14 °C Budapest

Szociális kártya: így szól majd a kérdés a népszavazáson

2009. december 2. 09:32

Szepessy Zsolt, Monok polgármestere, valamint az Összefogás Párt elnöke tegnap benyújtotta az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) a szociális kártyával kapcsolatos népszavazási kezdeményezését.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Szepessy Zsolt szerint a magyar emberek a leghivatottabbak arra, hogy eldöntsék, a szociális kártya hasznos-e vagy sem, nem pedig csak a politikusok, a politológusok vagy a szociológusok. Mint mondta, a népszavazásnál demokratikusabb formát nem tud elképzelni.

A kérdés így szól:"Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés a vonatkozó jogszabályok módosításával az egész országra kiterjessze és egységesen kötelezővé tegye a szociális kártya rendszerét, annak érdekében, hogy az adófizetők által befizetett adóból kifizetett segélyeket ne lehessen alkoholra, cigarettára és uzsorára elkölteni?"

Szepessy Zsolt szerint a Tárki által végzett felmérés, amely a szociális kártya bevezetésének támogatottságát vizsgálta, azt mutatja, hogy nagymértékű konszenzus van a kérdésben, ugyanis a felmérés szerint a megkérdezettek 75 %-a támogatja a bevezetését. Az eredmény előrevetíti, hogy megoldódhat egy két évtizede társadalmi feszültséget okozó probléma.

"A cél az, hogy az adófizetők nagyon nehezen befizetett adóforintjai oda kerüljenek, ahova kell, nem akarjuk a szegény emberektől a segélyeket elvenni, viszont azt sem, hogy a gyermekek helyett uzsorásokhoz, alkoholkereskedőkhöz, cigarettacsempészekhez kerüljön a pénz. Fontos, hogy ezekben a családokban a gyerekek tanuljanak, de ha ennek nincs meg az anyagi feltétele, akkor változatlanul a társadalom leszakadt rétegéhez tartoznak majd" - mondta a polgármester.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Országos Választási Bizottság a jövő hétfőn dönt beadványról, a tervek szerint a szociális kártyával csak szerződéses elfogadóhelyeken lehet majd fizetni, s csak meghatározott árucikkeket és szolgáltatásokat lehet megvásárolni, illetve igénybe venni, például alapélelmiszert, ruházati termékeket, tanszert, tisztító- és tisztálkodó szereket, gyógyszert, tüzelőt, a távfűtés, a víz, a gáz, a villany, a lakbér, és a lakáshitel-törlesztés költségeit.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?