13 °C Budapest

Putri - made in USA! Az amerikai álom másképp

Pénzcentrum
2010. február 21. 11:02

A Forbes magazin összeállítása szerint Cleveland nyerte el a megtisztelőnek a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető, az USA legnyomorúságosabb városa címet. Az Ohio államban a Cuyahoga folyó mentén és az Erie-tó partján található városban magas a munkanélküliség, zord az időjárás, kedvezőtlen az adórendszer, virágzik a korrupció és hanyatlik a sportélet.

Cleveland minden vizsgált szempontból gyenge eredményeket ért el, így senkit nem ért meglepetés, amikor a várost hozták ki az államok legnyomorúságosabb településének.

Mindennapossá váltak a kilakoltatások és a végrehajtások

A kilenc kategóriából (munkanélküliségi ráta, infláció, adók, ingázási idő, bűnözés, sportélet, időjárás, környezetszennyezés, hivatali korrupció) többet megnyertek, de mindegyikben a lista első felében végeztek.

A gazdasági visszaesés következtében mindennapos fogalommá vált a magáncsőd, a hitelre vásárolt lakások üresen állnak, a végrehajtás eredményessége szinte reménytelen. Ez nem csak Cleveland-re igaz, hanem a régió számos nagyvárosáról el lehet mondani.

A hajléktalanná vált emberek ilyen tákolmányokban keresnek menedéket

A munkanélküliségi ráta emelkedésével megszaporodtak a bűncselekmények, olyan korábban biztonságos városok, mint Stockton vagy Memphis mára a bűnözési lista élén éktelenkednek. Az autóipar csak vergődik Detroitban, Flint városa pedig lassan elnéptelenedik.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Több várost is hátrányosan érint az elvándorlás, a lakók a jobb élet reményében a házukat hátrahagyva olyan környékre költöznek, ahol több esélyük van munkát találni. Az itt élőket az időjárás sem fogadta a kegyeibe, a zord klíma hosszú távon rendkívül megviseli az egyébként is ezer sebből vérző emberek szervezetét.

EZT OLVASTAD MÁR?