33 °C Budapest

Hiába törlesztettek, feketelistán maradnak

2010. február 22. 08:47

Ha a korábban BAR-listára tett ügyfél kifizette az összes tartozását, a banknak - a hitelintézeti törvény szerint - haladéktalanul be kell ezt jelentenie az "adósok feketelistáját" működtető cégnek. Ezt azonban a pénzintézetek számos esetben elmulasztják. Az ügyfeleknek hónapokig tartó utánajárásba kerül, hogy ismét megbízható adósként tekintsenek rájuk. A bankfelügyelet a nyilvánvaló törvénysértés ellenére sem bírságolt még meg pénzintézetet - írta a Magyar Hírlap.

Manapság könnyen előfordul, hogy valaki a felvett hitel törlesztését nem tudja teljesíteni. Ez esetben bekerül az úgynevezett központi hitelinformációs rendszerbe (KHR), "aktív státusú" megjelöléssel. Emiatt a bank felbontja a hitelszerződést, s a tartozás behajtását átadja egy faktorháznak, végrehajtónak.

"A hitelintézeti törvény (130/A paragrafus 9. pontja) előírja, hogy ha az ügyfél rendezi a tartozását, a behajtás vagy a teljesítés után az a bank, amelyik kérte az ügyfél KHR-listára - korábbi nevén BAR-lista - történő felvételét, haladéktalanul intézkedni köteles, hogy töröljék az aktív státusból, azaz ismét hitelképes legyen" - mondta lapunknak Dabasi Tamás, az Otthonvédők alapító tagja. Ha nem az ügyfél rendezte a tartozását, hanem az valaemlyik követeléskezelőhöz került, a bank akkor is köteles a törvény szerint azonnali hatállyal a feketelistán az ügyfél "aktív státusát" "passzívra" változtatni.

A passzív KHR-lista pedig azt jelenti, hogy az ügyfélnek volt tartozása, amit már kifizetett. Attól a naptól, amikor passzív KHR-listásnak minősítik a hitel felvevőjét, az ügyfél még öt évig szerepel a KHR-ben, s csak ezután törlik végleg az adatait. Erre a besorolásra azonban már kaphat újabb kölcsönt.

A bank azonban ezt gyakran elmulasztja, sőt több behajtónak is eladja ugyanazt a követelést, s a végén nem értesíti őket sem a tartozás rendezéséről. Előfordul tehát, hogy az ügyfél kifizette ugyan az adósságát, mégsem kap újabb hitelt, miközben több behajtócég is zaklatja egyébként már rendezett tartozása miatt. Dabasi Tamás figyelmeztetett, ha az ügyfél emiatt nem kap bankhitelt, kénytelen lesz - a sok esetben szinte uzsorának számító - személyi kölcsönt felvenni. Vagyis olyan adósságspirálba kerülhet, amelyből egy életen át nem tud kivergődni. Pedig egyértelmű, hogy önhibáján kívül került ilyen helyzetbe, s egy banki mulasztás, egy jogszabálysértés az, amely lehetetlen élethelyzetbe sodorta.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az Otthonvédők alapító tagja panaszával a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) fordult. Írásban azt válaszolták neki: a felügyeleti szervek azt tapasztalták, hogy a pénzintézetek többsége eleget tesz a jogszabálynak. Ugyanakkor az ügyfél bármely bankban kérhet egy úgynevezett "tudakozványt", hogy megtudja, felkerült-e a KHR-listára, indíthat pert, s kérhet fogyasztóvédelmi eljárást a PSZÁF-tól.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. július 1. 08:28
Ezekben a napokban lett 15 éves a Paprika Studios, Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb televíziós mű...
KonyhaKontrolling  |  2022. július 1. 07:45
Vannak olyan dolgok, amelyekért az emberek szinte bármit hajlandóak megadni, az ezekre épülő piacoko...
Holdblog  |  2022. július 1. 05:00
Tudom ez a cím kevésbe kattintásvadász, mint a témában született két közelmúltbeli írás a Telexen. K...
Kasza Elliott-tal  |  2022. június 30. 22:15
Közműcég részvényem nincsen, és az ilyeneket nem is a magas infláció idején érdemes venni, de ahogy...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?