33 °C Budapest

Csökkenő ütemben, de tovább zsugorodik a magyar lízingpiac

Pénzcentrum
2010. május 18. 12:00

Mérséklődött a lízingpiac visszaesése 2010. első negyedévében az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest, a csökkenés mértéke 43%, a finanszírozott összeg értéke pedig 70 Mrd Forint volt. Javuló tendencia figyelhető meg, hiszen a tavalyi év utolsó hónapjaiban még 57%-os volt a piac zsugorodása. A fordulat azonban még várat magára, a Lízingszövetség év végénél korábban nem számít élénkülésre.

A még mindig növekvő munkanélküliség, a stagnáló bérek, valamint a nehéz forráshoz jutási lehetőségek, az alacsony hitelezési, valamint hitelfelvételi aktivitás következtében az év első negyedében nem élénkült meg sem a belföldi tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet, sem a beruházási hajlandóság. Mindezek következtében csökkenő mértékben ugyan, de tart még a lízingpiacon a visszaesés.

A belső kereslet élénkülésére legkorábban 2010 végén, 2011 elején számítunk, erre az időszakra várható a lízingpiac magára találása is. Pozitív hír ugyanakkor, hogy a tavaly leggyengébben teljesítő gépjármű-és ingatlanlízing szegmensek javuló tendenciát mutatnak - hangsúlyozta Hordós Zoltán, a Lízingszövetség elnöke. Hozzátette: A gépjárművek finanszírozásában nőtt a lízing piac részesedése; a kihelyezések csökkenése az országos átlag alatt van, míg az ingatlan finanszírozás a tavalyi egész éves 69% helyett idén csak 59%- ot esett vissza.

A makrogazdaság gyenge helyzete és a még mindig negatív jövedelmi kilátások nem kedveznek a lakossági keresletnek. Ennek köszönhető, hogy a lízingpiacon a lakossági ügyfelek aránya eddig soha nem tapasztalt mértékben csökkent; míg 2009 első negyedévében arányuk 33,7% volt, addig 2010 első negyedévében már csak 20%.

A kis- és középvállalkozások részesedése, az exportorientált vállalatok keresletének köszönhetően ugyan emelkedett, de a kkv-k finanszírozásának könnyítése érdekében mindeddig csak kis lépések történtek: a mai napig csak korlátozott módon alkalmazhatják a lízing társfinanszírozást az Uniós pályázatokon és az Új Magyarország programokban annak ellenére, hogy az esetek többségében a lízing lenne a kkv-k számára az egyetlen reális forrásjutási lehetőség - tette hozzá Lévai Gábor, a Lízingszövetség főtitkára.

Dacára a jelentős visszaesésnek, mindeddig a piaci szereplőknek csupán elenyésző százaléka vonult ki a magyar piacról vagy egyes szegmensekből, csődre pedig eddig nem akadt példa.

A lízingpiaci szegmensek helyzete

A gépjármű-finanszírozásban nőtt a lízingcégek súlya; az új kihelyezéseknél 42,7%-os csökkenés történt, szemben az országos 55%-os visszaeséssel. A kihelyezések értéke 38,5 Mrd Ft volt, amely 38,6%-kal marad el az előző időszaktól, ugyanakkor a retail esetében alacsonyabb volt a visszaesés szerződésszám tekintetében, mint a flottánál, előbbinél 33, utóbbinál 36%.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A flottafinanszírozásban gyakorlatilag megszűnt a hitelben történő kihelyezés, az egy évvel korábbiakhoz viszonyítva a retail szegmensben 20%-ról 35%-ra emelkedett a lízing részesedése, míg a hitelé ugyanennyivel csökkent." - hangsúlyozta Hordós Zoltán. A szegmensben a PSZÁF-SREP szabályozásnak köszönhetően továbbra is emelkedik a 2-5 közötti lejáratú szerződések aránya, 2010 első negyedévében a kihelyezések több, mint 60%-a ebben a konstrukcióban történt.

2010 első negyedévében a lakásfinanszírozás értéke 2,46 Mrd Ft, az ingatlanfinanszírozásé pedig 4,9 Mrd Ft.; az előző év azonos időszakához viszonyítva ez 50, illetve 59%-os visszaesést jelent. A szerződések számában a csökkenés előbbinél 25, míg utóbbinál 59%-os volt a csökkenés.

A gépek és berendezések finanszírozásában 2010 első negyedévében a kihelyezések 13,1 Mrd Ft-ot tettek ki, ez a teljesítmény 48,5%-kal marad el az egy évvel korábbitól. A legnagyobb visszaesés a mezőgazdasági gépek piacán volt tapasztalható, ahol a kihelyezés több mint 60%-kal csökkent. A legkevésbé érintett szegmens az építőipari gépek és berendezéseké volt, ahol a visszaesés mértéke csupán 33%-ot tett ki. A szegmensben enyhén csökkent az új kihelyezések részesedése; az egyéb gépéknél 86%-ról 76%- míg a mezőgazdasági - és az építőgépek esetében 85%-ról 80%-ra. A lízingben történő kihelyezések a mezőgépeknél 6,5%-ról 50%-ra növekedtek, az egyéb gépeknél pedig megduplázódott, 30-ról 60%-ra.

A truck szegmensben a kihelyezések értéke 11,3 Mrd Ft-ot tett ki, ebből 9,9 Mrd jutott a nagy-haszongépjárművekre, 1,43 Mrd a buszokra. A visszaesés mértéke előbbinél 38%, míg utóbbinál 48%-os az előző időszakhoz képest. A truck szegmensben a lízingben történő finanszírozás nulláról 44%-ra emelkedett az elmúlt időszakban.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. július 3. 06:51
(Archívumunkból 2019) Értelmetlenül halmozzák a készpénzt a „hatvan pluszosok”. Legalábbis ez derül...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
MEDIA1  |  2022. július 2. 10:09
Mong Attila újságíró volt a Media1 legutóbbi podcast- és rádióműsorának vendége, akit Németországban...
iO Charts  |  2022. július 1. 19:00
A magas infláció hatását – ami az árszínvonal emelkedésében nyilvánul meg – egy ideje má...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?