59 ezer hitelesítetlen vízóra: mire számíthat a hanyag fogyasztó?

Pénzcentrum
2010. február 18. 08:32

2010 végéig közel 100 ezer fővárosi fogyasztó 200 ezer vízmérőjének jár le 6 évig érvényes hitelesítése, a tapasztalatok szerint 20%-uk azonban nem intézkedik. A vízfogyasztás lakásonkénti pontos mérése érdekében indított kommunikációs kampányt a Fővárosi Vízművek (FV), melynek köszönhetően 2009 végére 10,8%-ra csökkent a lejárt hitelességű mellékvízmérők aránya - írja a Napi.

2010 végéig 195 ezer mellékmérő hitelessége jár le, ami közel 93 ezer fogyasztót érint. Jelenleg 59 ezer fogyasztó 124 ezer vízmérője hitelesítetlen, az idei cél a lejárt hitelességű mérőállomány megszüntetése - mondta Lévai Zsuzsanna kommunikációs osztályvezető. A vízművek becslése és tapasztalatai szerint a lakók 15-20%-a nem intézkedik a hitelesítéssel kapcsolatban, általában azok, akiknél a mellékmérő hitelessége már régebben lejárt.

Amennyiben a fogyasztó nem intézkedik a csere vagy a hitelesítés érdekében, mellékmérője kikerül a számlázásból, így vízszolgáltatásban továbbra is részesül, de mellékmérőjét ezt követően nem olvassa le és nem állít ki az alapján számlát részére az FV.

A lakó a továbbiakban a közös költség részeként, becsült átalánydíj formájában egyenlíti ki a víz- és szennyvízdíjat a társasház felé, annak belső szabályai alapján. A méréspontatlanságból adódóan a főmérő és mellékmérők közötti különbözetet a mellékmérővel nem rendelkező fogyasztók fizetik meg. Teljes beépítettség és pontos mérés esetén felfelé és lefelé is 5% az elfogadott eltérés a főmérő és mellékmérő között.

A mellékvízmérővel szemben a fővízmérők a szolgáltató tulajdonában vannak, ezért hitelesítésükről is a szolgáltatónak kell gondoskodnia. Itt a törvény még szigorúbb, 4 évben határozza meg szavatosságukat. A mellékvízmérő esetében az új szerelést 26-30, a cserét, illetve hitelesítést pedig 14-16 ezer forintért (csak összehasonlításul: Kaposváron 4-5 ezer forintért) végzik el egy mérő esetén. Új beépítésnél a tervezés és a terv jóváhagyása további 17-18 ezer forinttal emeli a költségeket. A szolgáltató keresi a megoldást arra, hogy a vízdíj részeként fizethető részletfizetési kedvezményrendszert dolgozzon ki.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22