Rendben fizeted a devizahiteled? Rajtad is segíthet Rogán javaslata

Pénzcentrum
2011. március 18. 10:02

A lehetséges megoldások között említette az összes frank alapú lakáshitel törlesztőrészletének meghatározásához alkalmazott árfolyam rögzítését a Magyar Televízió Az Este című műsorában Rogán Antal fideszes képviselő. Mint mondta, a kormány az árfolyam-különbözetből képződő áthidaló hitelre garanciát vállalna a bankok felé, a készülő megoldás költségeiből azonban a bankoknak és az érintett adósoknak is ki kell venniük a részüket. Egy hasonló árfolyamrögzítés ötlete már korábban is megjelent a sajtóértesülésekben, Rogán szerint ezzel a jól fizető ügyfeleket is segíteni kell.

Csak ideiglenes a moratórium, a hitelt vissza kell fizetni

Mint ismeretes, Lázár János és Rogán Antal fideszes képviselők javasolták a lakáscélú hitelesek körében a kilakoltatási moratórium július 1-jéig történő meghosszabbítását. Rogán ennek okát abban jelölte meg, hogy a kilakoltatási moratórium csak ideiglenes intézkedés. Mindenkinek védelmet akarnak biztosítani, akinek a lakását veszély fenyegeti, ahhoz az alapelvhez azonban ragaszkodni kell, hogy a hitelt vissza kell fizetni, különben "összeomlik az ország" - fogalmazott.

Rogán emlékeztetett: a lakáshitelesek mintegy 15%-a esetében van szükség segítségre, ez ügyben már tárgyalnak a Bankszövetséggel. A segítségben a szociális rászorultságot kell alapul venni (ehhez egy nagyjából 15-20 millió forintos összeghatárt jelölt meg), a kormány nem tudja megváltani hitelétől az ügyfelet, ilyen esetben a kisebb lakásba költözés lehet a megoldás.

A rossz adós maradna a lakásban, de a tulajdonjogát elveszítené

A nemzeti eszközkezelő koncepciójával kapcsolatban Rogán óvatosságának adott hangot. Mint mondta, sokféle eszközkezelő van a világban, van ahol, kivásárolja a hitelt az állam, nálunk azonban szerinte nem erre van szükség. Magyarországon csak olyan közös megoldás jó szerinte, melyben az állam, az érintett hitelesek és a bankok közösen viselik a terheket. A bankoknak Rogán szerint be kell látniuk, hogy rossz hitelt adtak, az ügyfeleknek viszont sok esetben tudomásul kell venniük, hogy a lakhatási jogot ugyan megtarthatják, de a tulajdonjogot elvesztik.

A jó adósok is kedvezményes árfolyamon törleszthetnének

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A bankok összes lejárt vagy rossz tartozását nem lehet egyszerre megoldani, ütemezett, valószínűleg több éves periódus kell a megoldáshoz - vélte Rogán. Fontos szerinte, hogy ne csak azoknak nyújtson az állam költségvetési segítséget, akik késedelembe estek, hanem a rendesen fizető 85% is megérezzen belőle valamit. Erre vonatkozóan megoldás lehet - amit "láttam a sajtóban, csak rosszul" - hogy a törlesztőrészletek árfolyamát rögzítsék, a piaci és a rögzített árfolyam különbségéből pedig áthidaló hitelt képeznének. Ezekre az állam garanciát vállalna a bankrendszer felé, a bankoknak pedig "illene" ezért garanciadíjat fizetniük. "Meg kell nézni, a Bankszövetség el tudja-e fogadni ezeket a megoldásokat." A tárgyalások Rogán szerint haladnak, a megoldáshoz közel állnak, de "a vége még nincs meg".

A moratórium július 1-jei határideje a piac megnyugtatását is szolgálta: megakadályozza a jelzáloglevelek elértéktelenedését, így azt is, hogy azok kamatlába is növekedjen, akik rendben fizetik hitelüket - emelte ki Rogán.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 25. 17:01
Hosszú fejezet zárult le Roman Abramovics távozásával, aki 19 esztendő után adta át azt a klubot, am...
MEDIA1  |  2022. május 25. 16:48
Automatizált stúdió segíti a 200 munkatárs munkáját.
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?