Ajaj! Újra erősödik a svájci frank!

2011. szeptember 2. 16:35

Pénteken kora délután 250 forint fölé emelkedett a svájci frank árfolyama. A befektetők megint vásárolni kezdték a biztonságosnak tartott alpesi devizát, mert attól tartanak, hogy a világban és Európában is tovább mélyülhet a gazdasági válság.

A riadalmat több, pénteken napvilágot látott gazdasági adat váltotta ki. Bár az elmúlt időszakban nem sokat lehetett hallani a csőd szélén táncoló Görögországról, a hét utolsó napján kiderült: az ország túléléséhez szükséges nemzetközi hitelcsomag folyósítása körül sok a nyitott kérdés. Ezen túlmenően egy másik euróval fizető EU tagállam Olaszország gazdasági helyzete sem rózsás.

De nem csak Európa, hanem az egész világ gazdasági problémákkal küzd. Az Egyesült Államokban augusztusban nem nőtt a foglalkoztatottak száma, ami azt jelezheti, hogy a gazdasági növekedés beinduláse egyelőre várat magára. A Fehér Házban is készült olyan forgatókönyv, amely azt taglalja, mi lesz, ha a gazdaság a vártnál gyengébben teljesít.

A váratlan frankerősödés persze nem jön jól a nyáron komoly megpróbáltatásokat kiálló magyar devizahiteleseknek. Számukra a magyar kormány és a svájci jegybank esetleges lépései jelenthetnek könnyebséget. A Fidesz-KDNP frakciószövetség jövő heti, háromnapos, kihelyezett frakcióülésén konkrét döntéseket hoz a devizahitelesek védelme érdekében, amelyeket a kormány és a parlamenti többség meg is fog valósítani - jelentette ki pénteken újságírók előtt Szijjártó Péter. A miniszterelnök szóvivője nem árult el konkrét lépéseket az esetleges új intézkedések közül, de leszögezte: minden megoldás csak az állam, a bankok és az emberek közös szerepvállalásával jöhet létre.

Szíjjártó Péter emlékeztetett rá, hogy az államnak is van felelőssége a devizahitelezések kapcsán, hiszen "amikor a devizahitelezés elszaladt, akkor a kormány és a PSZÁF nem tudott hatékonyan fellépni és az embereket hatékonyan figyelmeztetni a devizahitelezés kockázataira." Hozzátette: ugyanakkor a "bankok akciói és szándéka nélkül sem tudott volna elharapózni a devizahitelezés."

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A mostani ijedtség hatására könnyen elképzelhető, hogy egy euróért egy frankot kell majd adni a közeljövőben. Ez persze nem kedvez a svájci gazdaságnak, így az ország jegybankja is léphet a frank gynegítése érdekében, ami szintén enyhíthet a magyar devizahitelesek terhein. Ám hogy ez bekövetkezik-e egyátalán és ha igen mikor, azt ma még nem lehet tudni.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?