24 °C Budapest

Erste: jön a szegények hitele

2011. március 17. 10:02

Lakásfelújítási kölcsönprogramot indít az Erste bank: a hitelek csak alacsony jövedelműek számára érhetőek el. A cél, hogy tömegesen biztosítsanak lehetőséget a tisztes otthon megteremtésére azok számára, akik kiesnek minden más, piaci hitelezésből.

Mától indul el a "Van esély" kölcsönprogram alacsony jövedelmű emberek számára. A programot az Erste Bank és a Habitat for Humanity - a méltatlan lakáskörülmények felszámolásáért küzdő nemzetközi szervezet- indította. A cél, hogy tömegesen biztosítson lehetőséget a tisztes otthon megteremtésére azok számára, akik kiesnek minden más, piaci hitelezésből. A hitelt csak lakáskorszerűsítésre használhatják fel az igénylők.

A hitelbírálatnál az alapítvány által megadott szociális szempontok alapján fog dönteni a bank, vagyis bizonyos jövedelem felett nem lesz igénybe vehető a kölcsön. A kezdeményezés egyedülálló, mert a rászorulók még az eddig elérhető szociális célú hiteleknél is kedvezőbb feltételekkel juthatnak hozzá a jelzálog nélkül felvehető kölcsönhöz.

A program kísérleti jelleggel indul el Borsod, Szabolcs, Hajdú és Békés megyében

Magyarországon hozzávetőlegesen 900 ezren élnek olyan háztartásban, ahol a lakhatási költségek elérik, vagy meghaladják a család bevételeinek 40 százalékát. Az alacsony jövedelműeknél még súlyosabb a helyzet, mert ők élnek a legrosszabb minőségű lakásokban.

A "Van esély" nevet viselő konstrukció azoknak jelent lehetőséget otthonaik korszerűsítésére, például a rezsi csökkentésére, akik eddig éppen anyagi helyzetük miatt nem kaphattak kölcsönt. Azok a családok ugyanis, akik számára kitalálták ezt a konstrukciót olyan alacsony jövedelemmel rendelkeznek, hogy más módon eddig nem juthattak biztonságos, fenntartható forráshoz. A cél az, hogy úgy segítse hozzá a családokat életkörülményeik javításához, hogy ez valóban támogatás és ne egy új pénzügyi kockázat legyen a számukra.

A "Van esély!" a legalacsonyabb kamatozású konstrukció a jelzálog nélkül igényelhető kölcsönök között, valamint igénybevételéhez alacsony önrész szükséges csak. A kamaton túl mindössze a műszaki tanácsadás költségei jelentenek plusz kiadást, ugyanis nincs sem folyósítási jutalék, sem kezelési költség. A hitel elbírálásakor szociális szempontok is érvényesülnek, az igénylésnek felső jövedelmi korlátja is van.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A családokat a Habitat műszaki tanácsadói segítik, abban, hogy a valóban szükséges és hasznos, az életminőségüket érdemben javító beruházásokat valósítsanak meg. Legyen szó akár szigetelésről, víz-, gáz-, vagy elektromos hálózat építéséről, korszerűsítéséről, vagy életveszély-elhárításról.

A "Van esély" konstrukció feltételeit a Habitat for Humanity Magyarország dolgozta ki. A korábbi évek hasonló programjai bebizonyították, hogy a családok gondos kiválasztása, az olcsó kölcsön és a megfelelő műszaki tanácsadás garantálja a kihelyezett tőke visszafizetését. A banki partner bevonása az adminisztrációs terhek csökkenését jelenti a szervezet számára, mely lehetővé teszi, hogy a jövőben még több emberen tudjanak segíteni.

A Habitat az Erstével együttműködve az első évben 150 családon igyekszik segíteni, majd ezt kiértékelve születik döntés a folytatásról.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 26. 14:56
Minden a Media1 előzetes hírének megfelelően történt a kormányközeli Mediaworks Zala-megyei újságján...
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?