Csökkenő ütemben, de tovább zsugorodik a magyar lízingpiac

Pénzcentrum
2010. május 18. 12:00

Mérséklődött a lízingpiac visszaesése 2010. első negyedévében az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest, a csökkenés mértéke 43%, a finanszírozott összeg értéke pedig 70 Mrd Forint volt. Javuló tendencia figyelhető meg, hiszen a tavalyi év utolsó hónapjaiban még 57%-os volt a piac zsugorodása. A fordulat azonban még várat magára, a Lízingszövetség év végénél korábban nem számít élénkülésre.

A még mindig növekvő munkanélküliség, a stagnáló bérek, valamint a nehéz forráshoz jutási lehetőségek, az alacsony hitelezési, valamint hitelfelvételi aktivitás következtében az év első negyedében nem élénkült meg sem a belföldi tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet, sem a beruházási hajlandóság. Mindezek következtében csökkenő mértékben ugyan, de tart még a lízingpiacon a visszaesés.

A belső kereslet élénkülésére legkorábban 2010 végén, 2011 elején számítunk, erre az időszakra várható a lízingpiac magára találása is. Pozitív hír ugyanakkor, hogy a tavaly leggyengébben teljesítő gépjármű-és ingatlanlízing szegmensek javuló tendenciát mutatnak - hangsúlyozta Hordós Zoltán, a Lízingszövetség elnöke. Hozzátette: A gépjárművek finanszírozásában nőtt a lízing piac részesedése; a kihelyezések csökkenése az országos átlag alatt van, míg az ingatlan finanszírozás a tavalyi egész éves 69% helyett idén csak 59%- ot esett vissza.

A makrogazdaság gyenge helyzete és a még mindig negatív jövedelmi kilátások nem kedveznek a lakossági keresletnek. Ennek köszönhető, hogy a lízingpiacon a lakossági ügyfelek aránya eddig soha nem tapasztalt mértékben csökkent; míg 2009 első negyedévében arányuk 33,7% volt, addig 2010 első negyedévében már csak 20%.

A kis- és középvállalkozások részesedése, az exportorientált vállalatok keresletének köszönhetően ugyan emelkedett, de a kkv-k finanszírozásának könnyítése érdekében mindeddig csak kis lépések történtek: a mai napig csak korlátozott módon alkalmazhatják a lízing társfinanszírozást az Uniós pályázatokon és az Új Magyarország programokban annak ellenére, hogy az esetek többségében a lízing lenne a kkv-k számára az egyetlen reális forrásjutási lehetőség - tette hozzá Lévai Gábor, a Lízingszövetség főtitkára.

Dacára a jelentős visszaesésnek, mindeddig a piaci szereplőknek csupán elenyésző százaléka vonult ki a magyar piacról vagy egyes szegmensekből, csődre pedig eddig nem akadt példa.

A lízingpiaci szegmensek helyzete

A gépjármű-finanszírozásban nőtt a lízingcégek súlya; az új kihelyezéseknél 42,7%-os csökkenés történt, szemben az országos 55%-os visszaeséssel. A kihelyezések értéke 38,5 Mrd Ft volt, amely 38,6%-kal marad el az előző időszaktól, ugyanakkor a retail esetében alacsonyabb volt a visszaesés szerződésszám tekintetében, mint a flottánál, előbbinél 33, utóbbinál 36%.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A flottafinanszírozásban gyakorlatilag megszűnt a hitelben történő kihelyezés, az egy évvel korábbiakhoz viszonyítva a retail szegmensben 20%-ról 35%-ra emelkedett a lízing részesedése, míg a hitelé ugyanennyivel csökkent." - hangsúlyozta Hordós Zoltán. A szegmensben a PSZÁF-SREP szabályozásnak köszönhetően továbbra is emelkedik a 2-5 közötti lejáratú szerződések aránya, 2010 első negyedévében a kihelyezések több, mint 60%-a ebben a konstrukcióban történt.

2010 első negyedévében a lakásfinanszírozás értéke 2,46 Mrd Ft, az ingatlanfinanszírozásé pedig 4,9 Mrd Ft.; az előző év azonos időszakához viszonyítva ez 50, illetve 59%-os visszaesést jelent. A szerződések számában a csökkenés előbbinél 25, míg utóbbinál 59%-os volt a csökkenés.

A gépek és berendezések finanszírozásában 2010 első negyedévében a kihelyezések 13,1 Mrd Ft-ot tettek ki, ez a teljesítmény 48,5%-kal marad el az egy évvel korábbitól. A legnagyobb visszaesés a mezőgazdasági gépek piacán volt tapasztalható, ahol a kihelyezés több mint 60%-kal csökkent. A legkevésbé érintett szegmens az építőipari gépek és berendezéseké volt, ahol a visszaesés mértéke csupán 33%-ot tett ki. A szegmensben enyhén csökkent az új kihelyezések részesedése; az egyéb gépéknél 86%-ról 76%- míg a mezőgazdasági - és az építőgépek esetében 85%-ról 80%-ra. A lízingben történő kihelyezések a mezőgépeknél 6,5%-ról 50%-ra növekedtek, az egyéb gépeknél pedig megduplázódott, 30-ról 60%-ra.

A truck szegmensben a kihelyezések értéke 11,3 Mrd Ft-ot tett ki, ebből 9,9 Mrd jutott a nagy-haszongépjárművekre, 1,43 Mrd a buszokra. A visszaesés mértéke előbbinél 38%, míg utóbbinál 48%-os az előző időszakhoz képest. A truck szegmensben a lízingben történő finanszírozás nulláról 44%-ra emelkedett az elmúlt időszakban.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?