2 °C Budapest

Vizsgálódott a PSZÁF: súlyos szabálysértések, átvert ügyfelek!

2010. február 18. 12:31

Nagy súlyos megállapításokkal végződött a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének, pénzügyi vállalkozások hitelezési tevékenységére kiterjedő vizsgálata: az érintettek többsége súlyosan megsértette a fogyasztói érdekeket, üzelti megbizhatóságát tekintve rendkívül kockázatosan működött, és olyan partnerekkel végezte tevékenységét, amelyekkel szemben a Felügyelet korábban már feljelentést tett - hangzott el a mai PSZÁF sajtótájékoztatón.

A PSZÁF 2009. második felétől 10 jelzáloghitelezési, illetve 2 ingatlan-lízingtevékenységet folytató pénzügyi vállalkozásnál végzett vizsgálatot (Lánchíd Hitel és Faktor Zrt., Zee Capital Pénzügyi Szolgáltató Zrt., New Chance Credit Pénzügyi Szolgáltató Zrt., Magyar Ingatlanhitel Pénzügyi Zrt., Pesti Hitel Zrt., Quality Financial Pénzügyi Szolgáltató Zrt., Általános Hitel és Finanszírozási Zrt. ÁHF Lízing Pénzügyi Zrt., Argenta Credit Pénzügyi Szolgáltató Zrt., Argenta Lízing Pénzügyi Zrt., Korona Credit Jelzáloghitel Zrt., AEGON Magyarország Hitel Zrt.) A felsorolt 12 intézmény összesen 18 ezer szerződését vizsgálták meg prudenciális, valamint fogyasztóvédelmi szempontból.

A vizsgálatok célja az volt, hogy a felügyelet ellenőrizze a hozzá beérkezett panaszok, valamint a piaci szereplők adatközlései alapján beérkezett információk valóságtartalmát, miközben a teljes hitelezési folyamatra (a kérelem benyújtásától a követeléskezelésig, valamint a hitelközvetítők tevékenységéig) kiterjedő ellenőrzést folytat.

Jogszabálysértés jogszabálysértés hátán!

A felügyelet három pénzügyi vállalkozás esetén már határozatot tett közzé, melyekben a Lánchíd Hitel és Faktor Zrt.-t, a Zee Capital-t, illetve a New Chance Credit Pénzügyi Szolgáltató Zrt. -t marasztalja el, de a többi vállalkozás esetében is számítani lehet hasonló lépésekre.

Csaknem mindegyik vállalkozás esetében ugyanis súlyos szabálysértéseket állapítottak meg: a belső ellenőrzések hiányosságaitól, törvénysértő kiszervezéseken, banktitoksértés lehetőségén, tulajdonosi összefonódásokon át, egészen az olyan hitelek nyújtásáig, melyeknél a kölcsönfelvevők valójában csak névelegesen, BAR listás ügyfelek helyett vettek fel hitelt.

Ezek a vállalkozások rendkívül jelentős kockázatokkal működnek: az érintett jelzáloghitelező intézmények jó részénél a már felmondott hitelszerződések aránya a teljes állományhoz képest meghaladta a 14 százalékot, miközben a kereskedelmi bankoknál még a nem teljesítő, tehát még csak 90 napos késedelembe eső jelzáloghitelek aránya sem haladta meg a 4,6 százalékot. Ebben természetesen a pénzügyi válllakozások refinanszírozását végző bankok szigorú kondíciói is szerepet játszanak, valamint az ügyfélkör túlzott kockázatossága is.

A vizsgálatba vont intézmények partneri hálózata is hagyott kivetni valót maga után, hiszen több esetben olyan partnerekkel működtek együtt, melyek ellen a felügyelet már feljelentéssel élt, és el is tiltotta őket az engedély nélküli pénzkölcsön-nyújtástól. Ezek a cégek ugyanis magánkölcsönökkel terhelt ingatlanok kiváltásához is nyújtottak htielt.

Eltiport fogyasztói érdekek

A vizsgálta több esetben tárt fel olyan visszaéléseket, melyek a fogyasztók alapvető érdekeit sértették vagy az intézmények Általános Szerződési Feltéteileiben, vagy az ügyfélszerződésekben kikötött tisztességetlen feltételek miatt. Előfordult olyan eset, ahol kizárták annak lehetőségét, hogy a fogyasztó felmondja a szerződést, ugyanakkor a vállakozás oldaláról indokolatlanul sok olyan esetet soroltak fel, melyek azonnali szerződésbontásra adtak jogot számára.

A vállalkozások ügynöki kapcsolatai is átláthatatlanul kaotikusnak mondhatók. A velük kapcsolatban álló 2-3 ezer ügynök sikerdíja rendkívül magas, a szerződés értékének 10 százaléka körüi, ahol ráadásul összeg szintjén nincs is maximum érték megszabva.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szerződéskötésnél, hitelfolyósításnál, szerződésmódosításnál,késedelemnél felszámított díjak rendszere olyan bonyolult, megtévesztő és gyakran maximumok nélküli, amely szintén kiverte a biztosítékot a felügyeletnél. A lenti táblázatban bemutatott példa jól szemlélteti a díjak túlzott mértékét.

Mit tesz a felügyelet

A feltárt hiányosságok miatt a PSZÁF az érintett piaci szereplők esetében, márciusban közérdekű keresetet nyújt be a bíróságon, azokban az esetekben, ahol az ügyfélérdekek jelentősen sérültek. A közérdekű keresetet valamennyi érintett ügyfél nevében indítja, ahol a per megnyerése azt eredményezi, hogy az összes ügyfélszerződésben érvénytelennek nyílvánítják a jogszabályba ütköző feltételt.

Második lépésként a Felügyelet szigorítani szándékozik a refinanszírozásban részt vevő bankok tőkekövetelményein, a pénzügyi vállalkozások tevékenységének túlzott kockázatossága miatt. Ez mértékét tekintve a tőkekövetelmények megduplázását jelenti.

Az említett két lépésen kívül itnézményi és személyi bírságok kiszabására is sor kerül. A már említett három vállalkozás, melyek esetében már határozat született, a bírságok összege ugyan nem túl magas, azonban újbóli vizsgálatuknál akár 2 milliárd forintos maximális bírságot is kiszabhat már a felügyelet.

Rendelkezésre áll még egy lehetőség a pénzügyi vállalkozások megregulázására: ez a hatósági szerződések rendszere, amely tulajdonképpen egy "vádalkuhoz" hasonlítható. Ebben az esetben a vállalkozások önként vállalnak kötelezettségeket magukra nézve, valamint a jogszabályba ütköző tevékenységek felfüggesztését, hogy ezáltal elkerülhessék a bírságot. Ezt természetesen utólag a felügyelet ellenőrzni.

A felügyelet vizsgálódásától függetlenül ezen pénzügyi vállalkozások, a válság hatására szinte kivétel nélkül lényegesen csökkentették hitelezési tevékenységüket, ennek megfelelően döntő többségük ma már csak a meglévő ügyfélkör kezelésével foglalkozik.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem