18 °C Budapest

20 milliós PSZÁF-bírság egy magánszemélynek

2010. május 17. 18:02

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete engedély nélküli pénzügyi szolgáltatási tevékenység miatt 20 millió forint bírság (a vizsgálat megindításának időpontjában érvényes bírságmérték maximuma) megfizetésére kötelezte Fock Lajost ma közzétett határozatában.

A Felügyelet egyúttal azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a magánszemély e tevékenységét - különös tekintettel pénzkölcsön-nyújtást - a továbbiakban végezze.

A Felügyelet a FOLAX Hitel Kft. képviseletében is eljáró magánszemélyre vonatkozó ügyfélbejelentés nyomán hivatalból indított piacfelügyeleti eljárást Fock Lajossal kapcsolatban. A vizsgálat megállapítása szerint - mint azt kölcsön-, jelzáloghitel- és letéti szerződések is bizonyítják - a magánszemély számos nehéz helyzetben lévő, végrehajtási eljárás előtt álló, hitelképtelen állampolgárnak adott kamat fejében több százezer és több millió forint közötti összegű magánkölcsönöket, jelentős kamat fejében. E tranzakciók a jogszabályok szerint üzletszerűen végzett jogosulatlan pénzügyi tevékenységnek, pénzkölcsön-nyújtásnak minősülnek.

A Felügyelet a mostani esetet megelőzően 2009-ben és idén összesen 8 magánszemélyt bírságolt meg és tiltott el a jogosulatlan pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzésétől: Nagy Jánost (2009. március, 6 millió forint bírság), Szabó Richárdot, Klein Sándort, Zelei Csabát, Matyók Attila Lászlót (2009. szeptember, 5, 5, 10 és 20 millió forint bírság), Horváth Bélát (2009. november, 5 millió forint bírság), Szentgyörgyi Attilát (2010. április, 2 millió forint bírság), illetve id. Bíró Zsoltot (2010. május, 20 millió forint bírság).

A bírságok mértékének meghatározásakor a Felügyelet figyelembe veszi többek között az elkövetett vétség súlyát, a pénzügyi piacokra gyakorolt hatását, az érintett ügyfelek számát és a jogosulatlan tevékenység időtartalmát, valamint azt is, hogy a törvénysértést elkövető magánszemély együttműködik-e a felügyeleti vizsgálat során. A bírság meg nem fizetése esetén a felügyelet végrehajtást indít el és késedelmi pótlékot szab ki.

Forrás: Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18