18 °C Budapest

Késtél a lakáshiteleddel? Ezzel is számolnod kell!

Pénzcentrum
2011. március 21. 05:20

AEGON, AXA Bank, Budapest Bank, CIB Bank, Erste Bank, K&H Bank, MKB Bank Szegény embert még az ág is húzza - tartja a mondás, különösen, ha még lakáshitele is van. A megemelkedett havi részletek miatt egyre többen esnek késedelembe, amit a bankok nem csak késedelmi kamattal, KHR-fenyegetéssel, hanem különböző fantázianevekkel ellátott díjakkal és költségekkel is büntetnek. Ezek közé tartozik a felszólító levél költsége, a monitoring díj, a telefonos értesítés díja. A Pénzcentrum.hu azt vizsgálta, hogy melyik bank mennyi költséget számít fel ilyen címen a késedelembe esett ügyfelek terhére. Üde színfolt, hogy az OTP Bank, a Budapest Bank és a CIB Bank annak ellenére nem számítja fel ezeket a költségeket, hogy a hirdetmény tartalmazza azokat.

AEGON Hitel:

Az AEGON tavaly novembertől érvényes üzletszabályzata értelmében a késedelembe esett ügyfelek a felszólító levelek és a telefonos megkeresések költségét is kénytelenek megfizetni. Felszólító levelet abban az esetben küldenek, ha az ügyfél nem teljesíti a kölcsönszerződésben meghatározott kötelezettségét. Az ügyfél köteles megfizetni a felszólító levél díját, mely a hirdetmény szerint CHF alapú hitel esetében 3,5 CHF/levél, EUR alapú hitel esetében 2,25 EUR/levél, HUF alapú hitel esetében 600 Ft/levél.

Ügyintézési díjat akkor kell fizetni, ha az ügyfél nem teljesítési a kölcsönszerződésben meghatározott bármely kötelezettségét és erre a társaság telefonon keresztül felszólítja. Az ügyfél köteles megfizetni a sikeres telefonhívás díját, mely a hirdetmény szerint CHF alapú hitel esetében 6,25 CHF/sikeres hívás/behajtási periódus, EUR alapú hitel esetében 4 EUR/sikeres hívás/behajtási periódus, HUF alapú hitel estében 1100 Ft/sikeres hívás/behajtási periódus. Az ügyfélnek ezen díjakat forintban kell megfizetnie az AEGON Magyarország Hitel Zrt. bankszámlájára.

AEGON: nyugdíjtipp az állami rendszerbe visszalépők reálhozam döntéséhez

AXA Bank:

Az AXA Banknál a fizetési felszólítások díja alkalmanként 1 000 és 5 000 forint közötti összeg, ami a fizetési késedelem időtartamától függ. Amennyiben a fizetési késedelem olyan súlyos, hogy a bank munkatársai személyesen keresik fel az ügyfelet, akkor ez után a bank 10 000 forintot terhel az ügyfél hitelszámláján. Deviza alapú kölcsönök esetén az előbbi díjak a hitel nyilvántartási devizanemében kerülnek felszámításra.

Új Ügyfélcentrumot nyitott az AXA

Budapest Bank:

A behajtási folyamatban alkalmazott eszközöknek nincs explicit költsége. Ezek fedezésére a hirdetmény szerinti késedelmi kamat (ügyleti kamat fölött +6%) szolgál. Az átmeneti nehézségekkel küszködő ügyfeleket jelenleg nem terheli késedelmi eljárási költséggel a bank.

Példaértékű sikertörténet: magyar vállalkozásokat díjaztak

CIB Bank:

A CIB telefonon, írásban és SMS-ben küld értesítéseket, felszólításokat a késedelemmel rendelkező ügyfeleknek.

A behajtási tevékenységhez kapcsolódó monitoring díj a hirdetmény szerint 1 000 forint, de a június 30-ig tartó akció keretében a felszólítások költségét a bank jelenleg nem hárítja át az ügyfelekre. Behajtási tevékenységnek minősül különösen, de nem kizárólagosan a telefonos megkeresés és a felszólító levél küldése. A monitoring díj abban a hónapban kerül felszámításra, amely hónapban az ügyfél hitel- vagy kölcsönszerződéssel összefüggő fizetési késedelme következtében a bank behajtási tevékenységet végez. Lakáscélú kölcsönszerződés esetén a monitoring díj a felmondástól számított 90. napot meghaladó késedelem esetében nem kerül felszámításra.

A rendkívüli monitoring díj 45 000 forint, amelyre szintén vonatkozik a fenti akció. A díj abban az esetben fizetendő meg, amikor az ügyfél hitel- vagy kölcsönszerződéssel összefüggő fizetési késedelme következtében a bank olyan behajtási tevékenységet végez, melynek során többszöri, az ügyfél által a bank rendelkezésére bocsátott elérhetőségen (így különösen, de nem kizárólagosan telefonon, levélben és/vagy elektronikus csatornán) történő sikertelen kapcsolatfelvételt követően - az ügyfél személyes megkeresésére kerül sor. Lakáscélú kölcsönszerződés esetén a rendkívüli monitoring díj a felmondástól számított 90. napot meghaladó késedelem esetében nem kerül felszámításra.

CIB pályázat: 20 milliót készülnek szétosztani

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Erste Bank:

Az ügyfél pénztartozása késedelmes teljesítése esetén a banknak késedelmi kamatot tartozik fizetni. A késedelmi kamatot - ha azt jogszabály vagy a szerződés nem határozza meg - a hirdetmény szerinti mértékben (késedelmi kamat a tőkére az ügyleti kamaton felül 6 %, késedelmi kamat a kamatra és minden egyéb díjra vagy költségre 20 %) kell megfizetni.

A bank a lakáscélú hitel- és kölcsönszerződések esetén a szerződés felmondását követő 90. napot követően az ügyfél nem teljesítése miatt késedelmi kamatot, költséget, díjat vagy jutalékot nem számíthat fel, a felmondás napját megelőző napon érvényes ügyleti kamatot és kezelési költséget meghaladó összegben.

Azon deviza alapú hitel- és kölcsönszerződések esetén, melyeknél szerződés a fennálló tartozás összegének forintban történő meghatározását írja elő, a szerződés felmondását követő 90. napot követően a bank az ügyfél nem teljesítése miatt, a felmondás napján érvényes ügyleti kamatot és kezelési költséget meghaladó mértékű késedelmi kamatot, költséget, díjat vagy jutalékot nem számíthat fel.

Erste: jön a szegények hitele

K&H Bank:

A K&H Banknál a késedelem miatti felszólító levél, távirat díja 400 forint minden üzleti feltételű lakáshitelre. Ezzel az összeggel az adós/adóstárs/kezes banknál vezetett számlája kerül megterhelésre a kiküldéssel egyidőben. Ehhez jön még a felszólító levél postázási díja, mely a mindenkori postai díjszabás szerint kerül felszámításra.

A késedelmes ügyfeleket SMS-ben is értesítheti a bank, ennek költsége 50 forint üzenetenként, mellyel szintén az ügyfél folyószámláját terhelik. A behajtással kapcsolatos személyes megkeresés díja kiszállásonként 5 000 forint.

K&H: télen több az egészségügyi kárkifizetés

MKB Bank:

A késedelemmel rendelkező ügyfelek megkereséséért a bank jelenleg nem számít fel díjat.

Újdonság: így lehet biztonságosabb egy bankfiók

OTP Bank, Raiffeisen Bank, Sopron Bank, UCB Ingatlanhitel, UniCredit Bank

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?