Szociális kártya: így szól majd a kérdés a népszavazáson

2009. december 2. 09:32

Szepessy Zsolt, Monok polgármestere, valamint az Összefogás Párt elnöke tegnap benyújtotta az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) a szociális kártyával kapcsolatos népszavazási kezdeményezését.

Szepessy Zsolt szerint a magyar emberek a leghivatottabbak arra, hogy eldöntsék, a szociális kártya hasznos-e vagy sem, nem pedig csak a politikusok, a politológusok vagy a szociológusok. Mint mondta, a népszavazásnál demokratikusabb formát nem tud elképzelni.

A kérdés így szól:"Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés a vonatkozó jogszabályok módosításával az egész országra kiterjessze és egységesen kötelezővé tegye a szociális kártya rendszerét, annak érdekében, hogy az adófizetők által befizetett adóból kifizetett segélyeket ne lehessen alkoholra, cigarettára és uzsorára elkölteni?"

Szepessy Zsolt szerint a Tárki által végzett felmérés, amely a szociális kártya bevezetésének támogatottságát vizsgálta, azt mutatja, hogy nagymértékű konszenzus van a kérdésben, ugyanis a felmérés szerint a megkérdezettek 75 %-a támogatja a bevezetését. Az eredmény előrevetíti, hogy megoldódhat egy két évtizede társadalmi feszültséget okozó probléma.

"A cél az, hogy az adófizetők nagyon nehezen befizetett adóforintjai oda kerüljenek, ahova kell, nem akarjuk a szegény emberektől a segélyeket elvenni, viszont azt sem, hogy a gyermekek helyett uzsorásokhoz, alkoholkereskedőkhöz, cigarettacsempészekhez kerüljön a pénz. Fontos, hogy ezekben a családokban a gyerekek tanuljanak, de ha ennek nincs meg az anyagi feltétele, akkor változatlanul a társadalom leszakadt rétegéhez tartoznak majd" - mondta a polgármester.

Az Országos Választási Bizottság a jövő hétfőn dönt beadványról, a tervek szerint a szociális kártyával csak szerződéses elfogadóhelyeken lehet majd fizetni, s csak meghatározott árucikkeket és szolgáltatásokat lehet megvásárolni, illetve igénybe venni, például alapélelmiszert, ruházati termékeket, tanszert, tisztító- és tisztálkodó szereket, gyógyszert, tüzelőt, a távfűtés, a víz, a gáz, a villany, a lakbér, és a lakáshitel-törlesztés költségeit.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 5. 14:53
Távozik pozíciójából Nick Read, a Vodafone vezérigazgatója, miután négy év alatt 44 százalékkal csök...
Holdblog  |  2022. december 5. 13:05
Mi a közös Warren Buffett, Bill Gates, Steve Jobs, a CNN alapító Ted Turner, a Twitter-alapító Jack...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?