Hitelturizmus: benzin után kölcsönért is külföldre jár a magyar

2010. február 22. 10:32

A magyar vállalkozások egy részének elege lett a hazai bankok szigorából, ezért amennyiben forrásra van szükségük, a felesleges köröket kihagyva azonnal osztrák, vagy szlovák pénzintézeteknél próbálkoznak. A magyar bankok vagy egyáltalán nem, vagy csak teljesíthetetlen feltételekkel adnak kölcsönt a vállalkozásoknak, amelyek inkább külföldi hitelezőkhöz fordulnak - írja a Magyar Nemzet.

A benzinturizmus után újabb fogalmat kell megtanulnunk, ez pedig a hitelturizmus. Bár a határon túl sem kolbászból fonják a kerítést, a bankok ott is fedezetet kérnek, az osztrák és a szlovák hitelintézetek ügyfelei között egyre gyakrabban tűnnek fel magyar vállalkozók.

A korábbi években még ki kellett utazni a kölcsönért, mára azonban fordult a kocka. Az osztrák bankok szerződött partnerei már Magyarországon keresik fel a vállalkozókat a bankok hiteltermék ajánlataival. A vállalkozók szerint itthon az álom kategóriába tartoznak a határon túl 3-5%-os kamattal elérhető hitelek.

Fedezetet a külföldi bankok is kérnek, de az ottani feltételeket sokkal könnyebben tudják teljesíteni a vállalkozók, mint amelyeket a magyar bankok támasztanak. Az egyik legjellemzőbb példa az építési vállalkozók esete, akikre a válság előtt öntötték a hiteleket, ma viszont senki nem finanszírozza őket, ezért egyre nehezebb a piacon maradás feltételeinek megteremtése.

A hazai hitelezési gyakorlat túl óvatossá vált, ezért számos vállalkozás vett már fel hitelt osztrák, szlovák, esetleg svájci bankoktól. Az alacsonyabb kamatszint mindenképpen vonzó, de a hitelfelvevők jelentős egyszeri költségekre számíthatnak a szerződés aláírásakor.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A pénz szűkében lévő vállalkozók könnyen bedőlnek a hitelcsalóknak, ezért felhívjuk az érintettek figyelmét, hogy ha valaki biztosíték nélkül ígér olcsó hitelt a cégünknek, akkor nagy valószínűséggel egy csalóba botlottunk.

Magyarországon a problémás hitelek aránya elérte a 10%-ot a nagyságrendileg 7000 milliárdos vállalati szegmensben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?