Gyorshír! Hitelkamatot csökkent az OTP!

MTI
2010. május 18. 14:45

A gyengülő forint okozta terhek csökkentése érdekében mérsékli június elsejétől a svájci frank és japán jen alapú hiteleinek kamatát az OTP, a lépés mintegy 10 forinttal ellensúlyozza az árfolyam-növekedésből a törlesztőrészek emelkedését okozó terhet az ügyfeleknél.

"Az ingatlanfedezetű svájci frank és japán jen alapú hitelek állományát érinti az az újabb kamatcsökkentés, amelyet június elejétől alkalmaz az OTP Bank, azzal a céllal, hogy könnyítsen az ügyfelek - a jelenlegi gyenge forint miatt megemelkedett - fizetési terhein. Miközben a bank forrásköltségeinek alakulása nem indokolja, az újabb kamatcsökkentést végrehajtjuk, amit addig szándékozunk fenntartani, amíg az árfolyam vissza nem áll egy elfogadható szintre" - hangsúlyozta Kovács Antal, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

Kovács Antal magyarázata szerint a forint gyengülése következtében jelentős mértékben megemelkedtek azoknak az embereknek a törlesztési terhei, akik korábban svájci frank és japán jen alapú lakás-, illetve jelzálog típusú hitelt vettek fel. Noha a pénzpiaci mozgások a banktól független folyamatok, a legnagyobb hazai hitelintézet úgy határozott, hogy mérsékli az ügyfeleire nehezedő terheket, úgy, hogy júniustól a svájci frank alapú hiteleknél újabb 0,75 százalékpontos, a japán jen alapú hiteleknél pedig 0,50 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre.

A vezérigazgató-helyettes elmondta azt is, hogy a közelmúltban bejelentett 0,15-3 százalékpontos kamatcsökkentés után a mostanit kizárólag a forint árfolyam gyengülés kompenzációja miatt lépi meg és várhatóan az év végéig alkalmazza a bank, rendszeres felülvizsgálat mellett. Az alacsonyabb kamatmértékeket a hitelintézet mindaddig fenntartja, amíg az árfolyam legalább öt munkanapon keresztül a 175 HUF/CHF, illetve 200 HUF/100 JPY alá nem süllyed.

Az OTP Bank érintett ügyfélköre a fizetési kötelezettség enyhülését a júniusi törlesztőrészlet csökkenésénél már tapasztalni fogja - közölte Kovács Antal.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

"Intézkedéseink az árfolyamgyengülést 10 forinttal mérséklik a svájci frank és a japán jen hitelek törlesztőrészleteiben" - hangsúlyozta a szakember. A vezérigazgató-helyettes elmondta: például egy 10 millió forint összegű 20 éves futamidejű svájci frank alapú lakáshitellel rendelkező háztartás számára a csökkentés havonta 5.000 forint megtakarítást eredményezhet.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24