A lakáslízing lehet 2011 slágerterméke

2010. december 1. 10:32

A gazdasági válság több oldalról is csökkentette a lakosság hitel felvételi kedvet; jelentősen csökkent a lakásvásárlásra fordított pénz, sokan értékelték át igényeiket, döntöttek úgy, hogy beruházásaikat, lakásfelújításaikat elhalasztják. A Lombard Lízing Csoport szerint a lízing részesedése a lakásfinanszírozáson belül nőhet az elkövetkező hónapokban, a devizahitelek jelzálogbejegyzésének megtiltása pedig tovább növeli a lakáslízing előnyét a hitellel szemben, hiszen itt továbbra is lehetőség van euró alapú finanszírozásra.

Mind a lakás, mind a hozamtermelő ingatlanok finanszírozásának növekedését a gazdaság fellendülése húzhatná magával. Már látszódnak a gazdasági növekedés jelei, de egyelőre még bizonytalan, hogy a lakosság fogyasztása milyen mértékben nő ennek hatására, és a korábbi sokkból mikor éled fel újra a vállalkozási kedv. Ezek alapján 2011-ben nem várható jelentős növekedést az ingatlan finanszírozási piacon, de egyes szegmensekben a 2010-est meghaladó kihelyezések jelenhetnek meg.


Anderle Ádám

"Ez év júniusától a magánszemélyeknek euró alapon, kizárólag lízing konstrukcióban nyújtható finanszírozás lakás vásárlás esetén, ezért ebben a piaci környezetben jelentősen megnőhet az ingatlanlízing szerepe. A forintnál még jelenleg is jóval kedvezőbb euró kamatok miatt, euró alapú lízing megoldásokkal nagyon kedvező törlesztő részleteket kínálnak a lízingpiaci szereplők és ez komoly versenyelőnyt jelenthet számukra."- hangsúlyozta Anderle Ádám, a Lombard Lízing Csoport vezérigazgató-helyettese.

Deviza alapú zárt végű ingatlan vásárlási lízing konstrukciót elsősorban azoknak érdemes igénybe venni, akik a rendkívül kedvező havi törlesztő részletek mellett vállalják az euro árfolyam ingadozásából adódó kockázatokat, ami a rövidtávon esetlegesen felmerülő többlet költségek mellett, a több éves futamidő alatt kedvező egyenleget is eredményezhet. Azok számára, akiknek euróban keletkezik bevételük, és ebből fizetik törlesztő részleteiket, kifejezetten előnyös a deviza alapú lízing, mivel az alacsony havi törlesztés mellett, gyakorlatilag nem kell az árfolyam kockázatokkal számolniuk.

Az ingatlan lízing termékekre korábban is jellemző volt, hogy a vásárlási hiteleknél kisebb saját erővel lehetett finanszírozáshoz jutni. A legutóbbi törvénymódosítások megerősítettek ezt a különbséget, az ingatlan lízingnél az ingatlan forgalmi értékére vetítve, a finanszírozás maximális összege minden esetben 5%-kal magasabb, mint a hitelek esetében. Ez forint alapú finanszírozás esetében a piaci ár 80, míg euro alapú lízing esetében 65%-át jelenti.

"Az ingatlanlízing előnyeihez sorolható, hogy az ingatlanok a szerződések futamideje alatt többször is gazdát cserélhetnek, ezen kívül a szerződéseket ún. átvállalási konstrukcióban lehet továbbvinni, ebben az esetben nem kell a vagyonszerzéshez kapcsolódó illetéket kifizetni, és ekkor még 5 éven belüli eladás esetén sem terheli az ügyfelet az ingatlan értéknövekedésére jutó személyi jövedelemadó"- emelte ki Anderle Ádám.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Új építésű lakóingatlan esetén jelentősen olcsóbb finanszírozási lehetőséget kínál a lakáslízing termék, mint egy hasonló kamatozású hitel. Nyílt végű pénzügyi lízing konstrukcióban, a hitellel ellentétben a finanszírozott összeg 25%-os áfa-része kamatmentesen fizetendő, így a havi törlesztő részlet akár 20%-kal alacsonyabb a hasonló kamatozású lakáshitelekhez képest. Hozzá kell tenni azonban, hogy ma már lakáslízing területén is kizárólag jövedelem alapú finanszírozás létezik - hasonlóan a hitelekhez -, a fedezet alapú finanszírozás eltűnt a piacról.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 18:51
Hiába nyert másodjára is pert az Átlátszó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság ellen, az a márc...
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?