Példaértékű sikertörténet: magyar vállalkozásokat díjaztak

2011. március 15. 17:02

A Budapest Bank második alkalommal adta át a kis- és középvállalati ügyfelei körében meghirdetett Partner-díjat. Idén azon cégeket ismerte el, amelyek üzleti stratégiájuknak köszönhetően az elmúlt évek során rugalmasan reagáltak a gazdasági kihívásokra, ennek köszönhetően stabilak tudtak maradni. A pályázatokból kiderült, a siker egyik kulcsa a folyamatos fejlesztés, amely lehetővé teszi az új piacok meghódítását. A gazdasági válságból való kilábaláshoz a vállalati innováció erősítése, az új megoldások meghonosítása elengedhetetlen, ezért a fejlesztések támogatása egyre fontosabbá válik.

A bank vezetőiből és külső szakemberekből álló zsűri rangsorolása illetve a bank honlapján leadott szavazatok alapján a Partner-díj első helyezettje a fémmegmunkálással foglalkozó mezőberényi Fábafém Bt. lett. A főként autó-, elektronikai és építőipari beszállítóként működő cég pályázatának értékelésénél a zsűri több elemet is kiemelt: többek között, hogy mindig jókor, a változó környezetet felmérve váltottak a megfelelő irányba, például a bútorvasalat-gyártásról a hazai bútoripar meggyengülésekor sikeresen áttértek a fémforgácsolásra. Emellett a vevők elvárásaihoz pontosan igazodó saját fejlesztésű termelésirányítási rendszert hoztak létre, illetve tanulók foglalkoztatásával biztosítják a szakembergárda utánpótlását. Ezüstérmes lett az orvosi diagnosztikai termékeket gyártó budapesti 77 Elektronika Műszeripari Kft., míg harmadik helyen a váci székhelyű Naszálytej végzett.

"Az egyik közös elem, ami a nyertes vállalkozások stabilitását, növekedési képességét adja, az a folyamatos fejlesztés. Bár az elmúlt időszak elsősorban nem az innovációról, hanem a túlélésről szólt, azok a cégek, amelyek korábban jól gazdálkodtak forrásaikkal, a válság alatt is tudtak fejleszteni és ezáltal új vevőkre szert tenni" - mondta Tóth Viktor, a bank vállalati üzletágának vezetője. A K+F-be, az innovációba fektetés jelentős költségekkel jár, hozadéka viszont csak később jelentkezik. Ugyanakkor az innováció a gazdasági növekedés egyik legerősebb motorja, ennek révén a cégek versenyelőnyhöz jutnak, az egyre modernebb, kifinomultabb termékek és szolgáltatások által pedig hozzájárulnak az életminőség fejlődéshez.

 

Tóth Viktor, a Budapest Bank vállalati üzletágának vezetője, a Fábafém Bt. tulajdonosai: Vladár Pál és Machó János, közöttük Nagy-György Katalin, a bank délkelet-magyarországi régiójának vezetője


A Partner-díj elnyerői az innováció számos területén mutattak példaértékű megoldásokat: a Fábafém a vállalatirányítási rendszer létrehozása mellett saját fejlesztésű célgépekkel teszi hatékonyabbá működését, a technológiai fejlesztéseket pályázati lehetőségek kiaknázásával valósítja meg. A 77 Elektronika minden termékét maga fejlesztette: vércukormérő és vizeletelemző készülékeit a világ számos kórházában és laboratóriumában használják öt kontinensen, 72 országban. A modernebb eszközök és berendezések kialakításáért egy 60 fős, fiatalokból álló kutató- és fejlesztőgárda felel, a cég éves árbevételének 8-9%-át forgatja vissza fejlesztésekbe - ez az arány többszöröse annak, amit egy átlagos hazai vállalat innovációba tud vagy hajlandó fektetni. A Naszálytej termékeivel élenjár az egészséges táplálkozás elősegítésében, a speciális fogyasztói igények kielégítésében. Számos sajátmárkás termékkel rendelkezik, a magyar piacon elsőként jelent meg laktózmentes és aloe vera tartalmú, valamint bio tejtermékekkel.

A teljes hazai vállalati szektort tekintve még jelentős lemaradás mutatkozik ezen a téren. Hazánkban a vállalkozások nagy részének mindennapi tevékenységében az innováció szerepe jóval csekélyebb, mint az EU-tagállamok többségében. A legalább 10 főt foglalkoztató vállalkozások közül csak minden ötödik innovatív, holott az unió régi tagországaiban az arányuk mindenütt meghaladja az egyharmadot. A vállalati K+F ráfordítások aránya 2004 óta folyamatosan emelkedve 2009-ben elérte a 46%-ot - ám még ez is elmaradást jelent a fejlett országoktól, ahol a vállalati részarány kétharmadon felüli.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ennek javítása érdekében az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) önálló programot szentel a növekedés motorjának tartott tudomány és az innováció területének, emellett számos banki megoldás is a vállalkozások rendelkezésére áll a fejlesztéseikhez. A Budapest Bank tanácsadási és különböző finanszírozási szolgáltatásokat biztosít az ÚSZT pályázataihoz, hogy támogatassa az innováció és K+F terén aktív vállalkozásokat. Ezenkívül a banknál a normál saját forrású beruházási hitel lehetősége mellett az MFB kamattámogatott hitelei is elérhetőek az innovációs beruházásokra, amelyeket kiegészíthet EU-háttérrel (például a Jeremie-program) támogatott kezesség is.

"A válság első hulláma lecsengett, bizonyos szektorokban, mint például az exportra termelő cégeknél már növekedés is érzékelhető. Termékeinkkel, tanácsainkkal és a példaértékű üzleti megoldások megosztásával szeretnék elérni, hogy az exportcégek továbbra is megállják a helyüket a nemzetközi piacon, illetve hogy minél több vállalkozás tudjon innovációba kezdeni" - tette hozzá Tóth Viktor.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem