7 °C Budapest

Csökkenő ütemben, de tovább zsugorodik a magyar lízingpiac

Pénzcentrum
2010. május 18. 12:00

Mérséklődött a lízingpiac visszaesése 2010. első negyedévében az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest, a csökkenés mértéke 43%, a finanszírozott összeg értéke pedig 70 Mrd Forint volt. Javuló tendencia figyelhető meg, hiszen a tavalyi év utolsó hónapjaiban még 57%-os volt a piac zsugorodása. A fordulat azonban még várat magára, a Lízingszövetség év végénél korábban nem számít élénkülésre.

A még mindig növekvő munkanélküliség, a stagnáló bérek, valamint a nehéz forráshoz jutási lehetőségek, az alacsony hitelezési, valamint hitelfelvételi aktivitás következtében az év első negyedében nem élénkült meg sem a belföldi tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet, sem a beruházási hajlandóság. Mindezek következtében csökkenő mértékben ugyan, de tart még a lízingpiacon a visszaesés.

A belső kereslet élénkülésére legkorábban 2010 végén, 2011 elején számítunk, erre az időszakra várható a lízingpiac magára találása is. Pozitív hír ugyanakkor, hogy a tavaly leggyengébben teljesítő gépjármű-és ingatlanlízing szegmensek javuló tendenciát mutatnak - hangsúlyozta Hordós Zoltán, a Lízingszövetség elnöke. Hozzátette: A gépjárművek finanszírozásában nőtt a lízing piac részesedése; a kihelyezések csökkenése az országos átlag alatt van, míg az ingatlan finanszírozás a tavalyi egész éves 69% helyett idén csak 59%- ot esett vissza.

A makrogazdaság gyenge helyzete és a még mindig negatív jövedelmi kilátások nem kedveznek a lakossági keresletnek. Ennek köszönhető, hogy a lízingpiacon a lakossági ügyfelek aránya eddig soha nem tapasztalt mértékben csökkent; míg 2009 első negyedévében arányuk 33,7% volt, addig 2010 első negyedévében már csak 20%.

A kis- és középvállalkozások részesedése, az exportorientált vállalatok keresletének köszönhetően ugyan emelkedett, de a kkv-k finanszírozásának könnyítése érdekében mindeddig csak kis lépések történtek: a mai napig csak korlátozott módon alkalmazhatják a lízing társfinanszírozást az Uniós pályázatokon és az Új Magyarország programokban annak ellenére, hogy az esetek többségében a lízing lenne a kkv-k számára az egyetlen reális forrásjutási lehetőség - tette hozzá Lévai Gábor, a Lízingszövetség főtitkára.

Dacára a jelentős visszaesésnek, mindeddig a piaci szereplőknek csupán elenyésző százaléka vonult ki a magyar piacról vagy egyes szegmensekből, csődre pedig eddig nem akadt példa.

A lízingpiaci szegmensek helyzete

A gépjármű-finanszírozásban nőtt a lízingcégek súlya; az új kihelyezéseknél 42,7%-os csökkenés történt, szemben az országos 55%-os visszaeséssel. A kihelyezések értéke 38,5 Mrd Ft volt, amely 38,6%-kal marad el az előző időszaktól, ugyanakkor a retail esetében alacsonyabb volt a visszaesés szerződésszám tekintetében, mint a flottánál, előbbinél 33, utóbbinál 36%.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A flottafinanszírozásban gyakorlatilag megszűnt a hitelben történő kihelyezés, az egy évvel korábbiakhoz viszonyítva a retail szegmensben 20%-ról 35%-ra emelkedett a lízing részesedése, míg a hitelé ugyanennyivel csökkent." - hangsúlyozta Hordós Zoltán. A szegmensben a PSZÁF-SREP szabályozásnak köszönhetően továbbra is emelkedik a 2-5 közötti lejáratú szerződések aránya, 2010 első negyedévében a kihelyezések több, mint 60%-a ebben a konstrukcióban történt.

2010 első negyedévében a lakásfinanszírozás értéke 2,46 Mrd Ft, az ingatlanfinanszírozásé pedig 4,9 Mrd Ft.; az előző év azonos időszakához viszonyítva ez 50, illetve 59%-os visszaesést jelent. A szerződések számában a csökkenés előbbinél 25, míg utóbbinál 59%-os volt a csökkenés.

A gépek és berendezések finanszírozásában 2010 első negyedévében a kihelyezések 13,1 Mrd Ft-ot tettek ki, ez a teljesítmény 48,5%-kal marad el az egy évvel korábbitól. A legnagyobb visszaesés a mezőgazdasági gépek piacán volt tapasztalható, ahol a kihelyezés több mint 60%-kal csökkent. A legkevésbé érintett szegmens az építőipari gépek és berendezéseké volt, ahol a visszaesés mértéke csupán 33%-ot tett ki. A szegmensben enyhén csökkent az új kihelyezések részesedése; az egyéb gépéknél 86%-ról 76%- míg a mezőgazdasági - és az építőgépek esetében 85%-ról 80%-ra. A lízingben történő kihelyezések a mezőgépeknél 6,5%-ról 50%-ra növekedtek, az egyéb gépeknél pedig megduplázódott, 30-ról 60%-ra.

A truck szegmensben a kihelyezések értéke 11,3 Mrd Ft-ot tett ki, ebből 9,9 Mrd jutott a nagy-haszongépjárművekre, 1,43 Mrd a buszokra. A visszaesés mértéke előbbinél 38%, míg utóbbinál 48%-os az előző időszakhoz képest. A truck szegmensben a lízingben történő finanszírozás nulláról 44%-ra emelkedett az elmúlt időszakban.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem