10 °C Budapest

Nyugdíjtipp az állami rendszerbe visszalépők reálhozam döntéséhez

Pénzcentrum
2011. március 9. 04:44

A Pénzcentrum.hu egy korábbi felmérése azt mutatta, hogy az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők 84%-a fel akarja venni az őt megillető reálhozamot, 13% kéri az összeg átvezetését az önkéntes nyugdíjpénztári számlájára, a maradék 3%-nak pedig az állami egyéni számlájára kerül majd a többlet. Bár nehéz lenne olyan embereket találni, akik nem szeretik a készpénzt, az Öngondoskodás hét jegyében sokaknak érdemes lehet fontolóra venni a második megoldást is. Az önkéntes nyugdíjpénztárba történő átvezetés esetén a tag 20%-ot (legfeljebb 300 ezer forintot) visszaigényelhet a személyi jövedelemadójából az önkéntes nyugdíjpénztárába. A harmadik pillér azonban nem csak a reálhozam miatt lehet érdekes, hanem - mint hosszú távú megtakarítási módozat - sokak mindennapjait teheti könnyebbé a nyugdíjas években.

Cikkünk végén újra szavazhatnak az olvasók!

1,3 millió öngondoskodó rendelkezik önkéntes nyugdíjpénztári számlával

A PSZÁF által közzétett legfrissebb statisztikák szerint hazánkban a múlt év végén összesen 1 298 094-en rendelkeztek önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítással. A válság utóhatásának tudható be, hogy az öngondoskodók száma egy év alatt 30 320-szal csökkent (két év alatt közel 110 ezerrel). A magánnyugdíjpénztárakat érintő drámai változások következtében az előttünk álló években arra számítunk, hogy a válságot megelőző, közel másfél évtizedes felfutás tovább folytatódik.

 

 

Forrás: PSZÁF, Pénzcentrum.hu


Az önkéntes nyugdíjpénztárak által kezelt vagyon a 2009-es 803,9 milliárd forintról a tavalyi év végére 862 milliárd forintra emelkedett (nem kell a nyugdíjtőzsdétől tartani a tagoknak, ugyanis a portfoliónak csak a 6,25%-át teszik ki a részvények). Az önkéntes nyugdíjpénztári tagdíjbevételek az egy évvel korábbi 96,3 milliárd forintról 83,7 milliárd forintra csökkentek. A tagdíjbefizetések több okból is emelkedhetnek 2011-ben: egyrészt a kedvezőbb adókulcsok következtében növekedett számos háztartás szabad jövedelme, a magánnyugdíjpénztárak "államosítása" után felértékelődnek a nyugdíjcélú megtakarítások, a tagok jó része az önkéntes számlájára kéri a reálhozamát.

 


Az egy tagra jutó vagyon 664 074 forint, amit a fent részletezett tényezőknek köszönhetően idén tovább növelhetnek a tagok. A múlt évben 39,1 milliárd forintnyi egyösszegű kifizetést és 434 millió forint járadékszolgáltatást teljesítettek a pénztárak, ezen időszakban a befektetési tevékenység eredménye 65,9 milliárd forint volt.

A legtöbb önkéntes nyugdíjpénztár honlapján online is létesíthetünk tagságot és akárcsak egy folyószámlán nyomon követhetjük a befizetéseinket. A nyugdíjpénztárak többsége infláció feletti hozammal kecsegtető befektetési lehetőségeket kínál a nyugdíjcélú megtakarításainak elhelyezésére (megjegyzés: a legfrissebb hozameredményeket a jövő héten teszi közzé a PSZÁF, amiről a Pénzcentrum.hu is beszámol majd).

Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás az állam által egyik leginkább támogatott nyugdíjcélú önkéntes megtakarítási forma, amellett, hogy a hozam kamatadó-mentes, az egyéni befizetések után személyi jövedelemadó visszatérítésről is rendelkezhet a tag.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Havonta párezer forintot is megéri félretenni a nyugdíjas éveinkre

"Az önkéntes nyugdíjpénztárak igaz több mint másfél évtizede létező intézmények a magyar piacon, és az öngondoskodás egyik fő bástyájának kellene lenniük, azonban mindezidáig a pénztárak a fő funkciójukat nem tudták betölteni. Az adókedvezmény megszerzése sokkal inkább előtérbe került, mint a hosszú távú öngondoskodás, ennek legjobb példája, hogy sok esetben nem rendszeres havi megtakarításokat eszközölnek a tagok, hanem eseti, nagyobb összegű befizetéséket év égén. Pedig éppen azoknak lenne erre a megtakarítási formára a legnagyobb szükségük, akik átlagjövedelem környékén vagy az alatt keresnek.

A pénzügyi válság, valamint a magánnyugdíjpénztári szektorban zajló átalakítások kapcsán viszont felértékelődik a szektor szerepe, a legfontosabb előnyük ezeknek a pénztáraknak, hogy saját magunk döntünk a befizetett pénz nagyságáról, az nem függ az államtól, tehát ez nem is képezheti a második pillérhez hasonló "egészpályás letámadás" alapját. Az állam szóban már ígéretet vállalt arra, hogy támogatni fogja az önkéntes pénztárakat, a lehető legjobban úgy tenné, ha a rendszeres, havi megtakarításokat ösztönözné, és arra buzdítana, hogy akár kisebb, havi néhány ezer forintos összegekkel is megéri takarékoskodni az öregkorra" - mondta Szabics Zsolt, a Portfolio.hu nyugdíjszakértője.

Pénzcentrum vélemény
A lakás-takarékpénztári megtakarítások esetén már hatályos az a számítási módszer, amely a rendszeres befizetésekre ösztönzi a takarékoskodókat. Ennek értelmében nem éri meg egy adott hónapban befizetni az egész évre vonatkozó megtakarítási összeget, mivel ilyen esetben csak az arra az egy hónapra vonatkozó állami támogatás illeti meg az ügyfelet. A szabály önkéntes nyugdíjpénztárakra vonatkozó kiterjesztésével visszaszorulhatnának az egyösszegű befizetések, ami a rendszeres megtakarítás felé terelné az öngondoskodókat.

A másik felvetés hátterében az áll, hogy különböző jövedelmi sávokban a jelenleg egységes 20%-kal szemben eltérő mértékű adókedvezmény illetné meg az ügyfeleket. A kisebb jövedelműek több, a magasabb fizetéssel rendelkezők alacsonyabb mértékű adókedvezményt vehetnének igénybe. Ezzel azokat támogatná jobban az állam, akik a jövedelmi viszonyaik miatt egyébként alacsonyabb összegű nyugdíjra számíthatnának.


Meddig lehet nyilatkozni a reálhozamról?

Sokan megijedtek február 28-án, amikor szárnyra kaptak olyan híresztelések, hogy aznap lejár a reálhozam felhasználásáról szóló nyilatkozat határideje. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete megnyugtatta a közvéleményt, hogy a fenti dátum nem jogvesztő határidő, és az állami rendszerbe visszalépőket a magánnyugdíjpénztáraknak március 31-ig kell levélben felkérni nyilatkozattételre a tagokat.

Selmeczi Gabriella, a miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja elmondta, hogy a tb-rendszerbe átlépő magánnyugdíjpénztári tagok legkésőbb augusztus végéig hozzájuthatnak az őket esetlegesen megillető reálhozamhoz. Korábban még májusi-júniusi kifizetési határidők is felmerültek, később olyan hírek kaptak szárnyra, hogy a procedúra akár az év végéig is elhúzódhat. Ennek tett pontot a végére a kormány és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal felügyelete mellett augusztus végéig lebonyolítja a pénztári vagyon átadását.

Újra lehet szavazni a reálhozamról!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm