23 °C Budapest

Foglalkozik a kormány a Hiteltársulás követeléseivel

Pénzcentrum
2011. október 21. 09:32

Doubravszky György, a társulás vezetője szerint többek között úgy járnának el, hogy a devizahitelesek 8 százalékos kamattal jussanak forinthitelhez. Eddig öt kisebb magyar és egy nagyobb nemzetközi pénzintézettel tárgyaltak, eggyel (Banco Popolare) sikerült megegyezni, de ez a bank mindössze kétszáz ügyfelet képes befogadni.

Doubravszky György a Portfolio.hu-nak megerősítette: a Hiteltárulás egy új állami bank létrehozására is javaslatot tesz, ez ügyben levélben fordultak Orbán Viktor miniszterelnökhöz, hogy jelöljön ki szakértőt, akivel elindulhatnak a tárgyalások. Kérésükre - (a Magyar Hírlapban írt két nappal ellentétben) hét nap alatt - Orbán Viktor miniszterelnök Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert jelölte ki a szervezettel való együttműködésre. A tárgyalások hétfőn kezdődnek.

A Hiteltársulás vezetője a Portfolio.hu-nak azt mondta, egy "fapados", nem csak hitelező, de számlát is vezető bankra tesznek javaslatot, melynek tőkéjét az idő rövidsége miatt az államnak kellene biztosítania, betétállománya azonban a csatlakozók megtakarításaiból állna össze. A társulás vezetője szerint a BUBOR feletti 2%-pontos hitelfelár takarékos működés (egyetlen, központi bankfiók, minden szempontból alacsony költségszint) mellett később nyereséges üzlet lenne az állam mint tulajdonos számára is. Gondolkodtak más, akár külföldi (pl. kínai) tulajdonos bevonásán is, erre azonban Doubravszky szerint az idő rövidsége miatt most nincs lehetőség.

A Portfolio.hu számításai szerint egy bank létrehozása legalább 2 milliárd forint tőkét igényel (jogszabályi előírás a jegyzett tőkére). A társulás honlapján elérhető friss adat szerint eddig már 148 milliárd forintnyi (rögzített árfolyam alapján már csökkentett) tartozás gyűlt össze, vagyis a társulás követeléseit "meghallgató" banknak ennyit kellene kihelyeznie.

Ennek tőkeigénye hevenyészett számítás szerint közel 12 milliárd forint, amit egy állami bank esetében az államnak kellene biztosítania. A 8%-os THM rendkívül kedvező (ilyen hitelkiváltás céljából forint alapon jelenleg a piacon el sem érhető), a hitelező bank számára azonban nagy valószínűséggel még csak nem is nullszaldós, inkább veszteséges üzlet (Doubravszky szerint ez csak a magas költségszinttel működő bankok esetében lenne így).

Nem is beszélve arról, hogy egy ilyen hiteldíj esetén az érdeklődés még nagyobb lenne, az állami bank felállítása pedig aligha lenne megoldató néhány hónap alatt (az eszközkezelő is több mint egy éves huzavona után állt fel). A 148 milliárd forintnyi tartozással rendelkező, a mozgalomhoz csatlakozott devizahitelesek egyébként a bankszektornak közel 50 milliárd forintos leírási veszteséget okoznának, ha mindannyian végtörlesztenének a rögzített árfolyamon.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fentieken túl nem valószínű, hogy az összes Hiteltársuláshoz csatlakozott ügyfél hitelképes - még egy állami tulajdonú bank szemében sem. (Ezt a Hiteltársulás vezetője is elismerte.)

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
Holdblog  |  2022. május 22. 07:01
Archívumunkból (2018) Spin-off A vállalati tranzakciók különös világot képviselnek. A tanácsadók és...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?