinthitelekről van szó. Ez szerinte kulcskérdés, mert az utóbbi azt jelenti, hogy mindaz a pluszköltség, amit az emberek az elmúlt években befizettek, a bankoknál extra nyereségként csapódott le. A választól függően kell a megoldást is keresni.

A pénzügyi biztos szerint javaslata nem igényel külső forrást. Hangsúlyozta: nem segítségről van szó, hanem egy igazságos megoldásról. "Nagyon bízom benne, hogy ez az igazság olyan átütő és egyszerű lesz, hogy senki nem fogja kétségbe vonni" - tette hozzá. Úgy vélekedett, egyetlen dolog lassíthatja a folyamatot: ha a bankszövetség nem olyan tárgyalókat küld, akik döntésképesek. Ha döntésképes tárgyalókat küld, gyakorlatilag akár egy hét alatt is megszülethet a megoldás - jelentette ki.

Arra a kérdésre, mi lesz, ha nem születik megállapodás, azt válaszolta, ezt nehezen tudja elképzelni, mert nagyon egyszerűek az érvek. "A civil oldalon olyan sok érv van most már, hogy nem férnek be egyszerre az ajtón. Itt arról van szó, hogy megtaláljuk azt, ami a legátütőbb, és azt következetesen végigvisszük" - mondta.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Doubravszky György múlt csütörtökön jelentette be, azt javasolja, hogy 45 nappal hosszabbítsák meg a március 1-jén hatályát vesztő - a lakáshiteleseket, illetve a közműtartozást felhalmozókat érintő - kilakoltatási moratóriumot, és ez a határidő a tárgyalások menetétől függően további 45 nappal meghosszabbítható legyen.

Emellett háromoldalú szakmai munkacsoport sürgős összehívását kezdeményezte a devizahitelesek gondjainak megoldása érdekében a kormány, a Magyar Bankszövetség és a civil érdekképviseleti szervezetek részvételével.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) erre úgy reagált, hogy jó kezdeményezésnek tartja a szakmai munkacsoport összehívását kezdeményező javaslatot, és napokon belül kijelöli a tárgyalásokért felelős szakértőt.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm