24 °C Budapest

Naiv elképzelés a hiteltársulás? Fél év is lehet a bank alapítás

Pénzcentrum
2011. november 7. 09:01

Szakértők szerint nem valósíthatók meg annak a csoportnak az elképzelései, amely közös fellépéssel rendezné tagjai devizatartozását. A felügyelet is óvatosságra inti a társulásban bizakodókat- írja a Világgazdaság.

Bár a Hiteltársulás nevű civil szerveződés igen jelentős állományt tudhat maga mögött, piaci körülmények között nem tűnnek megvalósíthatónak a céljai - vélik a lapnak nyilatkozó szakértők. A Doubravszky György által létrehozott szerveződés célja, hogy a bankközi forintkamatláb (Bubor) + 1,5 százalékos hitelkamatot érjenek el. Cserébe az ügyfelek mindegyike megtakarításait, hitelét és egyéb banki szolgáltatásait is a hitelező bankhoz vinné. A csoport 24 799 adóst tömörít, akiknek 295,5 milliárd forint értékű hitelre van szükségük. A társulás akár bankot is venne vagy alapítana a cél érdekében.

Marsi Erika, a Nemzetközi Bankárképző Központ alelnöke lapunknak elmondta, hogy a hitelintézeteknek a lakossági jelzáloghiteleknél legalább 3 százalék költségei vannak a forrásokén felül. Szerinte egy átlagos méretű és hatékonyságú banknál a hitelek visszafizetésének elmulasztása 2,5, a működés 0,5 százalék költséggel jár, melyhez további költségek is társulnak.

Az alelnök szerint egy bank alapításához általában 7-8 hónap kell. Az alapítási engedélyhez szükséges feltételek megteremtése két hónap, a működési engedélyhez szükségeseké 5-6 hónapig tart. Hangsúlyozta, hogy csak az informatikai rendszer kiépítése és csatlakoztatása a bankközi intézményekhez legalább egymilliárd forintba kerül. Szerinte, ha az alapítónak nagyon sok pénze van, profi bankot üzemeltető cég és az állam is segíti, akkor is legalább 3-4 hónapig tart a folyamat.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 25. 07:48
A Dumaszínház a Goethe Intézettel közösen júniusban Magyarországon is bemutat egy sikeres német stag...
Holdblog  |  2022. május 25. 06:45
Nem először és sejthetően nem utoljára, manapság a geopolitika alakulása határozza meg a dollár „biv...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?