16 °C Budapest

59 ezer hitelesítetlen vízóra: mire számíthat a hanyag fogyasztó?

Pénzcentrum
2010. február 18. 08:32

2010 végéig közel 100 ezer fővárosi fogyasztó 200 ezer vízmérőjének jár le 6 évig érvényes hitelesítése, a tapasztalatok szerint 20%-uk azonban nem intézkedik. A vízfogyasztás lakásonkénti pontos mérése érdekében indított kommunikációs kampányt a Fővárosi Vízművek (FV), melynek köszönhetően 2009 végére 10,8%-ra csökkent a lejárt hitelességű mellékvízmérők aránya - írja a Napi.

2010 végéig 195 ezer mellékmérő hitelessége jár le, ami közel 93 ezer fogyasztót érint. Jelenleg 59 ezer fogyasztó 124 ezer vízmérője hitelesítetlen, az idei cél a lejárt hitelességű mérőállomány megszüntetése - mondta Lévai Zsuzsanna kommunikációs osztályvezető. A vízművek becslése és tapasztalatai szerint a lakók 15-20%-a nem intézkedik a hitelesítéssel kapcsolatban, általában azok, akiknél a mellékmérő hitelessége már régebben lejárt.

Amennyiben a fogyasztó nem intézkedik a csere vagy a hitelesítés érdekében, mellékmérője kikerül a számlázásból, így vízszolgáltatásban továbbra is részesül, de mellékmérőjét ezt követően nem olvassa le és nem állít ki az alapján számlát részére az FV.

A lakó a továbbiakban a közös költség részeként, becsült átalánydíj formájában egyenlíti ki a víz- és szennyvízdíjat a társasház felé, annak belső szabályai alapján. A méréspontatlanságból adódóan a főmérő és mellékmérők közötti különbözetet a mellékmérővel nem rendelkező fogyasztók fizetik meg. Teljes beépítettség és pontos mérés esetén felfelé és lefelé is 5% az elfogadott eltérés a főmérő és mellékmérő között.

A mellékvízmérővel szemben a fővízmérők a szolgáltató tulajdonában vannak, ezért hitelesítésükről is a szolgáltatónak kell gondoskodnia. Itt a törvény még szigorúbb, 4 évben határozza meg szavatosságukat. A mellékvízmérő esetében az új szerelést 26-30, a cserét, illetve hitelesítést pedig 14-16 ezer forintért (csak összehasonlításul: Kaposváron 4-5 ezer forintért) végzik el egy mérő esetén. Új beépítésnél a tervezés és a terv jóváhagyása további 17-18 ezer forinttal emeli a költségeket. A szolgáltató keresi a megoldást arra, hogy a vízdíj részeként fizethető részletfizetési kedvezményrendszert dolgozzon ki.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem