Gyászosan kezdte az évet a lízingpiac

Pénzcentrum
2010. május 18. 13:59

Bár mindig gyengén kezdi az évet a magyar lízingpiac, ilyen rosszul talán még sohasem kezdte: mindössze 70 milliárd forint volt a finanszírozott összeg értéke az év első negyedében. A Magyar Lízingszövetségnél ugyan a visszaesés mérséklődéseként értelmezik az adatokat, az alacsony bázis tudatában nehéz ezzel vigasztalódni. A fordulat még várat magára, a Lízingszövetség év végénél korábban nem számít élénkülésre.

A még mindig növekvő munkanélküliség, a stagnáló bérek, valamint a nehéz forráshoz jutási lehetőségek, az alacsony hitelezési, valamint hitelfelvételi aktivitás következtében az év első negyedében nem élénkült meg sem a belföldi tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet, sem a beruházási hajlandóság. Mindezek következtében csökkenő mértékben ugyan, de tart még a lízingpiacon a visszaesés - foglalja össze a helyzetet a Lízingszövetség közleménye.

Hordós Zoltán, a Lízingszövetség elnöke szerint 2010 végén, 2011 elején találhat magár a lízingpiac. Jó hírként az ingatlanlízing csökkenő visszaesése mellett megemlítette azonban azt is, hogy a gépjárművek finanszírozásában nőtt a lízing piac részesedése. A lakossági ügyfelek aránya a teljes lízingpiacon eddig soha nem látott mértékben egy év alatt 33.7%-ról 20%-ra csökkent.

Lévai Gábor, a Lízingszövetség főtitkára elmondta: a kis- és középvállalkozások részesedése, az exportorientált vállalatok keresletének köszönhetően ugyan emelkedett, de a kkv-k finanszírozásának könnyítése érdekében mindeddig csak kis lépések történtek: a mai napig csak korlátozott módon alkalmazhatják a lízing társfinanszírozást az Uniós pályázatokon és az Új Magyarország programokban.


Dacára a jelentős visszaesésnek, mindeddig a piaci szereplőknek csupán elenyésző százaléka vonult ki a magyar piacról vagy egyes szegmensekből, csődre pedig eddig nem akadt példa.

A gépjármű finanszírozásban nőtt a lízingcégek súlya; az új kihelyezéseknél 42.7%-os csökkenés történt, szemben az országos 55%-os visszaeséssel. A kihelyezések értéke 38.5 Mrd Ft volt, amely 38.6%-kal marad el az előző időszaktól, ugyanakkor a retail esetében alacsonyabb volt a visszaesés szerződésszám tekintetében, mint a flottánál, előbbinél 33, utóbbinál 36%.

A flottafinanszírozásban gyakorlatilag megszűnt a hitelben történő kihelyezés, az egy évvel korábbiakhoz viszonyítva a retail szegmensben 20%-ról 35%-ra emelkedett a lízing részesedése, míg a hitelé ugyanennyivel csökkent Hordós Zoltán szerint. A szegmensben a PSZÁF-SREP szabályozásnak köszönhetően továbbra is emelkedik a 2-5 közötti lejáratú szerződések aránya, 2010 első negyedévében a kihelyezések több, mint 60%-a ebben a konstrukcióban történt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2010 első negyedévében a lakásfinanszírozás értéke 2.46 Mrd Ft, az ingatlanfinanszírozásé pedig 4.9 Mrd Ft.; az előző év azonos időszakához viszonyítva ez 50, illetve 59%-os visszaesést jelent. A szerződések számában a csökkenés előbbinél 25, míg utóbbinál 59%-os volt.

A gépek és berendezések finanszírozásában 2010 első negyedévében a kihelyezések 13.1 Mrd Ft-ot tettek ki, ez a teljesítmény 48.5%-kal marad el az egy évvel korábbitól. A legnagyobb visszaesés a mezőgazdasági gépek piacán volt tapasztalható, ahol a kihelyezés több mint 60%-kal csökkent. A legkevésbé érintett szegmens az építőipari gépek és berendezéseké volt, ahol a visszaesés mértéke csupán 33%-ot tett ki. A szegmensben enyhén csökkent az új kihelyezések részesedése; az egyéb gépéknél 86%-ról 76%- míg a mezőgazdasági - és az építőgépek esetében 85%-ról 80%-ra. A lízingben történő kihelyezések a mezőgépeknél 6.5%-ról 50%-ra növekedtek, az egyéb gépeknél pedig megduplázódott, 30-ról 60%-ra.

A truck szegmensben a kihelyezések értéke 11.3 Mrd Ft-ot tett ki, ebből 9.9 Mrd jutott a nagy-haszongépjárművekre, 1.43 Mrd a buszokra. A visszaesés mértéke előbbinél 38%, míg utóbbinál 48%-os az előző időszakhoz képest.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 22. 22:41
A MIKOM Miskolci Kommunikációs Nonprofit Kft. ügyeire rálátó forrásaink szerint a minap.hu-t, valami...
Holdblog  |  2023. szeptember 22. 13:01
Hikikomoriban szenved világunk. Anélkül, hogy ennek tudatában lenne. Legalábbis a Glóbusz nagyrésze....
KonyhaKontrolling  |  2023. szeptember 22. 07:45
A befektetési stratégiák között az egyik legismertebb, sőt megkockáztatom, hogy a legnagyobb hívőbáz...
MNB Intézet  |  2023. szeptember 21. 10:10
Világszerte egyre élesebb verseny tapasztalható a felsőoktatási intézmények között a hallgatókért. E...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 23. szombat
Tekla
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM