21 °C Budapest

Megdöbbentő szám érkezett a tengerentúli lakáshitelesekről

Pénzcentrum
2010. február 22. 16:02

Az amerikai Jelzáloghitel Szövetség (Mortgage Bankers Association) közzétette a fizetési késedelmekről készített 2009-es elemzését. A negyedik negyedév végére a legalább 30 napos késedelemmel rendelkező ügyfelek aránya a végrehajtási fázisba lépett adósokkal bezárólag elérte a 15,02%-ot, amire a tanulmány 38 éves történetében még nem volt példa.

A valamivel több, mint 44,4 millió amerikai jelzáloghiteles 10,44%-a legalább egy havi elmaradással küzd. Az egyetlen pozitívum, hogy a legfeljebb 30 napos késedelemmel rendelkező adósok aránya 20 bázisponttal csökkent, vagyis az új hitelek esetében mérséklődött a késedelembe esők száma.

A negyedik negyedévben a jelzáloghitelek 1,2%-a került végrehajtási fázisba, ami 22 bázisponttal alacsonyabb, mint egy negyedévvel korábban. Jelenleg az összes hitel 4,58%-a jutott oda, hogy a hitel megtérülésére az ingatlan értékesítése maradt az egyetlen megoldás.

A szövetség szakértője szerint biztatóak a negyedik negyedéves számok, mivel azt mutatják, hogy megkezdődött a hitelpiac tisztulása. Az új kihelyezéseket pontosabban törlesztik az ügyfelek, amiből arra lehet következtetni, hogy a lezárult végrehajtási eljárások száma rövidesen meghaladhatja az új nemfizetők számát.

Öröm az ürömben, hogy a végrehajtások időben nagyon elhúzódhatnak, így a szakértő szerint a folyamatban lévő ügyeket jó, ha három éven belül sikerül lezárni.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?