31 °C Budapest

Hitelturizmus: benzin után kölcsönért is külföldre jár a magyar

2010. február 22. 10:32

A magyar vállalkozások egy részének elege lett a hazai bankok szigorából, ezért amennyiben forrásra van szükségük, a felesleges köröket kihagyva azonnal osztrák, vagy szlovák pénzintézeteknél próbálkoznak. A magyar bankok vagy egyáltalán nem, vagy csak teljesíthetetlen feltételekkel adnak kölcsönt a vállalkozásoknak, amelyek inkább külföldi hitelezőkhöz fordulnak - írja a Magyar Nemzet.

A benzinturizmus után újabb fogalmat kell megtanulnunk, ez pedig a hitelturizmus. Bár a határon túl sem kolbászból fonják a kerítést, a bankok ott is fedezetet kérnek, az osztrák és a szlovák hitelintézetek ügyfelei között egyre gyakrabban tűnnek fel magyar vállalkozók.

A korábbi években még ki kellett utazni a kölcsönért, mára azonban fordult a kocka. Az osztrák bankok szerződött partnerei már Magyarországon keresik fel a vállalkozókat a bankok hiteltermék ajánlataival. A vállalkozók szerint itthon az álom kategóriába tartoznak a határon túl 3-5%-os kamattal elérhető hitelek.

Fedezetet a külföldi bankok is kérnek, de az ottani feltételeket sokkal könnyebben tudják teljesíteni a vállalkozók, mint amelyeket a magyar bankok támasztanak. Az egyik legjellemzőbb példa az építési vállalkozók esete, akikre a válság előtt öntötték a hiteleket, ma viszont senki nem finanszírozza őket, ezért egyre nehezebb a piacon maradás feltételeinek megteremtése.

A hazai hitelezési gyakorlat túl óvatossá vált, ezért számos vállalkozás vett már fel hitelt osztrák, szlovák, esetleg svájci bankoktól. Az alacsonyabb kamatszint mindenképpen vonzó, de a hitelfelvevők jelentős egyszeri költségekre számíthatnak a szerződés aláírásakor.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A pénz szűkében lévő vállalkozók könnyen bedőlnek a hitelcsalóknak, ezért felhívjuk az érintettek figyelmét, hogy ha valaki biztosíték nélkül ígér olcsó hitelt a cégünknek, akkor nagy valószínűséggel egy csalóba botlottunk.

Magyarországon a problémás hitelek aránya elérte a 10%-ot a nagyságrendileg 7000 milliárdos vállalati szegmensben.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?