OTP hitel vagy lízing? Forintra kiszámoltuk a különbséget

Pénzcentrum
2010. október 8. 10:02

Hitel vs. lízing: éves szinten százezrekre rúghat a különbözet Idén nyáron a magánszemélyek részére gyakorlatilag megszűnt a deviza alapú jelzáloghitelezés hazánkban, lakáslízing esetében viszont továbbra is lehetőség van euró alapú finanszírozásra. A Pénzcentrum.hu az OTP Lakáslízing ajánlatai alapján kiszámolta, hogy a lízing igénybevételével havi szinten mennyivel járnak jobban az ügyfelek egy azonos kamatozású lakáshitelnél, illetve, hogy az euró alapú finanszírozás milyen árfolyamszint alatt éri meg. Írásunkből kiderül, hogy mennyivel tartozik az OTP Lakáslízing rekordadósa, szeretik-e a terméket a luxusnyugdíjasok, illetve, hogy mi lesz az értékesítési partnerekkel.

Az év első hat hónapjában 9 ezer lakás kapott használatbavételi engedélyt és 10 ezer új lakásra adtak ki építési engedélyt. A használatba vett lakások száma 34%-kal, az új engedélyeké 41%-kal alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában. A lakáslízing egy viszonylag új termék a piacon. Természetesen a lakáshitel még jóval nagyobb arányt képvisel, de a lízing részesedése növekvő (az OTP-nél az első félévben a deviza alapú lakásfinanszírozások már több mint 12%-a lízing volt).


Dr. Dunavölgyi Mária

"Bár az OTP Lakáslízing forint és euró alapon is finanszíroz, az eddigi tapasztalatok alapján az utóbbi időben inkább forint alapú kérelmek benyújtása volt a jellemző, holott az euró alapú finanszírozás a jelenlegi kamatfeltételek mellett alacsonyabb törlesztő részletet biztosít" - mondta Dr. Dunavölgyi Mária vezérigazgató.

A finanszírozó úgy véli, hogy hazánkban belátható időn belül bevezetésre kerülhet az euró, amikor is a mai forint hitelek átváltásra kerülnek euróra, s a majdani átváltási arány ma még nem ismert. Az euró alapú hitelek törlesztő részletei azonban az áttéréskor sem fognak megváltozni, hiszen azok euróban maradnak. Az euró alapú finanszírozás tehát átgondolt döntés esetén olcsó és biztonságos finanszírozást jelent az ügyfél számára. Addig is az ügyfél védelmét szolgálhatja, ha megtakarítja azt a különbséget, amit az alacsonyabb kamaton nyer havonta s így tartalékot képez az esetleges későbbi kockázatok fedezésére.

A hat hónapos akciós időszakot követő euró alapú törlesztőrészletek körülbelül 12%-kal alacsonyabbak, mint a forintlízing részletek. Ez 270 forintos folyósítási árfolyamot feltételezve azt jelenti, hogy az ügyfél addig jobban jár a deviza alapú lízinggel, amíg az árfolyam 300 alatt marad. Ha újra 300 fölé megy az árfolyam, akkor a korábban félretett különbözetekből fedezhető az árfolyamveszteség.

A termék másik előnye, hogy alacsonyabb önerővel lehet lakáshoz jutni, mint a lakáshitelek esetében. Magánszemélyeknél forint alapon a piaci ár 80%-a finanszírozható mind új, mind használt lakás esetén, míg hiteleknél a maximális finanszírozás a piaci ár 75%-a. Euró alapon 35% önerővel kell rendelkezni az igénylőnek.

A társaság október 31-ig díjkedvezményes akciót hirdet, amelynek keretében a fenti napig benyújtott kérelmek esetében az értékbecslési díjat visszatéríti ügyfeleinek, a közjegyzői díjat pedig átvállalja tőlük.

Tévhitek és termékelőnyök

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hiedelmekkel szemben a vezérigazgató kifejtette, hogy nem könnyebb elveszteni egy lízingelt lakást, mint egy hitellel finanszírozottat. A lízingcég ugyanazokat az eljárásokat alkalmazza, ha az ügyfele fizetésképtelenné válik, mint a bankok a lakáshitelek esetében.

A lízingbevevő teljes körűen jogosult az ingatlant használni, ugyanúgy benne lakik és lényegileg ugyanazokkal a jogokkal és kötelezettségekkel rendelkezik, mintha lakáshitellel finanszíroztatná lakását. Például bérbe adhatja, előtörleszthet illetve akár lízingátvállalással vagy előtörlesztéssel el is adhatja a lakást.

A lakáshiteleknél már megszokott módon bármikor lehetséges akár az egyösszegű, akár a részleges előtörlesztés, vagy az ingatlan értékesítése készpénzért vagy lízingátvállalással is. Fontos, hogy korai lezárás vagy végtörlesztés esetén a lezárási díjon kívül csak a hátralévő tőketartozást kell megfizetni, a hátralévő időszakra járó kamatot nem.

Az OTP-rekorder nem aprózta el! Kilencszámjegyű kérelem jóváhagyva!

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. augusztus 13. 07:00
Minden idk harmadik legnépszertlenebb elnökeként távozott a Fehér Házból 2021 januárjában Donald Tru...
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 19:52
Leadja az Elcserélt élet (Um Lugar ao Sol) cím brazil telenovellát az RTL Klub.
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?