16 °C Budapest

A lakáslízing lehet 2011 slágerterméke

2010. december 1. 10:32

A gazdasági válság több oldalról is csökkentette a lakosság hitel felvételi kedvet; jelentősen csökkent a lakásvásárlásra fordított pénz, sokan értékelték át igényeiket, döntöttek úgy, hogy beruházásaikat, lakásfelújításaikat elhalasztják. A Lombard Lízing Csoport szerint a lízing részesedése a lakásfinanszírozáson belül nőhet az elkövetkező hónapokban, a devizahitelek jelzálogbejegyzésének megtiltása pedig tovább növeli a lakáslízing előnyét a hitellel szemben, hiszen itt továbbra is lehetőség van euró alapú finanszírozásra.

Mind a lakás, mind a hozamtermelő ingatlanok finanszírozásának növekedését a gazdaság fellendülése húzhatná magával. Már látszódnak a gazdasági növekedés jelei, de egyelőre még bizonytalan, hogy a lakosság fogyasztása milyen mértékben nő ennek hatására, és a korábbi sokkból mikor éled fel újra a vállalkozási kedv. Ezek alapján 2011-ben nem várható jelentős növekedést az ingatlan finanszírozási piacon, de egyes szegmensekben a 2010-est meghaladó kihelyezések jelenhetnek meg.


Anderle Ádám

"Ez év júniusától a magánszemélyeknek euró alapon, kizárólag lízing konstrukcióban nyújtható finanszírozás lakás vásárlás esetén, ezért ebben a piaci környezetben jelentősen megnőhet az ingatlanlízing szerepe. A forintnál még jelenleg is jóval kedvezőbb euró kamatok miatt, euró alapú lízing megoldásokkal nagyon kedvező törlesztő részleteket kínálnak a lízingpiaci szereplők és ez komoly versenyelőnyt jelenthet számukra."- hangsúlyozta Anderle Ádám, a Lombard Lízing Csoport vezérigazgató-helyettese.

Deviza alapú zárt végű ingatlan vásárlási lízing konstrukciót elsősorban azoknak érdemes igénybe venni, akik a rendkívül kedvező havi törlesztő részletek mellett vállalják az euro árfolyam ingadozásából adódó kockázatokat, ami a rövidtávon esetlegesen felmerülő többlet költségek mellett, a több éves futamidő alatt kedvező egyenleget is eredményezhet. Azok számára, akiknek euróban keletkezik bevételük, és ebből fizetik törlesztő részleteiket, kifejezetten előnyös a deviza alapú lízing, mivel az alacsony havi törlesztés mellett, gyakorlatilag nem kell az árfolyam kockázatokkal számolniuk.

Az ingatlan lízing termékekre korábban is jellemző volt, hogy a vásárlási hiteleknél kisebb saját erővel lehetett finanszírozáshoz jutni. A legutóbbi törvénymódosítások megerősítettek ezt a különbséget, az ingatlan lízingnél az ingatlan forgalmi értékére vetítve, a finanszírozás maximális összege minden esetben 5%-kal magasabb, mint a hitelek esetében. Ez forint alapú finanszírozás esetében a piaci ár 80, míg euro alapú lízing esetében 65%-át jelenti.

"Az ingatlanlízing előnyeihez sorolható, hogy az ingatlanok a szerződések futamideje alatt többször is gazdát cserélhetnek, ezen kívül a szerződéseket ún. átvállalási konstrukcióban lehet továbbvinni, ebben az esetben nem kell a vagyonszerzéshez kapcsolódó illetéket kifizetni, és ekkor még 5 éven belüli eladás esetén sem terheli az ügyfelet az ingatlan értéknövekedésére jutó személyi jövedelemadó"- emelte ki Anderle Ádám.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Új építésű lakóingatlan esetén jelentősen olcsóbb finanszírozási lehetőséget kínál a lakáslízing termék, mint egy hasonló kamatozású hitel. Nyílt végű pénzügyi lízing konstrukcióban, a hitellel ellentétben a finanszírozott összeg 25%-os áfa-része kamatmentesen fizetendő, így a havi törlesztő részlet akár 20%-kal alacsonyabb a hasonló kamatozású lakáshitelekhez képest. Hozzá kell tenni azonban, hogy ma már lakáslízing területén is kizárólag jövedelem alapú finanszírozás létezik - hasonlóan a hitelekhez -, a fedezet alapú finanszírozás eltűnt a piacról.

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?