18 °C Budapest

Magyarország uzsora-nagyhatalom? Van rosszabb is...

2010. május 31. 13:02

A hátrányos helyzetű területeken megállíthatatlanul terjed az uzsorázás. Vannak olyan országrészek, ahol az alacsony jövedelmek és az értéktelen ingatlanok miatt szinte lehetetlen a hitelfelvétel. Nincs ez másképp tőlünk nyugatabbra sem, becslések szerint Nagy-Britanniában például 165 ezer családot tartanak a markukban az uzsorások, ezért kampányt indítottak a főleg szegény családokat fenyegető jelenség visszaszorítása érdekében.

A brit versenyhivatal is csatlakozott az "Állítsuk meg az uzsorahiteleket!" kampányhoz, melynek keretében a gyors készpénzkölcsönök veszélyeire hívják fel az emberek figyelmét. A ajánlatok első ránézésre kecsegtetőnek tűnnek az anyagi nehézségekkel küzdő családoknak, akik viszont gyorsan adósságcsapdába és mélyszegénységbe kerülhetnek.

Az uzsorások sok esetben biztosítékot sem kérnek és papír sem születik a kölcsönökről, de amikor a tartozások behajtására kerül a sor, akkor az erőszak alkalmazásától sem riadnak vissza. A kampány során egy videó is segíti az embereket abban, hogy megértsék, az uzsorahitel soha sem lehet jó megoldás, továbbá országszerte mintegy 200 ezer szórólapot terjesztenek és plakátokat ragasztanak ki, leginkább a veszélyeztetett területeken (Skócia, Észak-Anglia).

Becslések szerint az uzsorások körülbelül 165 ezer brit családot tartanak a markukban, akik többsége mára félelemben él és retteg a behajtástól. A hátrányos területeken élők hivatalos úton történő kölcsönhöz jutása szinte lehetetlen, ezért fordulnak a hitelcápákhoz.

A versenyhivatal fogyasztási hitelekért felelős vezetője szerint nem kell félni az adósoknak, mivel jogsértést az uzsorások követtek el. Ezért egy segélyvonalon a bajba jutottak jelentkezését várják, mivel van megoldás a problémájukra. Eddig több mint 11 ezren jelentkeztek, akiknek az összes tartozása meghaladta a 30 millió fontot. Az eljárások során eddig egymillió font készpénzt foglaltak le, az uzsorások közül pedig sokan rács mögé kerültek.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?