Magyarország uzsora-nagyhatalom? Van rosszabb is...

2010. május 31. 13:02

A hátrányos helyzetű területeken megállíthatatlanul terjed az uzsorázás. Vannak olyan országrészek, ahol az alacsony jövedelmek és az értéktelen ingatlanok miatt szinte lehetetlen a hitelfelvétel. Nincs ez másképp tőlünk nyugatabbra sem, becslések szerint Nagy-Britanniában például 165 ezer családot tartanak a markukban az uzsorások, ezért kampányt indítottak a főleg szegény családokat fenyegető jelenség visszaszorítása érdekében.

A brit versenyhivatal is csatlakozott az "Állítsuk meg az uzsorahiteleket!" kampányhoz, melynek keretében a gyors készpénzkölcsönök veszélyeire hívják fel az emberek figyelmét. A ajánlatok első ránézésre kecsegtetőnek tűnnek az anyagi nehézségekkel küzdő családoknak, akik viszont gyorsan adósságcsapdába és mélyszegénységbe kerülhetnek.

Az uzsorások sok esetben biztosítékot sem kérnek és papír sem születik a kölcsönökről, de amikor a tartozások behajtására kerül a sor, akkor az erőszak alkalmazásától sem riadnak vissza. A kampány során egy videó is segíti az embereket abban, hogy megértsék, az uzsorahitel soha sem lehet jó megoldás, továbbá országszerte mintegy 200 ezer szórólapot terjesztenek és plakátokat ragasztanak ki, leginkább a veszélyeztetett területeken (Skócia, Észak-Anglia).

Becslések szerint az uzsorások körülbelül 165 ezer brit családot tartanak a markukban, akik többsége mára félelemben él és retteg a behajtástól. A hátrányos területeken élők hivatalos úton történő kölcsönhöz jutása szinte lehetetlen, ezért fordulnak a hitelcápákhoz.

A versenyhivatal fogyasztási hitelekért felelős vezetője szerint nem kell félni az adósoknak, mivel jogsértést az uzsorások követtek el. Ezért egy segélyvonalon a bajba jutottak jelentkezését várják, mivel van megoldás a problémájukra. Eddig több mint 11 ezren jelentkeztek, akiknek az összes tartozása meghaladta a 30 millió fontot. Az eljárások során eddig egymillió font készpénzt foglaltak le, az uzsorások közül pedig sokan rács mögé kerültek.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18