20 milliós PSZÁF-bírság egy magánszemélynek

2010. május 17. 18:02

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete engedély nélküli pénzügyi szolgáltatási tevékenység miatt 20 millió forint bírság (a vizsgálat megindításának időpontjában érvényes bírságmérték maximuma) megfizetésére kötelezte Fock Lajost ma közzétett határozatában.

A Felügyelet egyúttal azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a magánszemély e tevékenységét - különös tekintettel pénzkölcsön-nyújtást - a továbbiakban végezze.

A Felügyelet a FOLAX Hitel Kft. képviseletében is eljáró magánszemélyre vonatkozó ügyfélbejelentés nyomán hivatalból indított piacfelügyeleti eljárást Fock Lajossal kapcsolatban. A vizsgálat megállapítása szerint - mint azt kölcsön-, jelzáloghitel- és letéti szerződések is bizonyítják - a magánszemély számos nehéz helyzetben lévő, végrehajtási eljárás előtt álló, hitelképtelen állampolgárnak adott kamat fejében több százezer és több millió forint közötti összegű magánkölcsönöket, jelentős kamat fejében. E tranzakciók a jogszabályok szerint üzletszerűen végzett jogosulatlan pénzügyi tevékenységnek, pénzkölcsön-nyújtásnak minősülnek.

A Felügyelet a mostani esetet megelőzően 2009-ben és idén összesen 8 magánszemélyt bírságolt meg és tiltott el a jogosulatlan pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzésétől: Nagy Jánost (2009. március, 6 millió forint bírság), Szabó Richárdot, Klein Sándort, Zelei Csabát, Matyók Attila Lászlót (2009. szeptember, 5, 5, 10 és 20 millió forint bírság), Horváth Bélát (2009. november, 5 millió forint bírság), Szentgyörgyi Attilát (2010. április, 2 millió forint bírság), illetve id. Bíró Zsoltot (2010. május, 20 millió forint bírság).

A bírságok mértékének meghatározásakor a Felügyelet figyelembe veszi többek között az elkövetett vétség súlyát, a pénzügyi piacokra gyakorolt hatását, az érintett ügyfelek számát és a jogosulatlan tevékenység időtartalmát, valamint azt is, hogy a törvénysértést elkövető magánszemély együttműködik-e a felügyeleti vizsgálat során. A bírság meg nem fizetése esetén a felügyelet végrehajtást indít el és késedelmi pótlékot szab ki.

Forrás: Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?